Algemeen
fotografie cursus toetsten

Wat eerst
Fotografie cursus
Basiscursus
Belichting
Compositie
Stilleven
Natuur landschap
Digitale camera instellen
Afdrukken foto's
Foto opslag
Fotoshoot kinderen
Portretfoto fotoshoot
Vacatures / vacaturebank
Digitale foto's

Materiaal
Wie gaat er betalen voor een kapotte camera?

Techniek
Hoe sla je verstandig foto's op als fotograaf?

Foto producten
Wereldkaart bestellen

Foto tips
Fotoshoot tips
Portretten fotograferen
Fotowedstrijd 10 tips
Baby foto tips
Beeldvullend - uitsnede
Dierentuin tips
Groepsfoto familieportret
Foto bestellen
Scherpe foto's
Fotoalbum maken
Kleurrijke foto's
fotoshoot must have accesoires
Fotocollage tips
Nachtfotografie
Portretfotografie tips
Sneeuw foto tips
Tegenlicht tips
Vakantiefoto tips
Detailfoto
Foto vanuit vliegtuig
Witbalans
Zwart wit fotografie

Fotografie artikelen
fotografie nieuwste trends en technieken
Foto's van huis maken

Opleidingen
Opleiding fotograaf
Fotovakschool
1. Basisopleiding
2. MBO+studiefinanciering
3. MBO deeltijd
4. HBO Fotografie
Kunstacademie
Fotoacademie
Hoe werken camera's?
Opleidingen fotografie
De Creatieve School
Seminar fotografie

Verder kijken
Beginnende fotografie compositie
Diafragma en sluitertijd quiz
ebook cursus- fotografie
EssentiŽle fotografie kennistest! Trivia-quiz
Fotografie MCAS Quiz
fotografiequiz camera instellingen
Fotografiequiz camerabediening en belichting
Fotografiequiz: camerabediening en belichting
Links over fotografie
Toets je kennis
Video Marketing Deventer
Vragen over fotografiequiz

Contact
Link aanvragen
Artikel schrijven
Colofon
Contact
Cookies
Copyright

 


 

 

MBO fotografie + studiefinanciering

Twee opleidingen

Op deze pagina worden twee opleidingen beschreven:
- MBO Fotografie opleiding, niveau 4, AV Productie
- Foto- en Videodesign, niveau 4, Media Vormgeving

Mbo Fotografie, niveau 4 (AV productie)

De opleiding MBO Fotografie cursus niveau 4 leidt je op tot professioneel fotograaf. Een moderne fotograaf heeft veel kennis van digitale beeldbewerking.
 
 
 
Een goede foto komt voort uit een mix van technisch inzicht en creativiteit. Beschik je over beide eigenschappen, dan ben je bij uitstek geschikt voor het beroep fotograaf.

Freelance of werkgever

Na het succesvol afronden van de opleiding Mbo Fotografie niveau 4 kun je als freelance fotograaf aan de slag of je kunt voor een werkgever gaan werken.

Eigen stijl en portfolio

Tijdens de opleiding leer je omgaan met diverse lichtomstandigheden op locatie en in de studio. Je leert alle facetten van de digitale fotografie beheersen tot en met het kunnen maken van een perfecte print. Je ontwikkelt geleidelijk een eigen stijl en bouwt een professioneel portfolio op.

De opleiding

Het eerste jaar richt zich op de beheersing van fotografische technieken zoals digitale fotografie, locatiefotografie, studiofotografie en beeldbewerking.
 
Het tweede en derde jaar staan in het teken van de fotografische beroepspraktijk en jouw persoonlijke belangstelling daarin. Er komen onderwerpen aan bod als portret- en modefotografie, bruidsfotografie, landschap- en natuurfotografie, architectuurfotografie, documentaire fotografie, product- en reclamefotografie.

Gerelateerde vaardigheden

Ook wordt er veel aandacht besteed aan printing, colormanagement en ondernemersvaardigheden. Je maakt kennis met audiovisuele technieken, multimedia en grafisch ontwerpen. Uiteraard is er gedurende de hele opleiding ook veel aandacht voor beroepspraktijkvorming (BPV of stage).

Voltijds beroepsopleidende leerweg

De opleiding is een voltijds beroepsopleidende leerweg (BOL) van drie jaar en heeft niveau 4. Het diploma geeft je tevens toegang tot het reguliere hbo. De opleiding is zo opgezet dat je medeverantwoordelijk bent voor je eigen leerproces. Je kunt hierbij rekenen op uitstekende persoonlijke begeleiding van je docenten, coaches maar ook van je BPV-begeleider.

Menselijke maat

De MBO opleiding fotografie is een opleiding op de menselijke maat. De groepsgrootte is circa veertien studenten. Lesdagen zijn op doordeweekse dagen van 9 tot 17 uur. De opleiding start in augustus/september (afhankelijk van de vakantiespreiding).

Toelatingseisen

Om tot de opleiding toegelaten te worden dien je minimaal te beschikken over een vmbo diploma op het niveau van de gemengde leerweg (gl), theoretische leerweg (tl) of kaderberoepsgerichte leerweg (kbl). Ook met een overgangsbewijs naar klas 4 van havo of vwo ben je welkom.

