Portretfotografie tips
Waarop letten bij portretfoto fotoshoot?
Sprekende portretfoto’s maken is een kunst. Beginnende fotografen onderschatten deze discipline soms. Je richt je camera op de persoon en afdrukken? Bij portretfoto’s komt veel meer kijken.
Portretfotografie heeft zijn wortels in de schilderkunst. Een schilder was uren bezig om een persoon perfect te schilderen en had daarbij genoeg tijd om op de details te letten. Als portretfotograaf moet je eigenlijk als een schilder naar je model kijken. Ontdek hier waar je op moet letten bij portretfotografie.
Fotografeer van dichtbij
Wat maakt een portretfoto krachtig? Dat is de eigenheid van de persoon die je fotografeert. Durf deze eigenheid te laten zien door tijdens een fotoshoot dichtbij te fotograferen. Een portretfoto is meestal krachtiger wanneer het bijna beeldvullend is.
Wanneer je van te ver af fotografeert, kan de persoon verloren gaan in de achtergrond. Door de persoon dichtbij te halen, zorg je ervoor dat niets de aandacht afleidt van het gezicht. Het is ook een misvatting dat het hele gezicht op de foto moet staan. Door alleen een gedeelte van het gezicht te laten zien, kan je een hele bijzondere en mooie foto krijgen.
Zet de persoon niet in het midden
Voorkom symmetrie, want dit zorgt vaak voor een saai beeld. Een bekende regel binnen de portretfotografie waarmee je dit kunt voorkomen is de regel van derde. Verdeel het beeld in negen gelijke vlakken en plaats het onderwerp op een van kruispunten, zo staat het onderwerp nooit in het midden.
Ook wanneer je de persoon dichtbij haalt, is het nog steeds mogelijk om deze regel toe te passen, bijvoorbeeld door de ogen op een kruispunt tussen de vlakken te plaatsen.
Stel een lage diafragmawaarde in
Je geeft een portretfoto een professionelere look door een lage diafragmawaarde te kiezen. Bij een groot diafragma heb je een grote scherptediepte waarbij een groot deel van het beeld scherp is, waaronder ook veel achtergrondelementen.
Bij een lage diafragmawaarde (bv. f/2.8 – f/4) wordt de achtergrond onscherp, waardoor je extra nadruk legt op de persoon. En dat is natuurlijk waar het om draait bij een portretfoto! Wil je meer weten over het juist instellen van je digitale camera? Bekijk dan eens de volgende Fotografie Cursussen.
Let op het omgevingslicht
Voor de perfecte portretfoto heb je het perfecte licht nodig. Train jezelf om tijdens een fotoshoot op omgevingslicht te letten en de effecten te herkennen. Wil je fotograferen in natuurlijk licht, vermijd dan het liefst hoogstaande en felle zon. Dit zorgt voor harde schaduwen en veel contrast in je foto.
Vlak na zonsopgang en -ondergang heb je het mooiste licht met warme kleuren en zachte schaduwen. Voor elke vorm van fotografie is kennis van licht en belichting cruciaal.
Leer om slim te flitsen
Ontkom je er niet aan om in fel zonlicht een portretfoto te maken, zet dan je flitser aan. Veel beginnende fotografen denken er bij een fotoshoot met te weinig licht niet aan om de flitser te gebruiken; ‘Er is toch genoeg licht?’ Het geheim van het gebruik van een flitser bij fel daglicht is dat je hiermee schaduwen verzacht. De flits werkt als ‘invullicht’.
Wolken als natuurlijke softbox!
Houd je niet van bewolkt weer? Het is wel de ideale situatie voor het maken van foto’s in de buitenlucht. Wolken zijn een ideale softbox bij een fotoshoot. Hiermee bedoelen we dat de wolken het zonlicht perfect verspreiden en verzachten. Je krijgt dan diffuus licht, waardoor het licht gelijkmatig op het gezicht valt. Hierdoor heb je geen last van donkere schaduwen.
Door het zachte licht lijkt het gezicht egaler. Tijdens deze Thuisstudie Fotografie leer je meer over belichting zowel in de studio als buiten.
Kies een ongebruikelijke hoek
Portretfoto’s worden meestal op ooghoogte en recht van voren genomen. Dat kan een mooi resultaat opleveren, maar erg verrassend is het niet. Doe eens gek en zoek naar een ongebruikelijke hoek! Maak een foto van laag bij de grond of juist van bovenaf. Let er wel op dat de verhoudingen van het lichaam realistisch in beeld komen.
Wanneer je te ver van bovenaf de foto neemt, kan het hoofd te groot lijken in verhouding tot het lichaam. Je originele benaderingswijze moet de kwaliteit van de portretfoto wel ten goede komen.
Meer over dit onderwerp
Portretfotografie
Portretfotografie tips - maak een mooie fotoshoot met deze tipsPortretfotografie tips
Portretfotografie - tips voor portretfoto of fotoshootFotoshoot tips
Fotoshoot - tips vriendinnen- baby of kinderfeestje fotoshootBaby foto tips
Baby foto tips - fotoshoot baby portretfotografieFotoshoot kinderen
Fotoshoot kinderen en baby's - zo doe je dat!Groepsfoto familieportret
Groepsfoto en familieportret - tips voor mooie groepsfoto'sFotograaf gezocht
Fotograaf in uw regio - professionele of goedkope fotograaf gezocht?Kinderfotografie
Kinderfotografie: tips voor mooie kinderfoto'sFotograaf
Fotograaf - professionele fotografen in uw regio - fotostudioBaby fotoshoot
Baby fotoshoot - tips newborn foto'sUitvaartfotografie
Uitvaartfotografie - tips voor foto's bij een uitvaartFamilie fotoshoot
5 tips voor een familie fotoshootPortretten fotograferen
Hoe ik portretten fotografeer