Familie fotoshoot

5 tips voor een familie fotoshoot

Familiefoto’s maken is een geliefde discipline binnen de fotografie, omdat je hierin als fotograaf veel creativiteit kwijt kunt. Juist omdat er zoveel mogelijkheden zijn is het voor beginnende fotografen soms wel lastig om van start te gaan. Waar begin je? En waar moet je allemaal op letten bij een familie fotoshoot?

 

Je wilt natuurlijk wel dat de familieleden jouw foto’s nog gedurende vele jaren zullen koesteren. Met deze cursus fotografie word je perfect op het vak voorbereid. We geven je hier alvast 5 tips voor een geslaagde familie fotoshoot.

1. Alles begint met goede communicatie

Veel mensen zien fotografie op de eerste plaats als een technisch en creatief vak. Maar het is ook een sociaal vak. Dat gaat zeker op voor portretfotografen die veel met mensen omgaan. Het begint al met de informatie-aanvraag van de familie die geïnteresseerd is in een familie fotoshoot.

Zorg dat je altijd snel en vriendelijk reageert en meteen voldoende informatie geeft. Gaat de fotoshoot door, onderhoud dan goed het contact met de familie tot aan de dag van de fotosessie. Vraag naar de specifieke wensen van de familie en bespreek samen de mogelijkheden. Stuur ook altijd vlak voor de shoot een herinnering om de afgesproken plaats en tijd te bevestigen.

2. Creatieve ideeën voor een familie fotoshoot

Voor elke familie hetzelfde decor en dezelfde soort foto’s? Daarmee maak je niet alleen je werk als fotograaf heel saai, maar het levert ook geen sprekende foto’s op. Elke familie is uniek. Het is de kunst om die eigenheid op een sprankelende manier in beeld te brengen. Dit is wat voor de echte fotograaf het vak ook zo leuk maakt. Het daagt je uit om creatief te blijven denken.

Door goed te communiceren ontdek je de bijzondere kanten van de familie. Vraag bijvoorbeeld naar de hobby’s van de familieleden, hun levensstijl en naar familietradities. Laat de familie meedenken in het vinden van een bijzondere invalshoek voor de fotosessie.

3. Kies samen een geschikte locatie

Binnen een vertrouwde setting krijg je natuurlijkere foto’s, omdat mensen zich beter op hun gemak voelen. Laat daarom de familie suggesties doen voor locaties die voor hen speciaal zijn. Zijn er mooie plekjes in de natuur die ze vaak samen bezoeken? Komen ze vaak in een bepaald park? Of hebben ze een favoriet plekje in hun geboortedorp?

Bekijk samen de mogelijkheden van deze locaties. Ga er eens een kijkje nemen en stel jezelf de volgende vragen: Zijn er genoeg schaduwrijke plekken? Is er voldoende ruimte, bijvoorbeeld om de kinderen te laten spelen? Is er genoeg mogelijkheid om te variëren in je foto’s? Voldoet de locatie niet aan jouw wensen? Bespreek dit met de familie en stel alternatieve locaties voor.

4. Geef kledingadvies

Wanneer je portretfotograaf bent, zullen je klanten regelmatig naar suggesties vragen voor de beste kleding voor een fotosessie. Het is belangrijk dat je klanten zich op hun gemak voelen. Geef daarom het advies om kleding te dragen waar ze zich gemakkelijk in voelen en die past bij hun persoonlijkheid. Wie van zichzelf vindt dat hij of zij er goed uitziet, heeft meer zelfvertrouwen en dat wordt ook weerspiegeld op de foto.

Omdat er op een familiefoto meerdere mensen staan is het verstandig om de kleding enigszins op elkaar af te stemmen. Niet door de kleding perfect te matchen met de kleding van de anderen, maar wel door ervoor te zorgen dat de kleding niet afleidt en de volle aandacht trekt. Vermijd het liefst kleding met opvallende teksten, logo’s of motieven.

5. Werk met accessoires

Voor de meeste mensen voelt het erg ongemakkelijk om voor de camera te gaan staan. Waar moet ik kijken? Hoe moet ik lachen? Waar laat ik mijn armen? Mooi en natuurlijk poseren is maar voor weinig mensen echt weggelegd. Hoe zorg je dan toch dat de hele groep ontspannen en mooi op de foto komt. Dat kan onder meer door te werken met accessoires.

Kies voor accessoires die passen bij de invalshoek die je hebt gekozen. Gaat het bijvoorbeeld om een familie met een boerenbedrijf; fotografeer ze dan met accessoires als emmers, kruiwagens, een hooivork, etc. Je krijgt hierdoor sneller gezellige en ontspannen plaatjes! Wil je alles leren over fotografie? Hier vind je verschillende interessante cursussen fotografie!

Meer over dit onderwerp

Fotoshoot tips
Fotoshoot - tips vriendinnen- baby of kinderfeestje fotoshoot

Portretfotografie
Portretfotografie tips - maak een mooie fotoshoot met deze tips

Portretfotografie tips
Portretfotografie - tips voor portretfoto of fotoshoot

Portretfoto fotoshoot
Portretfoto maken - tips fotoshoot

Baby foto tips
Baby foto tips - fotoshoot baby portretfotografie

Fotoshoot kinderen
Fotoshoot kinderen en baby's - zo doe je dat!

Groepsfoto familieportret
Groepsfoto en familieportret - tips voor mooie groepsfoto's

Bruidsreportage tips
Bruidsreportage - mooie trouwfoto's met deze trouwreportage tips

Fotograaf gezocht
Fotograaf in uw regio - professionele of goedkope fotograaf gezocht?

Kinderfotografie
Kinderfotografie: tips voor mooie kinderfoto's

Fotograaf
Fotograaf - professionele fotografen in uw regio - fotostudio

Portretten fotograferen
Hoe ik portretten fotografeer