Baby fotoshoot

6 tips voor newborn foto’s

Wat het vak van fotografie zo leuk maakt, is dat je bezig kunt zijn met datgene wat je echt leuk vindt. Dan hebben we het niet alleen over je passie voor fotografie, maar je kunt ook kiezen voor een onderwerp dat je leuk vindt om te fotograferen. Denk bijvoorbeeld aan newborn fotografie.

 

Sommige fotografen maken hiervan hun specialisatie. Het is een bijzondere ervaring om als fotograaf telkens weer de allereerste baby fotoshoot  te mogen maken. Je wilt dan natuurlijk wel de allermooiste newborn foto’s kunnen maken. Daarom hier enkele tips voor newborn fotografie.

1. Bereid de fotosessie goed voor

Zorg dat je voor de komst van de ouders met hun baby de setup hebt klaarstaan. Je wilt dat alles zo rustig en soepel mogelijk verloopt, zodat de pasgeboren baby niet wordt overprikkeld. Zet de accessoires klaar waarmee je wilt gaan werken. Laat wel een aantal keuzemogelijkheden open voor de ouders.

Houd er rekening mee dat je tijdens het fotograferen vooral bezig bent met ervoor te zorgen dat de baby in de juiste houding ligt. Daarnaast dien je continu te waken over de veiligheid van het kindje en communiceer je veel met de ouders. Dan hebben we het nog niet gehad over het instellen van je camera, de belichting en de compositie. Het is daarom een goed idee om vooraf te oefenen met een pop.

2. Newborn fotografie is een ervaring

Uiteraard is het eindresultaat heel belangrijk. Houd er echter ook rekening mee dat voor de ouders een eerste fotosessie met hun baby een bijzondere ervaring is. Deze eerste foto’s zullen voor de rest van hun leven dierbare herinneringen zijn. Zorg daarom dat de shoot prettig verloopt. Trek altijd wat extra tijd uit voor een newborn fotoshoot.

Soms kan het nodig zijn om de baby tussentijds te voeden of er moet een luier verschoond worden. Betrek de ouders overal bij, bied ze verschillende keuzes aan en luister naar hun babyverhalen. Vraag de hulp van de ouders om de baby in de juiste positie te leggen. Niet alle ouders stellen het op prijs dat een ‘vreemde’ hun kindje aanraakt!

3. Een slapende baby is het ideale model

Pasgeboren baby’s slapen nog heel veel. Een slapende baby is het ideale model. Bovendien geeft een foto van een slapende baby ook een mooi rustgevend beeld. Plan een newborn fotosessie daarom het liefst in de eerste drie weken na de bevalling. Geef de ouders vooraf de tip mee om de baby vlak voor de shoot te voeden.

Zelf zorg je ervoor dat de ruimte waar je gaat fotograferen lekker warm is. Het rustgevende beeld van de slapende baby kun je verder ondersteunen door te kiezen voor een achtergrond en accessoires in rustige tinten.

4. Werk met zacht licht

Bij newborn fotografie laat je de flits uit. Het beste licht voor newborn fotografie is zacht en natuurlijk daglicht. Het is een aanrader om te werken in de buurt van een groot raam waardoor zacht daglicht naar binnenvalt. Is dat niet mogelijk, stel dan enkele daglichtlampen op voor hetzelfde effect. Ook voor het invullen van mogelijke schaduwen raden we je af om flitslicht te gebruiken.

Je kunt de schaduwen verzachten door gebruik te maken van een reflectiescherm. Met het flitslicht zou je de rust van de baby kunnen verstoren. Tijdens deze cursus fotografie leer je o.a. de basisbeginselen van belichting.

5. Aandacht voor accessoires

Wat zijn de beste accessoires voor newborn fotografie? Zoals we hierboven al aanhaalden, is het aan te raden om met accessoires in zachte tinten te werken voor een rustig beeld. Ideale accessoires voor newborn fotografie zijn zachte dekens en kussens. Let er altijd op dat de baby er niet vanaf kan rollen en dat het hoofdje van de baby goed wordt ondersteund.

Andere leuke accessoires om de foto’s wat extra’s te geven zijn kistjes, manden of bloempotten waar je de baby op een zachte deken in kunt leggen. Vermijd breekbare accessoires en accessoires met scherpe randen en punten. Uiteraard overleg je altijd eerst met de ouders.

6. Fotografie tips voor pasgeboren baby’s

Er zijn allerlei manieren waarop je de baby in beeld kunt brengen. Varieer met standpunten en compositie, zodat de ouders achteraf een ruime keuze hebben aan foto’s. Wissel totaalshots af met mooie detailfoto’s, bijvoorbeeld van een deel van het gezichtje, een handje of een voetje. Vergeet ook niet om de ouders in beeld te brengen. Het is mooi om al in de eerste weken van het leven van het kindje de overeenkomsten met de ouders te laten zien.

Een andere tip is om het contrast tussen groot en klein te tonen, bijvoorbeeld het kleine babyhandje in contrast met de handen van papa en mama. Wil je alle tips en trucs van het vak leren? Bekijk dan eens de volgende fotografiecursussen!

FOTOGRAAF-HUREN.NL

Meer over dit onderwerp

Baby foto tips
Baby foto tips - fotoshoot baby portretfotografie

Portretfotografie
Portretfotografie tips - maak een mooie fotoshoot met deze tips

Fotoshoot tips
Fotoshoot - tips vriendinnen- baby of kinderfeestje fotoshoot

Portretfoto fotoshoot
Portretfoto maken - tips fotoshoot

Fotoshoot kinderen
Fotoshoot kinderen en baby's - zo doe je dat!

Kinderfotografie
Kinderfotografie: tips voor mooie kinderfoto's

Groepsfoto familieportret
Groepsfoto en familieportret - tips voor mooie groepsfoto's

Portretfotografie tips
Portretfotografie - tips voor portretfoto of fotoshoot

Portretten fotograferen
Hoe ik portretten fotografeer