Het thema "etalages" richt de aandacht van de fotograaf op een specifiek onderdeel van de stad. Speel met de invloed van passanten en spiegelingen.


Het meest gefotografeerde thema blijft de mens. Geef ze de tijd om te wennen aan de aanwezigheid van een camera.

Een plaat in de categorie "nietigheid" beeldt uit dat de mens maar een klein onderdeeltje van de schepping is

Hekken fotograferen is zeker niet saai en kan helpen om standaardobjecten met een fotografisch oog te leren bekijken.

Reportage fotografie

Nieuwsfotografie

Thematische fotografie vergroot je blikveld. Nieuwsfotografen vliegen de hele aardbol rond. Ontstaat ergens op de wereld een brandhaard, dan pakken ze koffer, camera en gaan op pad. Zendt men een professional naar het onrustige Tunis of Cairo, dan verwacht de redactie geen vakantiekiekjes van kamelen of piramides. Om kans te maken op publicatie, blijft een goede reportagefotograaf bij het opgedragen thema.
 

Hobbyfotografie

Steeds meer mensen zien fotografie als hobby. In de praktijk komt het vooral neer op alles knippen wat los en vast zit. Een plezierig tijdverdrijf, maar qua fotografie erg oppervlakkig. De oude rot, opgegroeid met kostbare filmrolletjes, ziet het hoofdschuddend aan.

Thematisch werken

Laat ze eerst maar eens een tijd hekken fotograferen, aldus een gevleugelde uitdrukking onder doorgewinterde amateurs. Je begint immers niet met reportage fotografie? Ook voor beginners en hobbyisten werpt thematisch werken zijn vruchten af.

Onderwerp kiezen

Het schieten van een plaat bestaat uit vele facetten. Natuurlijk beïnvloedt de onderwerpkeuze de uiteindelijke foto in grote mate. Wie een portret van Fikkie wil, maar op het resultaat enkel gazon en schutting treft, kan gerust stellen dat het beeld mislukt is. Toch besteden goede fotografen minstens zoveel aandacht aan compositie, belichting en afwerking.
 
Wie lukraak foto's maakt, bekommert zich niet om deze extra variabelen. Maar de hobbyist die net een stapje verder wil en een mooie reportage wil maken, doet er goed aan om een thema te kiezen. Door het afbakenen van het onderwerp gaan andere fotofactoren automatisch een grotere rol spelen.

Landhekken

Begin met een smal en basaal thema. "Landhekken" lijkt misschien een keus voor verstrooide kunstenaars. Toch is de gedachte erachter een goede; kies een type object wat in de richt-en-schiet-cultuur nooit een onderwerp zou vormen.
Het dwingt de fotograaf acht te slaan op details waarvan hij het bestaan niet eens vermoedde; het fotografisch oog ontwikkelt zich. En dat is belangrijk voor het maken van een mooie reportage.

Invalshoek

Veel bezoekers van een uitzichtpunt leggen de omgeving op precies dezelfde wijze vast. Een oude fiets of vervallen schuurtje kent echter geen standaard invalshoek. Het maken van een mooie plaat vergt dan een dosis visie en creativiteit. Let op de invloed van zonlicht op het onderwerp. Een zachtgele avondzon geeft zelfs het meest lelijke object nog een romantisch tintje.

Scherptediepte en compositie

Speel met de scherpte; wazige delen brengen mystiek in het beeld. Ga door de knieën om te zien hoe perspectief de beeldopbouw beïnvloedt. Experimenteer naar hartenlust met compositieregels.

Evalueer je reportage

Bekijk na een tijdje thematisch werken kritisch de beeldoogst. Houden de platen de aandacht van de kijker vast, of is het een serie droge registraties van saaie objecten. Wanneer de uitslag naar tevredenheid van de enthousiaste amateur is, wordt het tijd voor meer ambitie.

