Algemeen
fotografie cursus toetsten

Wat eerst
Fotografie cursus
Basiscursus
Belichting
Compositie
Stilleven
Natuur landschap
Digitale camera instellen
Afdrukken foto's
Foto opslag
Fotoshoot kinderen
Portretfoto fotoshoot
Vacatures / vacaturebank
Digitale foto's

Materiaal
Wie gaat er betalen voor een kapotte camera?

Techniek
Hoe sla je verstandig foto's op als fotograaf?

Foto producten
Wereldkaart bestellen

Foto tips
Fotoshoot tips
Portretten fotograferen
Fotowedstrijd 10 tips
Baby foto tips
Beeldvullend - uitsnede
Dierentuin tips
Groepsfoto familieportret
Foto bestellen
Scherpe foto's
Fotoalbum maken
Kleurrijke foto's
fotoshoot must have accesoires
Fotocollage tips
Nachtfotografie
Portretfotografie tips
Sneeuw foto tips
Tegenlicht tips
Vakantiefoto tips
Detailfoto
Foto vanuit vliegtuig
Witbalans
Zwart wit fotografie

Fotografie artikelen
Foto's van huis maken

Opleidingen
Opleiding fotograaf
Fotovakschool
1. Basisopleiding
2. MBO+studiefinanciering
3. MBO deeltijd
4. HBO Fotografie
Kunstacademie
Fotoacademie
Opleidingen fotografie
De Creatieve School
Seminar fotografie

Verder kijken
Beginnende fotografie compositie
Diafragma en sluitertijd quiz
ebook cursus- fotografie
Essentiële fotografie kennistest! Trivia-quiz
Fotografie MCAS Quiz
fotografiequiz camera instellingen
Fotografiequiz camerabediening en belichting
Fotografiequiz: camerabediening en belichting
Links over fotografie
Toets je kennis
Vragen over fotografiequiz

Contact
Link aanvragen
Artikel schrijven
Colofon
Contact
Cookies
Copyright

 


 

 

 

 

Fotograferen in de dierentuin

Een dagje naar de dierentuin kan een ideale gelegenheid zijn om je camera te gebruiken. Er zijn zoveel diersoorten te zien en dan heb je het nog niet eens over de verschillende aanwezige bloemen en planten.

Dierenfotografie

Dierenfotografie is een vak apart, waarbij je op heel andere dingen moet letten dan bijvoorbeeld bij het fotograferen van kinderen. Je moet rekening houden met de instellingen van je camera, de compositie van de foto en met de obstakels in de dierentuin.

 

Belichting instellen

Je kunt ervoor kiezen om alles in 'auto' te schieten. Dan behaal je prima resultaten, maar het is misschien wat saai. Het is misschien wat leuker om zelf aan de slag te gaan met de instellingen zodat je een perfecte foto maakt!

Iso waarde

Het eerste wat belangrijk is, is de ISO. Hiermee zorg je dat de lichtgevoeligheid van de chip in je camera verandert.

Ben je buiten en is het zonnig, dan heb je een lage ISO nodig. Maar ben je binnen, bij één van de kooien van de aapjes, dan zul je zien dat je een hogere ISO nodig hebt. Speel daarmee, terwijl je in de verschillende gedeeltes van de dierentuin komt.

Verder zijn de a- en de s-stand interessante standjes om mee te uitproberen. Bij de a-stand regel je het diafragma zelf. Met een laag diafragma zorg je dat het object op de foto een wazige achtergrond heeft.

Diafragma

Wil je een hele groep dieren scherp op de foto, dan doe je er slim aan het diafragma ver open te stellen. Met de s-stand bepaal je zelf de sluitertijd. Handig bij dieren die er graag op los rennen! Zo krijg je hen tenminste ook scherp op de foto.

