Fotograferen in de dierentuin
Een dagje naar de dierentuin kan een ideale gelegenheid zijn om je camera te gebruiken. Er zijn zoveel diersoorten te zien en dan heb je het nog niet eens over de verschillende aanwezige bloemen en planten.
Dierenfotografie
Dierenfotografie is een vak apart, waarbij je op heel andere dingen moet letten dan bijvoorbeeld bij het fotograferen van kinderen. Je moet rekening houden met de instellingen van je camera, de compositie van de foto en met de obstakels in de dierentuin.
Belichting instellen
Je kunt ervoor kiezen om alles in 'auto' te schieten. Dan behaal je prima resultaten, maar het is misschien wat saai. Het is misschien wat leuker om zelf aan de slag te gaan met de instellingen zodat je een perfecte foto maakt!
Iso waarde
Het eerste wat belangrijk is, is de ISO. Hiermee zorg je dat de lichtgevoeligheid van de chip in je camera verandert.
Ben je buiten en is het zonnig, dan heb je een lage ISO nodig. Maar ben je binnen, bij één van de kooien van de aapjes, dan zul je zien dat je een hogere ISO nodig hebt. Speel daarmee, terwijl je in de verschillende gedeeltes van de dierentuin komt.
Verder zijn de a- en de s-stand interessante standjes om mee te uitproberen. Bij de a-stand regel je het diafragma zelf. Met een laag diafragma zorg je dat het object op de foto een wazige achtergrond heeft.
Diafragma
Wil je een hele groep dieren scherp op de foto, dan doe je er slim aan het diafragma ver open te stellen. Met de s-stand bepaal je zelf de sluitertijd. Handig bij dieren die er graag op los rennen! Zo krijg je hen tenminste ook scherp op de foto.
Sluitertijd
Kies voor een korte sluitertijd (1/1000 van een seconde) en dan komt het vast goed met je kiekjes. Wil je de beweging van een dier vastleggen, dan gebruik je een langere sluitertijd (1/100 van een seconde).
Compositie
Hier kan je lekker creatief aan de slag. Hoe zet je het te fotograferen dier het mooist op de foto? Ga je voor een close-up of wil je liever een plaatje met een grote groep dieren? En waar in het beeld zet jij ze dan?
Standpunt
Het is in ieder geval belangrijk dat je niet statisch blijft staan en vanuit die positie een foto maakt. Nee, ga ook eens door de knieën of ga juist ergens bovenop staan. Dan schiet je de foto's niet uit de meest standaard positie en zijn jouw foto's anders dan van de 'gewone bezoeker'.
Zo kan je een giraffe van onderen fotograferen, waardoor hij nog groter lijkt. Of je staat bovenop een rotsje en vanaf daar fotografeer je naar beneden. Zo kan je een klein stokstaartje mooi in zijn habitat op de foto zetten!
Omgeving
Let verder ook op de omgeving waar het dier zich in bevindt. Misschien vind je daar ook wel objecten die je in de foto kunt verwerken. Blijf verder ook niet vanuit een enkele plaats fotograferen, maar beweeg. Dankzij de digitale fotografie kan je tegenwoordig duizenden foto's op één dag schieten!
Obstakels
Het nadeel van dieren in gevangenschap fotograferen, is dat ze vaak in een kooi of achter een hek zitten. Daar moet je rekening mee houden, wanneer je besluit een dag te wijden aan plaatjes schieten in de dierentuin. Ziet het niet als een belemmering, maar als een uitdaging.
Gaas
Zo kan gaas in eerste instantie vervelend zijn, maar het is prima te gebruiken voor een unieke compositie. Neem een laag diafragma, zorg dat de camera zich scherpstelt op het dier en het gaas wordt vanzelf wazig. Dat geeft wel een mooi effect! Is het gaas zo dicht, dan kan je ook op het gaas scherpstellen.
Bij een kleurrijk dier als een vogel zie je de contouren en de kleuren van het beest echt wel door het gaas heen komen!
Glas
Een ander lastig obstakel is glas. Je zit daar met reflectie en daardoor weer met spiegelingen. Houd je camera zo dicht mogelijk tegen het glas aan, zodat je op de foto geen reflecties ziet van de andere dierentuinbezoekers. Kies voor een schoon stukje glas, de kans dat er vingerafdrukken op zitten is namelijk best groot! En laat de flitser uit: deze zorgt alleen maar voor nóg meer problemen.
Aquarium
Ga je naar een dierentuin met een groot aquarium, dan zul je zien dat het lastig is om daar een goede foto te maken. Het glas is erg dik en er is bovendien weinig licht. Zet je camera tegen het glas, probeer het zo stil mogelijk te houden en zorg voor een hogere ISO. Probeer een aantal instellingen uit, totdat je de perfecte manier hebt gevonden!
Uit met korting
Dit artikel is een gastbijdrage van de site Uitmetkorting.nl. Je kunt daar nog meer tips lezen over fotograferen in de dierentuin.
Meer over dit onderwerp
Vogelfotografie
Vogelfotografie tips - vogels fotograferen: enkele tipsTeleobjectief beeldstabilisatie
Teleobjectief met beeldstabilisatie - natuurfoto's maken met grote lenzenDiverse aspecten
Compositie bij natuurfotografie: een aantal tipsNatuurfotografie cursus
Natuurfotografie - gratis tips en cursus natuurfotografie!Inleiding materiaal
Uitrusting - Het materiaal van de natuurfotograafFujifilm X10 en Canon G15
Review Fujifilm X10 en Canon G15 cameraCamera lenzen
Camera lenzen - tips voor een objectief bij uw cameraNatuurfotografen
Natuurfoto's op deze sites over natuurfotografie