Dubbelportret


 

 

Portretfotografie

Fotoshoot tips

Mensen fotograferen is populair! Het is veruit de meest populaire tak van fotografie. Elk mens heeft een eigen persoonlijkheid. Daarom is portretfotografie altijd weer anders en steeds toch een beetje spannend. Waar let je precies op bij portretfotografie? Op deze pagina een aantal tips voor goede portret- of modelfotografie.

Kijken naar mensen

Goede portretfotografie begint met het kijken naar mensen. Iedere persoon heeft een stuk eigenheid, een bijzondere persoonlijkheid. Dit moet je eerst zien, voordat je het het op de foto naar voren kan laten komen.

 

Deze mensenkennis kan je op allerlei plaatsen oefenen, ook al heb je je camera niet eens bij je. Deze vaardigheden in het observeren komen je goed van pas wanneer je mensen fotografeert. Bijvoorbeeld als je op een terrasje in de zon van een drankje zit te genieten.

Inspelen op gedrag

Zorg er voor dat je snel vertrouwd raakt met je model. Je kan dan bijvoorbeeld ook inspelen op het al dan niet voorspelbaar gedrag van mensen. Vaak voel je aan of weet je wat er gaat gebeuren: de kunst is om dan op het juiste moment een foto te nemen. Net dat ene snelle spontane lachje, of die bijzondere beweging van de wenkbrouwen. Het maakt dat het portret net dat beetje meer krijgt wat het onderscheidt van de gewoone foto's.

Tempo of geduld

De ene keer moet je er snel bij zijn omdat mensen wel spontaan zijn, maar over het algemeen niet erg graag poseren. En soms moet je juist geduld hebben, bij de modellen die zich niet zo snel op hun gemak voelen. Vooral op die momenten moet je als fotograaf op de achtergrond blijven. 

De brandpuntsafstand bij portretfotografie

Vaak is een gewone brandpuntsafstand aan te bevelen omdat die overeen komt met wat ons oog waarneemt. Binnen een afstand van 1 meter krijg je daarmee echter vertekende gezichten. Dit is een veel gemaakte fout bij het fotograferen van mensen. Daarom moet je voor close-up portretten een afstand van minimaal 1 meter aanhouden en een telelens van rond 100 mm gebruiken.

Groepsfoto: groothoeklens

Wil je grote groepen mensen fotograferen, dan gebruik je het beste een groothoeklens. Die zijn gemakkelijk in het gebruik omdat je een grote scherptediepte hebt, wat de kans op een onscherpe foto aanzienlijk verkleint. Bovendien kan je met een grootboekobjectief mensen om de tuin leiden. Vooral wanneer je ze niet in het midden kadert, krijgen ze de indruk dat je iets anders wilt fotograferen. De gefotografeerde mensen staan er dan meer ontspannen op. Dat heb je ook met een sterke telelens: je kan dan de nodige afstand tot de te fotograferen personen bewaren.

Toestemming gevraagd

Wil je portretten maken zonder dat er een opdracht voor gegeven is, dan is het aan te raden om vooraf toestemming te vragen. Je vermijdt zo moeilijkheden tijdens het fotograferen omdat nu eenmaal niet iedereen gediend is van het ongevraagd fotograferen.

Achtergrond fotoshoot

Een ongedwongen portret is eenvoudiger te maken dan een geënsceneerd. Waar je in beide gevallen rekening mee moet houden is de belichting van de foto. Een goede belichting laat de het karakter van de persoon het best naar voren komen. De sfeer tijdens portretfotografie moet ontspannen zijn omdat mensen de neiging hebben te verstijven bij het maken van een foto.

Scherptediepte

Ook al ben je meer met de mensen bezig, let altijd op de achtergrond. Zorg ervoor dat er geen storende details in voor komen. Om dat te vermijden maak je gebruik van een zo rustig mogelijke achtergrond. Dat kan je bereiken door één bepaalde kleur uit te kiezen (bijv. het groen van de natuur of een monochrome muur) of door te spelen met de scherptediepte. Als je die zo klein mogelijk houdt, blijft de achtergrond onscherp.

De belichting bij een fotoshoot

Direct flitslicht geeft een hard karakter aan het portret. Maak daarom zo veel mogelijk gebruik van het aanwezige natuurlijk licht. Sterk zonlicht heeft hetzelfde effect als een flits: probeer het zoveel mogelijk uit de weg te gaan of diffuus te maken. Binnen kan je dat doen door de vitrage te sluiten. Kijk ook eens bij de tips voor goede belichting.

Heb je kunstlicht nodig dan moet dat eveneens diffuus zijn. Om het gezicht wat op te lichten kan je een reflector gebruiken of een tweede zwakkere lichtbron.

Retoucheren

In een close-up vallen minuscule huidvlekjes veel sterker op dan in het dagelijkse leven, dus het is geen bezwaar om die een beetje te verdoezelen en ook dat kan in Picasa prima met retoucheren. Grotere vlekken moet je niet willen verdoezelen, want die horen bij dat gezicht.

Warmere huidtint

Vooral buitenopnamen of geflitste portretten kunnen onaangenaam bleek uitvallen en dan kan het effect “warmer maken” in Picasa uitkomst bieden. Samen met kleine retouches zou dit natuurlijke effect de sterke close-up van het verliefde stelletje aantrekkelijker maken. 

Meer over portretfotografie en modelfotografie

Meer informatie over portretfotografie tref je aan op Digitale fotografie.nl.

Wil je tijdens een workshop van een professionele fotograaf leren hoe je portretfoto's maakt, kijk dan bij www.portretfotoworkshop.nl

Tags voor deze pagina:

Portretfotografie tips, modelfotografie, foto's van mensen; mensen fotograferen, portret fotografie, bruidsfotografie, kinderfotografie, fotoshoot tips, fotoshoot.

Meer over dit onderwerp

Portretfotografie tips
Portretfotografie - tips voor portretfoto of fotoshoot

Kinderfotografie
Kinderfotografie: tips voor mooie kinderfoto's

Baby foto tips
Baby foto tips - fotoshoot baby portretfotografie

Fotoshoot tips
Fotoshoot - tips vriendinnen- baby of kinderfeestje fotoshoot

Groepsfoto familieportret
Groepsfoto en familieportret - tips voor mooie groepsfoto's

Bruidsreportage tips
Bruidsreportage - mooie trouwfoto's met deze trouwreportage tips

Foto op linnen / canvas
Canvas bestellen - foto op linnen / canvas doek printen

Fotoshoot kinderen
Fotoshoot kinderen en baby's - zo doe je dat!

P pixel -> parallax
Pixel Parallax, Portretfotografie, Pixel, PPI (Pixels per Inch)

Personen
Personen in Picasa - gezichtsherkenning

Portretfoto fotoshoot
Portretfoto maken - tips fotoshoot

Baby fotoshoot
Baby fotoshoot - tips newborn foto's

Uitvaartfotografie
Uitvaartfotografie - tips voor foto's bij een uitvaart

Familie fotoshoot
5 tips voor een familie fotoshoot

Portretten fotograferen
Hoe ik portretten fotografeer