Algemeen
fotografie cursus toetsten

Wat eerst
Fotografie cursus
Basiscursus
Belichting
Compositie
Stilleven
Natuur landschap
Digitale camera instellen
Afdrukken foto's
Foto opslag
Fotoshoot kinderen
Portretfoto fotoshoot
Vacatures / vacaturebank
Digitale foto's

Materiaal
Wie gaat er betalen voor een kapotte camera?

Techniek
Hoe sla je verstandig foto's op als fotograaf?

Foto producten
Wereldkaart bestellen

Foto tips
Fotoshoot tips
Portretten fotograferen
Fotowedstrijd 10 tips
Baby foto tips
Beeldvullend - uitsnede
Dierentuin tips
Groepsfoto familieportret
Foto bestellen
Scherpe foto's
Fotoalbum maken
Kleurrijke foto's
fotoshoot must have accesoires
Fotocollage tips
Nachtfotografie
Portretfotografie tips
Sneeuw foto tips
Tegenlicht tips
Vakantiefoto tips
Detailfoto
Foto vanuit vliegtuig
Witbalans
Zwart wit fotografie

Fotografie artikelen
fotografie nieuwste trends en technieken
Foto's van huis maken

Opleidingen
Opleiding fotograaf
Fotovakschool
1. Basisopleiding
2. MBO+studiefinanciering
3. MBO deeltijd
4. HBO Fotografie
Kunstacademie
Fotoacademie
Opleidingen fotografie
De Creatieve School
Seminar fotografie

Verder kijken
Beginnende fotografie compositie
Diafragma en sluitertijd quiz
ebook cursus- fotografie
EssentiŽle fotografie kennistest! Trivia-quiz
Fotografie MCAS Quiz
fotografiequiz camera instellingen
Fotografiequiz camerabediening en belichting
Fotografiequiz: camerabediening en belichting
Links over fotografie
Toets je kennis
Vragen over fotografiequiz

Contact
Link aanvragen
Artikel schrijven
Colofon
Contact
Cookies
Copyright

 


 

 

 

 

 

Fotoshoot ideeën

Tips voor een professionele fotoshoot

Een fotoshoot is niet gratis en doe je niet elke dag. Daarom wil je er natuurlijk het maximale uit halen. En sowieso wil je op z'n voordeligs op de foto. Daarom op deze pagina een aantal tips en ideeën voor een mooie fotoshoot.

De voorbereiding van een fotoshoot is nogal afhankelijk van wat voor fotoshoot je wilt. Hieronder worden enkele veel voorkomende fotoshoots beschreven.

Makeover fotoshoot

Bedenk op welke manieren en in welke poses je op de foto wilt. Wil je een fotoshoot van jezelf alleen, bekijk dan bijvoorbeeld een aantal modetijdschriften zoals van Wehkamp of Neckerman. Je doet dan ideeën voor de fotoshoot op en je kunt dan een aantal mooie poses uitzoeken waarin je gefotografeerd wilt worden.

Kinderfeestje fotoshoot

Wil je een fotoshoot van een kinderfeestje, dan vergt dat ook de nodige voorbereiding. Bedenk dan welke onderdelen van het kinderfeestje gefotografeerd moeten worden. Waar doe je de groepsfoto en weet je al een leuke opstelling?

Je kunt ook een fotoshoot van een kinderfeestje bij een fotograaf laten verzorgen. Dan ben je echter wel ongeveer anderhalf uur bij de fotograaf aanwezig. Hou daar rekening mee bij de planning van het kinderfeest.

Vriendinnen fotoshoot

Wat is er leuker dan met je vriendinnen op de foto? Een herinnering voor later met de leukste mensen om je heen. Een vriendinnen fotoshoot wordt ook vaak gedaan als activiteit tijdens een vrijgezellenfeest.

Je kunt een vriendinnen fotoshoot het beste combineren met een leuke activiteit. Je kunt de fotosessies dan afwisselen met deze activiteit of tijdens bijvoorbeeld een workshop ook foto's laten maken. Foto's zijn vaak het mooist als mensen ontspannen gefotografeerd worden. Tijdens een workshop of andere activiteit is de aandacht van de fotograaf afgeleid en dat geeft mooie resultaten. het geeft gewoon meer snelheid aan je autofocus en vooral accurater. 

Glamour

Een glamour fotoshoot is eigenlijk een makeover fotoshoot die qua uitstraling heel veel glamour laat zien. Hierbij is het natuurlijk belangrijk dat je over voldoende kleding beschikt. Wil je dit in een groepje doen, bijvoorbeeld met vriendinnen, dan heb je best veel kleding nodig. Kleding huren wordt dan al snel noodzakelijk.

