Algemeen
fotografie cursus toetsten

Wat eerst
Fotografie cursus
Basiscursus
Belichting
Compositie
Stilleven
Natuur landschap
Digitale camera instellen
Afdrukken foto's
Foto opslag
Fotoshoot kinderen
Portretfoto fotoshoot
Vacatures / vacaturebank
Digitale foto's

Materiaal
Wie gaat er betalen voor een kapotte camera?

Techniek
Hoe sla je verstandig foto's op als fotograaf?

Foto producten
Wereldkaart bestellen

Foto tips
Fotoshoot tips
Portretten fotograferen
Fotowedstrijd 10 tips
Baby foto tips
Beeldvullend - uitsnede
Dierentuin tips
Groepsfoto familieportret
Foto bestellen
Scherpe foto's
Fotoalbum maken
Kleurrijke foto's
fotoshoot must have accesoires
Fotocollage tips
Nachtfotografie
Portretfotografie tips
Sneeuw foto tips
Tegenlicht tips
Vakantiefoto tips
Detailfoto
Foto vanuit vliegtuig
Witbalans
Zwart wit fotografie

Fotografie artikelen
Foto's van huis maken

Opleidingen
Opleiding fotograaf
Fotovakschool
1. Basisopleiding
2. MBO+studiefinanciering
3. MBO deeltijd
4. HBO Fotografie
Kunstacademie
Fotoacademie
Opleidingen fotografie
De Creatieve School
Seminar fotografie

Verder kijken
Beginnende fotografie compositie
Diafragma en sluitertijd quiz
ebook cursus- fotografie
EssentiŽle fotografie kennistest! Trivia-quiz
Fotografie MCAS Quiz
fotografiequiz camera instellingen
Fotografiequiz camerabediening en belichting
Fotografiequiz: camerabediening en belichting
Links over fotografie
Toets je kennis
Vragen over fotografiequiz

Contact
Link aanvragen
Artikel schrijven
Colofon
Contact
Cookies
Copyright

Baby's fotograferen is een kunst op zich...


Niet alle kinderen poseren zo gemakkelijk als dit meisje.

Een zwart wit baby foto geeft een speciaal effect.

Probeer eens een close up baby foto te maken.

Zorg altijd dat de oogjes scherp zijn.

Het jonge gezin op de foto.

Baby foto

Tips voor mooie baby foto's

Babys zijn vertederend en erg fotogeniek. Ze zijn dus een gewild onderwerp voor het maken van fotoshoot. Bij het fotograferen van babys komt echter wel van alles kijken. Daarom op deze pagina een aantal tips voor goede baby foto's. Doe er je voordeel mee!

Niet flitsen

Wil je tijdens of net na de bevalling foto's maken, dan kun je beter niet flitsen. Stel je camera dus in op een hoge ISO waarde, bijvoorbeeld 800. Je kunt dan ook in wat donkerder ruimtes fotograferen zonder flitslicht.

 

Zoomlens

De prachtigste portretfoto's maak je vooral als je onderwerp niets in de gaten heeft. Bij een hele kleine baby is dat nogal snel het geval. Maar als de kinderen iets groter zijn, is het juist extra lastig om onopvallend te fotograferen. 

Een telelens kan dan goed van pas komen. Je kunt de baby of peuter min of meer ongemerkt observeren en fotograferen terwijl ze opgaan in hun spel.

Oogjes scherp

Als je een foto van dichtbij maakt of op een bepaalde manier inzoomt, worden niet alle delen van de foto scherp weergegeven. Dat geeft niet en het is vaak juist extra leuk. Zorg er echter wel voor dat de oogjes van de baby altijd scherp zijn.

Gelijke hoogte

Je bereikt intimiteit in de foto als je op dezelfde hoogte gaat zitten als het kind. Dus als je kind op bed zit of ligt, zorg er voor dat je op gelijke hoogte fotografeert. De nabijheid die je dan hebt, komt op de foto tot uitdrukking.

Camera bij de hand

Een tip van algemene aard: een fotoshoot is natuurlijk prima. Maar de meest ontspannen foto's maak je op onverwachte momenten als je kind gewoon aan het spelen is of in de box ligt. Zorg er dus voor dat je camera altijd opgeladen is en binnen handbereik ligt.