Sluitertijd

Kies voor een korte sluitertijd (1/1000 van een seconde) en dan komt het vast goed met je kiekjes. Wil je de beweging van een dier vastleggen, dan gebruik je een langere sluitertijd (1/100 van een seconde).

Compositie

Hier kan je lekker creatief aan de slag. Hoe zet je het te fotograferen dier het mooist op de foto? Ga je voor een close-up of wil je liever een plaatje met een grote groep dieren? En waar in het beeld zet jij ze dan?

Standpunt

Het is in ieder geval belangrijk dat je niet statisch blijft staan en vanuit die positie een foto maakt. Nee, ga ook eens door de knieën of ga juist ergens bovenop staan. Dan schiet je de foto's niet uit de meest standaard positie en zijn jouw foto's anders dan van de 'gewone bezoeker'.

Zo kan je een giraffe van onderen fotograferen, waardoor hij nog groter lijkt. Of je staat bovenop een rotsje en vanaf daar fotografeer je naar beneden. Zo kan je een klein stokstaartje mooi in zijn habitat op de foto zetten!

Omgeving

Let verder ook op de omgeving waar het dier zich in bevindt. Misschien vind je daar ook wel objecten die je in de foto kunt verwerken. Blijf verder ook niet vanuit een enkele plaats fotograferen, maar beweeg. Dankzij de digitale fotografie kan je tegenwoordig duizenden foto's op één dag schieten!

Obstakels

Het nadeel van dieren in gevangenschap fotograferen, is dat ze vaak in een kooi of achter een hek zitten. Daar moet je rekening mee houden, wanneer je besluit een dag te wijden aan plaatjes schieten in de dierentuin. Ziet het niet als een belemmering, maar als een uitdaging.

Gaas

Zo kan gaas in eerste instantie vervelend zijn, maar het is prima te gebruiken voor een unieke compositie. Neem een laag diafragma, zorg dat de camera zich scherpstelt op het dier en het gaas wordt vanzelf wazig. Dat geeft wel een mooi effect! Is het gaas zo dicht, dan kan je ook op het gaas scherpstellen.

Bij een kleurrijk dier als een vogel zie je de contouren en de kleuren van het beest echt wel door het gaas heen komen!

Glas

Een ander lastig obstakel is glas. Je zit daar met reflectie en daardoor weer met spiegelingen. Houd je camera zo dicht mogelijk tegen het glas aan, zodat je op de foto geen reflecties ziet van de andere dierentuinbezoekers. Kies voor een schoon stukje glas, de kans dat er vingerafdrukken op zitten is namelijk best groot! En laat de flitser uit: deze zorgt alleen maar voor nóg meer problemen.

Aquarium

Ga je naar een dierentuin met een groot aquarium, dan zul je zien dat het lastig is om daar een goede foto te maken. Het glas is erg dik en er is bovendien weinig licht. Zet je camera tegen het glas, probeer het zo stil mogelijk te houden en zorg voor een hogere ISO. Probeer een aantal instellingen uit, totdat je de perfecte manier hebt gevonden!

Uit met korting

Dit artikel is een gastbijdrage van de site Uitmetkorting.nl. Je kunt daar nog meer tips lezen over fotograferen in de dierentuin.

Meer over dit onderwerp

Vogelfotografie
Vogelfotografie tips - vogels fotograferen: enkele tips

Teleobjectief beeldstabilisatie
Teleobjectief met beeldstabilisatie - natuurfoto's maken met grote lenzen

Diverse aspecten
Compositie bij natuurfotografie: een aantal tips

Natuurfotografie cursus
Natuurfotografie - gratis tips en cursus natuurfotografie!

Inleiding materiaal
Uitrusting - Het materiaal van de natuurfotograaf

Fujifilm X10 en Canon G15
Review Fujifilm X10 en Canon G15 camera

Camera lenzen
Camera lenzen - tips voor een objectief bij uw camera

Natuurfotografen
Natuurfoto's op deze sites over natuurfotografie