Abstractie

Breng abstractie aan door een minder rechtlijnig thema te kiezen zoals "mensen op de werkvloer", "nietigheid" of "ritme en regelmaat". Anders dan bij een koe in de wei is daar geen eenduidige voorstelling van te maken. De fotograaf moet van tevoren bepalen wat hij met een plaat wil overbrengen naar de kijker.
 
In tweede instantie komt de vraag hoe hij dit het beste realiseert. Welke locatie ondersteunt het thema het beste, is regen een spelbreker of juist sfeerverhogend. De hobbyist die zo te werk gaat, kan bijna niet anders dan met schitterende foto’s thuiskomen.

Spiegelreflex of systeemcamera

De ontwikkelingen in cameraland volgen elkaar in rap tempo op. Denkt de consument net goed te zitten met zijn de spiegelreflex, bestempelt een reclamecampagne hem als de ideale kandidaat voor een systeemcamera. In de coulissen staat driedimensionale fotografie al te trappelen om de marketingarena te betreden.

Snelle ontwikkelingen

Door de jaren heen vergroeien met een camera lijkt er voor de fotoamateur niet meer bij. Fabrikanten voorzien zelfs de kleinste toestellen van een keur aan geavanceerde opties. De consument verzucht echter steeds vaker dat hij niet weet "wat er allemaal op zit". Murw geslagen door de overdaad aan functionaliteit blijft de camera veelal in de automatische stand staan.

Beperken

Het gevoel geen grip te hebben op de apparatuur staat fotoplezier flink in de weg. Thematisch fotograferen voor bijvoorbeeld een reportage kan soelaas bieden. Platen met spiegelende wateroppervlakken neigen vaak naar onderbelichting. Boomstammen uit een donker bos maakt het toestel juist weer veel te licht.
 
Beperk de onderwerpskeuze dan eens tot vennetjes of boomstammen. Bedenk van tevoren hoe de ideale foto van het betreffende thema eruit moet zien. Experimenteer daarna net zolang tot het resultaat beantwoordt aan de verwachting.

Thematische fotowedstrijd

Een zichzelf respecterende fotowedstrijd krijgt van de organisatoren een goed doordacht thema mee. Het spreekt aan de ene kant direct tot verbeelding. Anderzijds is het abstract genoeg om een beroep te doen op de creativiteit van de inzender.
 
"Je mooiste vakantiefoto" is een zwak onderwerp voor een fotowedstrijd. Een dergelijk breed thema moedigt de hobbyist aan om vooral alles vast te leggen en op te sturen. De jury krijgt er een zware dobber aan; met een goede toelichting valt vrijwel elke plaat binnen het thema. Ook al heeft de amateurfotograaf een groot arsenaal foto's, een goed gekozen doet hem toch in de benen komen om nieuw plaatmateriaal te maken.

Tekst en foto's: Wessel van Binsbergen.

Meer over dit onderwerp

Promotiefilm
Promotiefilm laten maken - tips voor een bedrijfsfilm

Straatfotografie
Straatfotografie levert mooie en bijzondere foto's op!

Fotowedstrijd 10 tips
Fotowedstrijd - 10 tips voor een fotowedstrijd

Vakantiefoto tips
Vakantie fotografie: handige tips voor vakantie foto's

Urban fotografie
Urban exploring - urban fotografie - tips en suggesties

Dynamische compositie
Dynamische compositie van een foto: standpunt en voorgrond

Evalueren van foto's
Betere foto's met uw fototoestel - foto's evalueren

Op reis met de fotograaf
Tips voor mooie foto's op reis - reisfotografie tips

Opleiding fotograaf
Opleiding fotograaf: MBO HBO: alles over fotografie opleidingen

Foto tentoonstelling
Foto tentoonstelling - foto expositie

Fotografiereis
Fotoreis - tips voor een leuke fotoreis

World Press Photo
World Press Photo - wedstrijd voor fotografen

Foto's van huis maken
Maak de mooiste foto's van je huis of vakantiewoning