Cadeaubon

Het is een leuk idee om iemand een cadeaubon voor een fotoshoot te geven. Bijvoorbeeld bij een jubileum of bij een andere belangrijke gebeurtenis. Als je iemand een fotoshoot cadeau geeft, doe je hem of haar een leuke belevenis met een jarenlange herinnering cadeau.

Houd er bij het geven van een cadeaubon rekening mee dat je ook geld reserveerd voor de afdrukken of de verwerking. Bijvoorbeeld de mooiste foto op canvas geprint. Dan zorg je er voor dat de persoon die het cadeau krijgt, niet met een kostenpost achteraf opgescheept zit.

Ideeën fotoshoot poses

Ben je van plan om een fotoshoot af te spreken, denk dan vooraf na over de poses die je gefotografeerd wilt hebben. Dat geldt voor alle vormen van fotoshoots: kinderfeestjes-, vriendinnen- en glamour fotoshoots.

Je kunt je vaak op internet wel oriënteren over leuke poses of ideeën voor een opstelling opdoen. Hoe beter je weet wat je wilt, hoe beter het eindresultaat zal zijn. Zorg er wel voor dat je niet te ver afgaat van wat je gewend bent. Een houding of pose moet wel bij je persoonlijkheid passen.

Hobby of instrument

Als je een zelfportret wilt laten maken, dan is het wellicht een idee om je te laten fotograferen met een object dat je dierbaar is. Of bijvoorbeeld een instrument dat je bespeelt. Het maakt een foto veel interessanter. Daarbij komt dat jij je doorgaans op je gemak voelt bij je geliefde voorwerp of instrument. Dat komt de kwaliteit van de foto zeker ten goede.

Ken je iemand die een oldtimer of limousine heeft? Wellicht is het een idee om een fotosessie bij een dergelijke auto te doen. Het kan een mooie opwaardering van de fotoreportage zijn.

Gratis of goedkope fotoshoot

Het is natuurlijk leuk als je een gratis fotoshoot wordt aangeboden. Of misschien weet je een adresje voor een hele goedkope fotoshoot. Bedenk echter wel dat goedkoop ook duurkoop kan zijn. Een professionele fotograaf heeft meestal genoeg werk en zal niet zo snel een fotoshoot gratis weggeven.

En met een beetje pech heeft een fotograaf die een goedkope fotoshoot aanbiedt hele bedenkelijke redenen om jouw op de foto te zetten.

Fotografen

Wil je een fotograaf of fotografe in jouw regio die een mooie fotosessie voor je kan verzorgen? Kijk dan op de pagina met professionele fotografen op deze site. Ook elders op deze pagina tref je verwijzingen aan naar goede fotografen die een fotoshoot voor je kunnen verzorgen.

Portretfotografie

Een mooie fotoshoot van jou alleen valt onder de noemer portretfotografie. Daar komt voor een fotograaf ook van alles bij kijken. Bij goede portretfotografie komt de eigenheid en het karakter van het model helemaal uit de verf. Het gaat dan meer om de persoonlijkheid van het model en niet zozeer om het lichaam. Een lichaam wordt na een tijd lelijker, maar een persoonlijkheid wordt juist mooier bij het ouder worden. Op deze site tref je veel tips aan voor goede portretfotografie.

Kinderfotografie

Kinderen fotograferen is een vak apart. Niet elke fotograaf heeft dat in de vingers. Maar het valt te leren. Je moet alleen op een aantal zaken letten. Kijk bijvoorbeeld eens bij de tips voor kinderfotografie. Ben je van plan om voor een kinderfeestje een fotoshoot te organiseren, dan heb je wellicht iets aan deze foto tips.

Baby foto's op locatie

Baby's en peuters zijn nogal gevoelig voor de omgeving waarin ze gefotografeerd worden. Je baby of jonge kind meenemen naar een fotostudio is daarom niet altijd de juiste keuze. Kies er daarom voor om de fotograaf naar je huis te laten komen, zodat de fotosessie in een vertrouwde omgeving kan plaatsvinden. Kijk eens bij de tips voor mooie baby foto's voor meer informatie over het fotograferen van baby's.

Fotogalerie

Wil je inspiratie voor een leuke en unieke fotosessie? Dan is het misschien aardig om eens een fotogalerie te bezoeken. Je komt dan in de sfeer van de kunstfotografie. Wellicht doe je er goede ideeën op voor je eigen fotoshoot. Kijk ook eens bij de informatie over het bewerken van een foto.