Intakegesprek

Naast de bovenstaande toelatingseisen zal er door middel van een intakegesprek jouw geschiktheid voor de opleiding worden vastgesteld. Je wordt hiervoor uitgenodigd als je je aanmeldt via 'online inschrijven' op de site van de Fotovakschool.

Toetsing en diploma

Aan het eind van elke periode vindt er een toetsing plaats. Het derde jaar sluit je af met een proeve van bekwaamheid, waarin de praktijkopdracht centraal staat. Na succesvolle afronding van de opleiding ontvang je een erkend mbo-4 diploma, waarmee je tevens toegang krijgt tot het hbo.
 

Foto- en Videodesign, niveau 4 (Media Vormgeving)

In de huidige beeldcultuur wordt beeldtaal steeds belangrijker. Bij Foto- en Videodesign niveau 4 staan beeld en vormgeving centraal. Als mediavormgever speel je een belangrijke rol in het ontwerpen en realiseren van allerlei (audiovisuele of interactieve) media-uitingen.
 
Je weet hoe je een boodschap overbrengt bij de doelgroep en kunt dit ook in de praktijk brengen. Je leert bij deze opleiding beeldend denken en kijken met de blik van een fotograaf.

Eigenschappen

Belangrijke eigenschappen van een mediavormgever zijn ondermeer creativiteit, beeldend vermogen, sociale vaardigheid en klantgerichtheid. Naast beheersing van het vak is het belangrijk dat je als zelfstandig ondernemer je werk kunt verkopen en kunt werken op basis van een ondernemingsplan.

Producten

Als vormgever werk je met media waarin beeld en geluid centraal staan. Je maakt bijvoorbeeld computeranimaties, av-producties, documentaires, reclamespotjes en videopresentaties.

Voltijds beroepsopleidende leerweg

Foto- en Videodesing niveau 4 is een driejarige voltijds beroepsopleidende leerweg (BOL). Het eerste jaar richt zich enerzijds op de beheersing van fotografische technieken als digitale fotografie, studiofotografie en beeldbewerking. Anderzijds krijg je natuurlijk te maken met specifieke mediavormgevingsvakken zoals typografie en leer je werken met programma’s als Indesign en Illustrator.

Beroepspraktijk

Het tweede en derde jaar staan in het teken van de beroepspraktijk en jouw persoonlijke belangstelling daarin. Er komen onderwerpen aan bod als druktechnieken, workflow, beeldtaal, ontwerptechnieken en grafische vormgeving. Ook wordt er veel aandacht besteed aan colormanagement en ondernemersvaardigheden.
 
Daarnaast wordt, zoals bij alle mbo 4-opleidingen, ook les gegeven in Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap. Gedurende de hele opleiding is er veel aandacht voor beroepspraktijkvorming (BPV of stage).

Eigen leerproces

De opleiding is zo opgezet dat je medeverantwoordelijk bent voor je eigen leerproces. Je kunt hierbij rekenen op persoonlijke begeleiding, van je docenten, coaches en BPV-begeleider.
Na het succesvol afronden van je opleiding kun je aan de slag bij communicatie- of reclamebureaus, of bij studio’s gespecialiseerd in webdesign of multimedia.

Regio's

De opleiding wordt verzorgd op de vestigingen van de Fotovakschool in Apeldoorn en Rotterdam.

Toelatingseisen en diploma 

Om tot de opleiding te worden toegelaten dien je minimaal te beschikken over een vmbo diploma gemengde leerweg (gl), theoretische leerweg (tl) of kaderberoepsgerichte leerweg (kbl). Ook met een overgangsbewijs naar klas 4 havo of vwo ben je welkom. Tevens zal door middel van een intakegesprek jouw geschiktheid voor de opleiding worden vastgesteld.

Vervolgopleidingen

Met het door het ministerie van OCW erkende mbo4 diploma kun je binnen de Fotovakschool doorstromen naar de opleidingen Fotografische Vormgeving en Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie. Het diploma geeft je ook toegang tot het reguliere hbo.

Studiefinanciering

Studenten van deze opleiding kunnen in aanmerking komen voor studiefinanciering, zie voor de voorwaarden www.ib-groep.nl.

Meer over dit onderwerp

Fotovakschool
Fotovakschool - MBO of HBO opleiding fotografie

1. Basisopleiding
Fotovakschool - Basisopleiding fotografie

3. MBO deeltijd
Fotovakschool - MBO deeltijd fotografie opleiding

4. HBO Fotografie
Fotovakschool - HBO fotografie opleiding

Fotoacademie
Fotoacademie - fotografie vakopleiding voltijd of deeltijd

Kunstacademie
Kunstacademie - fotografie opleiding universiteit

Seminar fotografie
Seminar fotografie - digitale camera workshops

Workshop of cursus
Workshop natuurfotografie - leer goede natuurfoto's maken!

Opleidingen fotografie
Opleidingen fotografie en film

Vacatures / vacaturebank
Vacatures en vacaturebanken voor fotografen

De Creatieve School
De Creatieve School - fotografie workshop Limburg