Digitale camera flitser

Foto's: Karakteristiek fotografie

Flitser

Goed flitsen met uw fototoestel

Belichting is een belangrijk aspect van fotograferen. Op welke manier kan een flitser daar een rol in spelen? Waar let je op bij de keuze en het gebruik van een flitser?

Dit hoofdstuk van deze online fotografie workshop geeft u informatie over goed flitsen, de slave flitser en de externe flitser.

Lichtval

Soms moet je de natuur een handje helpen. Bijvoorbeeld wanneer jouw ogen een schitterende lichtval waarnemen. Helaas functioneert een fototoestel anders dan je oog, in die zin dat een camera minder lichtgevoelig is dan het menselijke oog. Is er onvoldoende licht dan heb je kunstlicht nodig.

Gelukkig beschikken de meeste digitale camera's hebben over het algemeen een ingebouwde flitser. Maar het vermogen daarvan is eerder beperkt.

Binnen fotograferen

Te weinig flitsbereik is vooral lastig als je binnenopnames moet maken. In een interieur is er vaak heel weinig licht en zelfs met flitslicht zijn veel foto's toch nog te donker. Het bereik van zo'n ingebouwde flitser is meestal niet meer dan 3 à 4 meter, waardoor de achtergrond slecht of helemaal niet belicht wordt. Maar ook de belichting van het onderwerp laat te wensen over: te vlak, te sterke schaduwen en de gevreesde rode ogen. Dat laatste is te vermijden door een externe, losse flitser te gebruiken of de rode ogen met een beeldbewerkingprogramma zoals Picasa te verwijderen.

Schaduwen voorkomen

Sterke schaduwen en een platte belichting kan je verhelpen door met je toestel wat afstand te nemen. Niet te ver, want anders is de foto onderbelicht, maar kom je te dicht dan is de foto overbelicht! Met Picasa kan je eventueel naderhand ook de kleuren en belichting aanpassen.

Bereik flitser vergroten

Je kan het bereik van je flitser ook nog op andere manieren beïnvloeden. Door de gevoeligheidswaarde - het best 400 ISO - op te drijven, vergroot je het bereik. Daarnaast is het aangeraden om het zoekerbeeld zoveel mogelijk te vullen met het onderwerp, omdat de lichtmeter in de camera de flitser stuurt.

Slave-flitser

Bij digitale camera's ontbreekt vaak een aansluiting voor een losse, externe flitser. In dat geval gebruik je een slave-flitser. Dat is een losse flitser die gestuurd wordt door de ingebouwde flitser van de camera, dankzij een foto-elektrische cel. Met een externe flitser kan je indirect flitsen: je behoudt de gewenste afstand, maar het licht wordt diffuus gemaakt doordat het via muren en plafond weerkaatst op het onderwerp. Het gevolg is dat je zachte schaduwen krijgt en geen witte gezichten meer. Let er wel op dat je de flitser richt op een wit of neutraal gekleurd plafond.

De slave-flitser kan je zelf, of iemand anders, in de hand houden. Maar je kan de losse flitser ook op een flitsbeugel plaatsen. Je schroeft de camera op de beugel en je schuift de flitser op het handvat.

Oefenen met flitser!

Het grote voordeel van een digitale camera is dat je onbeperkt kunt experimenteren. Dus ook met je flitser. Oefen daarom volop met verschillende instellingen op je camera, afstanden tot het onderwerp en standen van je flitser. Je ziet direct het resultaat van de oefeningen in de display. Beschikt jouw camera over instelbaar diafragma en sluitertijden, dan heb je ongelooflijk veel mogelijkheden om tot die ene, perfect belichte foto te komen.

Een veel gemaakte fout

Alle digitale camera’s hebben een kleine ingebouwde flitser. Die is bedoeld voor gebruik in kleine ruimtes zoals thuis of voor buiten bijflitsen op korte afstand. Maar je ziet die flitsjes natuurlijk ook automatisch afgaan in gigantische kathedralen of sportarena’s. Daar haalt dat druppeltje licht natuurlijk niets uit, maar het veroorzaakt zelfs sterke onderbelichting omdat de sluiter van de camera automatisch op 1/60 s wordt gezet.

Dus: automatisch flitsen uitschakelen en camera steunen en dan maar het beste ervan hopen. Een statief maakt dan de kans op een goede opname heel wat groter, maar soms kun je de camera gewoon neerzetten en op zelfontspanner instellen.

Meer over dit onderwerp

Belichting
Belichting - tips voor goede belichting van digitale foto's

Flitsen
Flitsen: moeilijk onderdeel binnen natuurfotografie

Flitser
Flitser gebruiken: al uw natuurfoto's met de juiste belichting!

Externe flitser
Externe flitser op spiegelreflex camera

Tegenlicht tips
Tegenlicht tips: over tegenlicht bij fotograferen

ISO waarde
ISO waarden - hoe stel ik de juiste ISO-waarde in?

I iso -> invulflits
Iso - interpolatie - invulflits - uitleg begrippen

Belichting bewerken
Belichting: tips om de belichting van een foto te bewerken

Interieurfotografie
Interieurfotografie - tips voor mooie interieur foto's

Bedrijfsfotografie
Bedrijfsfotografie - tips voor een bedrijfsreportage

Diafragma
Diafragma: uitleg diafragma bij fotocamera

Stilleven
Stilleven fotograferen: tips voor compositie, statief, belichting

A AA -> AVI
Auto-focus | Alkaline-batterij | Automatische flitser

F filter -> firewire
Filter camera - firewire - uitleg begrippen camera

Rode ogen
Rode ogen in Picasa bewerken

Flitsfotografie
Flitsfotografie - gebruik van een flitser

Externe flitsers
Externe flitsersOmni bouncer
Omni bouncer voor de externe flitser

Hoe sla je verstandig foto's op als fotograaf?
Hoe sla je verstandig foto's op als fotograaf?