Tegenlicht

Nog een tip die wat meer algemeen is: houd in de gaten dat je niet tegen het licht in fotografeert. Staat de box voor het raam, probeer dan met het licht in de rug te fotograferen. Alle details gaan verloren als je met tegenlicht fotografeert. Licht van de zijkant kan wel hele mooie effecten geven.

Let er wel op dat het licht niet te fel is. De baby knijpt de ogen dan toe en de details van de foto zullen eerder verdwijnen door de grote contrasten.

Afleiding: speelgoed

Ben je bezig met een fotoshoot, zorg dan dat de baby iets te spelen heeft. Poseren is nu eenmaal niet de sterkste kant van kinderen en baby's. Zorg dus voor speelgoed wat de aandacht van de fotograaf afleidt. Je kind kan zich daar dan op concentreren. 

Bij de keuze van het speelgoed moet je natuurlijk wel in de gaten houden dat het voorwerp een beetje 'toont' op de uiteindelijke foto. Een mooie teddybeer is nu eenmaal fotogenieker dan een oude schoen.

Zwart wit foto's

Bij foto's tijdens of vlak na de geboorte kun je kiezen voor zwart wit. Het resultaat ziet er dan niet zo bloederig uit. En sowieso geven zwart-wit foto's een heel speciaal effect aan baby foto's. Kijk maar eens naar de voorbeeldfoto's op deze pagina.

Compositie

Experimenteer eens met de compositie van je baby foto. Bijvoorbeeld de baby scherp vooraan in beeld, met op de achtergrond de moeder of vader die vertederd toekijkt.

Of breng andere details of baby-benodigdheden subtiel als extra onderdeel van de foto in beeld. Je foto krijgt dan net die extra baby-uitstraling die je nodig hebt voor een prachtige plaat.

Close up

Probeer eens een close up te maken van je baby. Of van alleen de voetjes of de handjes. Ze zijn nog zo heerlijk fijntjes en onbeschadigd. Het is wel zo dat de ene camera zich hier beter voor leent dan de andere.

Doorkijkje

Maak ook eens een foto door de spijlen van de box of de wieg. Zo'n doorkijkje geeft een heel bijzonder effect, vooral als de baby zich net een beetje opdrukt en in de lens kijkt.

Temperatuur

Een aspect waar je wellicht niet meteen aan denkt is de temperatuur van de ruimte waarin je fotografeert. Zorg voor een aangename temperatuur, zodat de baby zich op zijn gemak voelt en ontspannen is. Dat is terug te zien op de foto's.

Geboortekaartje

Maak het geboortekaartje extra persoonlijk door een foto van de baby hier voor te gebruiken. Het vraagt wat organisatietalent omdat je natuurlijk pas een foto hebt als de baby geboren is.

Maar met de huidige snelle afdruktechnieken hoeft dat geen probleem te zijn. Het hele ontwerp van het kaartje en de afspraken over het afdrukken kun je natuurlijk wel vooraf regelen.

Baby foto album

Al die prachtige foto's moeten natuurlijk netjes bewaard worden. Dat kan in een digitaal fotoalbum, zodat je de foto's ook gemakkelijk aan familie en vrienden kunt laten zien. Een blijvende herinnering maak je eenvoudig met een speciaal gedrukt fotoalbum.

Baby foto op canvas doek

Het eerste lachje, de eerste stapjes, de eerste verjaardag: prachtige momenten om baby's te fotograferen. Tussen al die babyfoto's zit vast een hele plaatjes. Laat deze foto printen op canvas fotodoek en je hebt een prachtige herinnering aan een onvergetelijk moment.

Meer over dit onderwerp

Kinderfotografie
Kinderfotografie: tips voor mooie kinderfoto's

Fotoshoot kinderen
Fotoshoot kinderen en baby's - zo doe je dat!

Portretfotografie
Portretfotografie tips - maak een mooie fotoshoot met deze tips

Groepsfoto familieportret
Groepsfoto en familieportret - tips voor mooie groepsfoto's

Bruidsreportage tips
Bruidsreportage - mooie trouwfoto's met deze trouwreportage tips

Foto op linnen / canvas
Canvas bestellen - foto op linnen / canvas doek printen

Kalender of canvas
Kalender of canvas met eigen foto printen

Portretfotografie tips
Portretfotografie - tips voor portretfoto of fotoshoot

Portretfoto fotoshoot
Portretfoto maken - tips fotoshoot

Baby fotoshoot
Baby fotoshoot - tips newborn foto's

Familie fotoshoot
5 tips voor een familie fotoshoot