Kinderfotografie

Tips voor unieke kinderportretten!

Beweeglijke kinderen

Het is niet gemakkelijk om goede portretfoto’s te maken van kinderen. Kinderen spelen, lachen, huilen,  zitten absoluut niet stil en vinden de camera interessant.

Het is een uitdaging om kinderen zo natuurlijk mogelijk op de foto te zetten. Op deze pagina daarom enkele tips voor goede kinderfoto's.

Locatie

De fotostudio is een plek die nog vaak gebruikt wordt voor portretfoto’s. Maar kinderen voelen zich daar vaak niet op hun gemak. Dat zie je natuurlijk terug op de foto’s.

Daarom is het aan te raden om een fotograaf thuis te laten komen om zo de kinderen in hun natuurlijke omgeving te fotograferen. Rustig de tijd nemen is belangrijk. Je kunt kinderfotografie verschillende ruimtes gebruiken: woonkamer, slaapkamer en de tuin.

Tijd

Het is belangrijk dat de kinderen zich op hun gemak voelen bij je. Neem de tijd om eerst een kopje koffie te drinken en af en toe wat foto’s te maken. Zo raken de kinderen gewend aan de camera. Als de kinderen teveel het idee hebben dat het allemaal om hen draait, gaan ze zich vaak onnatuurlijk gedragen. 

Vertrouwen

Goed communiceren met de kinderen is belangrijk. En laat ze vooral wat doen: bijvoorbeeld hun slaapkamer laten zien, hun huisdier of iets van hun hobby. Zo bouw je vertrouwen op en je begeeft je op het terrein waar het kind zich prettig voelt. Op deze manier fotografeer je de kinderen het meest op hun gemak en in een natuurlijke houding.

Groepsfoto

Als het gezin een foto wil met z'n allen, dan is het belangrijk om hier mee te beginnen. Iedereen is nog geconcentreerd en de kans dat iedereen er leuk op staat is een stuk groter. Een groepsfoto is namelijk iets wat best wat concentratie en aandacht vraagt.

Close up

Close up foto’s doen het altijd goed! Stel scherp op de ogen en neem een witte muur als achtergrond.

Een close up betekent niet dat je heel dichtbij moet komen met de camera. Dan krijgt het kind namelijk een 'waterhoofd' op de foto. Gebruik dus een lens om in te zoomen om een close up foto te maken. Een bijkomend voordeel van fotograferen met een behoorlijke zoomlens is dat de kinderen niet in de gaten hebben dat je hen op de foto zet.

Spelen

Als de kinderen aan het spelen zijn is het ook leuk om foto’s te maken! Ze zijn dan niet gefocust op de camera en zo krijg je pure blikken.

Om die reden is het slim om de camera vaak bij je te hebben. Juist de onverwachte momenten zijn vaak het meest fotogeniek.

Foto’s en tips: Ronald Zijlstra, fotograaf in Groningen. Zijn specialiteit is het maken van hippe kinderfoto’s.

Meer over dit onderwerp

Fotoshoot kinderen
Fotoshoot kinderen en baby's - zo doe je dat!

Baby foto tips
Baby foto tips - fotoshoot baby portretfotografie

Portretfotografie
Portretfotografie tips - maak een mooie fotoshoot met deze tips

Groepsfoto familieportret
Groepsfoto en familieportret - tips voor mooie groepsfoto's

Bruidsreportage tips
Bruidsreportage - mooie trouwfoto's met deze trouwreportage tips

Foto op linnen / canvas
Canvas bestellen - foto op linnen / canvas doek printen

Portretfotografie tips
Portretfotografie - tips voor portretfoto of fotoshoot

Vakantiefoto tips
Vakantie fotografie: handige tips voor vakantie foto's

Portretfoto fotoshoot
Portretfoto maken - tips fotoshoot

Baby fotoshoot
Baby fotoshoot - tips newborn foto's

Familie fotoshoot
5 tips voor een familie fotoshoot

Portretten fotograferen
Hoe ik portretten fotografeer

Foto's van huis maken
Maak de mooiste foto's van je huis of vakantiewoning