Bedrijfsfotografie

Tips voor een bedrijfsreportage

Bedrijfsfotografie is niet zo moeilijk als sommigen denken. Een interieur loopt namelijk niet weg en het onderwerp van de foto's is niet heel klein. Je objecten blijven stilstaan en worden niet ongeduldig.
 
Toch zijn een aantal tips voor goede bedrijfsfoto's geen overbodige luxe. In dit artikel krijg je een aantal tips voor bedrijfsfotografie.
 

Houdt het beeld rustig

Als je een interieur gaat fotograferen, zorg er dan voor dat er zo weinig mogelijk afleiding is. De ruimte die je gaat fotograferen moet opgeruimd en schoon zijn. Vooral als je fotografeert voor een makelaar is dat van belang.
Bij een modern strak interieur is het belangrijk dat afleidende elementen buiten beeld blijven. Bij een rustieke bourgondische keuken is het juist wel aardig als het wat 'rommelig' is.

Huis fotograferen: ruimte

Fotografeer je een huis voor een vastgoed-opdracht, bijvoorbeeld voor een makelaar, dan is het belangrijk dat de potentiële kopers zo goed mogelijk zien hoe de ruimte is. Het gaat namelijk om de woonruimte die verkocht moet worden. De inboedel doet bij het fotograferen voor een huizensite veel minder terzake. Al moet er natuurlijk wel meubilair in het huis staan, want een leeg huis is lastig te verkopen.

Voorbereiding

In de voorbereiding kun je al wensen bespreken met je opdrachtgever. Je krijgt dan beiden precies wat je wenst. En het is voor jou als fotograaf ook lastig als er nog opgeruimd moet worden terwijl jij al rondloopt.
Is het niet helemaal naar je zin: schroom dan niet om storende elementen te verplaatsen voordat je de foto maakt. Hoe minder elementen, hoe meer de aandacht naar de ruimte gaat die je wil fotograferen.

Flitser

Het ligt natuurlijk voor de hand, maar het gaat nog vaak genoeg fout: let op dat je flitser niet te zien is in een raam, spiegel of ander glaswerk. Dit geldt ook voor je eigen schaduw of spiegelbeeld. Op het schermpje van je camera zie je het niet altijd, maar in een tijdschrift komt het ongenadig voor de dag.

Contrast ramen

Als je een normale foto maakt van een interieur met ramen, heb je vaak een probleem door het grote verschil in licht tussen binnen en buiten. Daardoor wordt de binnenruimte vaak te donker weergegeven op de foto. Maak in zo'n geval gebruik van een flitser. Je kunt ook gebruik maken van HDR technieken om een combinatie van belichtingen te gebruiken. Je hebt dan wel een statief nodig.

Verticaal = verticaal

De meeste woonruimtes hebben verticale lijnen. Doorgaans zijn de zijkanten van muren, deuren en ramen loodrecht. Dat moet je dus ook proberen weer te geven in een foto. Een vaak gehoord misverstand is dat deze lijnen schuin worden weergegeven door het gebruik van een groothoek-objectief. Je kunt echter met een groothoek-objectief ook rechte lijnen fotograferen.
 
Het is echter wél de bedoeling dat je je camera récht houdt. Als je je camera namelijk niet 100% verticaal houdt, krijg je schuine lijnen op de foto. Daardoor lijkt het alsof de ruimte voor- of achterover dreigt te vallen. Deze schuine lijnen worden ook wel convergerende lijnen genoemd. Je ziet het ook vaak bij het fotograferen van gebouwen.

Gebruik een groothoek-objectief

Bedrijfsfotografie gebeurt vaak in kleine ruimtes. Of je moet juist van redelijk korte afstand grote objecten fotograferen. In dergelijke gevallen kun je het beste een groothoek-objectief gebruiken.

Als je een lens met een te lang brandpunt gebruikt, krijg je een te beperkte blik op de ruimte. Dat ziet er meestal niet fraai uit.
 
Als je uitgaat van een fullframe-camera, is een brandpunt van 24mm (of lager) aan te raden. Bij een camera met een kleinere sensor is dat ongeveer 15mm, afhankelijk van de grootte van de sensor.
Het kan nog kleiner, maar dan moet je goed oppassen voor de extreme vertekeningen die je kunt krijgen aan de zijkanten van de foto of bij voorwerpen dicht bij de lens.

Kijk bij interieurfotografie uit voor overstraalde ramen

Bij interieurfotografie en bedrijfsfotografie heb je vaak te maken met ruimtes waar ramen in zitten. Je loopt dan vaak tegen de beperkingen van je digitale camera aan. Een camera kan namelijk slechts een beperkt verschil tussen licht en donker aan.
 
Als dat verschil tussen licht en donker te groot is, krijg je dichtgelopen zwart of uitgebeten wit. In de interieurfotografie is het onderbelichten zelden een optie, dus worden de hooglichten uitgebeten. Het resultaat is dan een ruimte waarbij het raam geen details meer toont. De binnenzijde van het kozijn en muren is daarentegen overstraald.

Op de volgende manier kan je overstraalde ramen voorkomen:
a. Je kunt één of meerdere flitsers gebruiken, zodat er meer licht in het interieur is. Dit kost wel meer tijd op locatie, maar die tijd bespaar je weer in de nabewerking.
b. Maak gebruik van HDR fotografie. Je maakt dan meerdere opnames vanaf een statief en je lost het probleem van de overstraalde ramen op in de nabewerking. HDR bewerking kun je uitvoeren met een programma als Photoshop of een meer specialistische programma dat gebruik maakt van HDR- of Enfuse-technieken.

Interieurfotografie

Bij het schrijven van dit artikel is o.a. gebruik gemaakt van een artikel van Interieurfotograaf Ruijten. Deze fotograaf houdt zich bezig met het fotograferen van interieur, onroerend goed en bedrijfsreportages.

Meer over dit onderwerp

Promotiefilm
Promotiefilm laten maken - tips voor een bedrijfsfilm

Interieurfotografie
Interieurfotografie - tips voor mooie interieur foto's

Straatfotografie
Straatfotografie levert mooie en bijzondere foto's op!

Urban fotografie
Urban exploring - urban fotografie - tips en suggesties

Groothoek
Groothoeklens / groothoek objectieven voor fototoestel

ISO waarde
ISO waarden - hoe stel ik de juiste ISO-waarde in?

Externe flitser
Externe flitser op spiegelreflex camera

HDR fotografie
HDR software - foto's combineren met Adobe Photoshop

Belichting bewerken
Belichting: tips om de belichting van een foto te bewerken