Familieportret

Heb je een keer een familiedag of een jubileum met de hele familie? Nodig een fotograaf uit om een aantal unieke momenten vast te leggen en om een mooie fotoreportage te maken. Op zo'n dag is iedereen vaak netjes gekleed en in opperbeste stemming. Een mooie fotoreportage met een prachtig familieportret als herinnering maken de feestdag helemaal áf! Denk wel vooraf na over een mogelijke opstelling voor het familieportret.

Bruidsfotografie

Een fotoreportage op een bruiloft is feitelijk ook een fotoshoot. Alleen dan een hele uitgebreide variant. De keuze van een bruidsfotograaf is daarbij wel belangrijk Kijk eens bij de tips die we daarvoor geven op deze website. En je kunt bij zo'n beslissing ook wel een aantal tips voor bruidsfotografie gebruiken.

workflow fotoshoot

Ik denk wel één van de belangrijkste dingen van een fotoshoot. Hoe zorg je er nou voor dat een hele fotoshoot precies loopt zoals jij dat wil, of anders gezegt zoals de klant dat wil. Maar bovenal hoe je exact de resultaten ook weer kan halen naar een volgende keer. Een van mijn moto's is bijvoorbeeld, heleboel fotografen worden gecontroleerd door hun licht, maar jullie moeten eigenlijk het licht controleren. Dus ook voor licht opstellingen hebben we veel aandacht. Maar ook voor bijvoorbeeld kleuren, want hoe zorg je er nou voor dat je kleuren in orde komen, hoe maak je het makkelijker dat je kan retouchen, en daar zit heel veel informatie in. 

Een camera is natuurlijk erg belangrijk bij een fotoshoot, want zonder camera kan je geen foto maken. Maar toch wordt er heel vaak gedacht dat de camera één van de belangrijkste dingen is, zo van als ik die lens gebruik dan wordt het vast een mooie foto. Er zijn altijd excuses om iets niet te doen, maar zoek nou eens een excuus om het wel te doen. IEn zeg niet, ik heb niet die dure camera dus ik kan dat niet. Het maakt namelijk niet uit welke camera je gebruikt als de foto maar mooi is een aangenaam om naar te kijken. Soms kan je met een mobile telefoon al een hele mooie foto maken denk maar eens aan de samsung S22 Ultra. Het gaat namelijk om het verhaal. Ik heb zelf een sony camera Sony a7R III Dit is echt een fantastische camera. Hoge resolutie, en voor studio werk absoluut Fantastisch!

sony camera Sony a7R III 

Maar ik heb er ook een zoomlens op zitten, Waarom, nou dat is eigenlijk heel gemakkelijk uit te leggen. Als je begint met fotografie, dan zullen een hele hoop mensen tegen je zeggen, je moet op manual schieten, je moet dit je moet dat, je moet zus, je moet zo. En op een gegeven moment snap je het allemaal niet meer.  Op de P stand werkte alles perfect, de foto's waren altijd goed en de zoomlens werkte perfect. En nu ben je amateur professioneel fotograaf, en je moet op manual schieten, en met prime lenzen schieten, en je foto's gaan alleen maar na beneden. Je mist nu continu de mooie momenten. Ik kan je één ding vertellen, het enige waar een pro aan denkt is om de foto te krrijgen. Als dat nou betekend dat ik op straat met auto ISO schiet en met een zoom lens, dat maakt echt niet uit, als ik die foto maar heb. En in studio's zijn er ook een paar regels. Als je gaat kijken wat een zoomlens doet, is eigenlijk een verzamelijk van vaste brandpuntafstanden. In dit geval heb ik een 24-70mm lens, dus je zou kunnen zeggen ik heb een 24,35, 50 en 70mm. Het enige het is een zoomlens, en dan hoor je ze gelijk zeggen de kwaliteit is wat minder. De kwaliteit is de foto en niet de lens. Maar die zoomlens geef me wel iets wat veel gaver is.Elke lens rendert of laat zien de scene op een bepaalde manier. Bijvoorbeeld een groothoeklens zal bepaalde dingen die dicht bij staan heel groot maken, en de achtergrond heel ver weg zetten, beetje dat zoom effect. Op het moment dat je met een telelens werkt bijvoorbeeld een 200mm, dan wordt eigenlijk alles gecomprimeerd de achtergrond wordt uit focus gezet, en dat heeft natuurlijk ook met de diafragma te maken, en die combinatie zorgt ervoor dat elke lens uniek is.Als jij je vast zet aan prime lenzen, bijvoorbeeld de perfecte portretlens is laten we zeggen diafragma f/1.8, wat je eigenlijk zegt is ik zet hem vast op 85mm, alle fotos die ik maak hebben die look. Is het niet gewoon éénvoudiger om te wisselen tussen al die verschillende looks, en niet steeds lenzen te hoeven wisselen. Vandaar dat een zoomlens dus ideaal is. Als je een goede kwaliteit zoomlens koop dan is dat niet goedkoop. Maar als je die lens hebt hoef je iegenlijk geen primelens meer. Dan kun je je afvragen welke diafragma moet mijn lens dan hebben. Ik gebruik nu een 2,8, maar in de winkel zeggen ze als je een F/4 lens neemt voor studiowerk dan is dat ook goed. Hoe zit dat nou?  De autofocus systeem van jouw camera werkt aan de hand van hoeveel licht het binnen krijgt. Dus hoe meer licht er binnenkomt, hoe sneller en accurater de autofocus is. In de studio werk je natuurlijk niet met heel veel licht, we werken wel met flits, maar vaak op het moment dat je focust heb je de modellampen aan staan, en die staan niet op vol vermogen, want dan is je model meteen blind. Dus je werkt vaak met weinig licht, ook nog vaak zij verlichting, dus vaak hoog contrast, je hebt dan een lens nodig die snel de focus pakt. Bij een moderne camera is de autofocus systeem fantastisch. Maar welke lens moet je nu kopen? Je snapt het misschien al een beetje als je een F/4 lens koopt zal de autofocus systeem nooit sneller werken, dan met de diafragma van F/4. Als je een F/2,8 lens koopt, met autofocus wordt gedaan met de lens wijd open. Dus die F/2,8 lens geeft je twee keer zoveel licht, één stop, dus twee keer zoveel licht als die F/4.  Mijn advies en vooral in een studio is, om vooral een F2,8 lens te gebruiken, liever zelfs nog iets lager, maar met een zoomlens zit je al gauw vast aan f/2,8. Het geeft je gewoon meer snelheid aan je autofocus, maar vooral accurater. Het verschil tussen 24-70mm  en 70- 200 want dat zijn vaak wel de meest populaire keuzes voor in de studio. Vroeger zag je maar heel met een 70-200 schieten. op een gegeven moment ga je je wel realiseren van, alles wat ik schiet is in dat telebereik, in dat compressie bereik. Maar soms wil ik een model gewoon gek op de foto hebben, bijvoorbeeld met een vingers navoren, waarbij je ziet dat de vingers heel groot worden, het wordt als het ware groter dan je gezicht, maar doe je je hand bij je gezicht dan is hij veel kleiner, hoe kan dat nou? Dat heeft er dus mee te maken, met hoe een lens rendeert, hoe meer groothoek je gebruikt, hoe extremer het effect is. Door een 24-70 te gebruiken, kan ik dus van 24mm dat extremer effect in één keer na bijna tele op 70mm. En dat geeft deze lens zoveel mooie dingen, dat eigenlijk mijn voorkeur om deze lens  dan te gebruiken. Maar onthou dat is altijd persoonlijk. Maar welke lens je ook gebruikt, ga voor het verhaal.

 

 

 

 

Meer over dit onderwerp

Kinderfotografie
Kinderfotografie: tips voor mooie kinderfoto's

Portretfotografie
Portretfotografie tips - maak een mooie fotoshoot met deze tips

Baby foto tips
Baby foto tips - fotoshoot baby portretfotografie

Groepsfoto familieportret
Groepsfoto en familieportret - tips voor mooie groepsfoto's

Bruidsreportage tips
Bruidsreportage - mooie trouwfoto's met deze trouwreportage tips

Foto op linnen / canvas
Canvas bestellen - foto op linnen / canvas doek printen

Portretfotografie tips
Portretfotografie - tips voor portretfoto of fotoshoot

Fotoshoot kinderen
Fotoshoot kinderen en baby's - zo doe je dat!

P pixel -> parallax
Pixel Parallax, Portretfotografie, Pixel, PPI (Pixels per Inch)

Portretfoto fotoshoot
Portretfoto maken - tips fotoshoot

Baby fotoshoot
Baby fotoshoot - tips newborn foto's

Uitvaartfotografie
Uitvaartfotografie - tips voor foto's bij een uitvaart

Familie fotoshoot
5 tips voor een familie fotoshoot

Portretten fotograferen
Hoe ik portretten fotografeer