Algemeen
fotografie cursus toetsten

Wat eerst
Fotografie cursus
Basiscursus
Belichting
Compositie
Stilleven
Natuur landschap
Digitale camera instellen
Afdrukken foto's
Foto opslag
Fotoshoot kinderen
Portretfoto fotoshoot
Vacatures / vacaturebank
Digitale foto's

Materiaal
Wie gaat er betalen voor een kapotte camera?

Techniek
Hoe sla je verstandig foto's op als fotograaf?

Foto producten
Wereldkaart bestellen

Foto tips
Fotoshoot tips
Portretten fotograferen
Fotowedstrijd 10 tips
Baby foto tips
Beeldvullend - uitsnede
Dierentuin tips
Groepsfoto familieportret
Foto bestellen
Scherpe foto's
Fotoalbum maken
Kleurrijke foto's
fotoshoot must have accesoires
Fotocollage tips
Nachtfotografie
Portretfotografie tips
Sneeuw foto tips
Tegenlicht tips
Vakantiefoto tips
Detailfoto
Foto vanuit vliegtuig
Witbalans
Zwart wit fotografie

Fotografie artikelen
fotografie nieuwste trends en technieken
Foto's van huis maken

Opleidingen
Opleiding fotograaf
Fotovakschool
1. Basisopleiding
2. MBO+studiefinanciering
3. MBO deeltijd
4. HBO Fotografie
Kunstacademie
Fotoacademie
Hoe werken camera's?
Opleidingen fotografie
De Creatieve School
Seminar fotografie

Verder kijken
Beginnende fotografie compositie
Diafragma en sluitertijd quiz
ebook cursus- fotografie
Essentiële fotografie kennistest! Trivia-quiz
Fotografie MCAS Quiz
fotografiequiz camera instellingen
Fotografiequiz camerabediening en belichting
Fotografiequiz: camerabediening en belichting
Links over fotografie
Toets je kennis
Video Marketing Deventer
Vragen over fotografiequiz

Contact
Link aanvragen
Artikel schrijven
Colofon
Contact
Cookies
Copyright

 


 

 

 

4. HBO Fotografie

Op deze pagina worden twee opleidingen beschreven:
- Fotografische cursus vormgeving (FVG)
- Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie (TFB)

Fotografische Vormgeving (FVG)

Creativiteit, artistieke intuïtie, historisch besef en maatschappelijke betrokkenheid staan centraal in de opleiding Fotografische Vormgeving. De lat wordt hoog gelegd: door verschillende techniekmodules en praktijk nabootsende projecten leer je vanuit concepten eigen creatieve, fotografische oplossingen bedenken en uitvoeren.
 
 

Eigen visie

Tijdens de opleiding wordt veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van een eigen visie en signatuur. Je krijgt gedurende de opleiding veel individuele coaching en er wordt regelmatig getoetst om je vorderingen in beeld te brengen.

Vaardigheden

Een afgestudeerde fotografisch vormgever kan een project benoemen, uitvoeren, verantwoorden en financieel onderbouwen. Je bent op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in de fotografie. Je kunt zowel een eigen beroepspraktijk beginnen als in teamverband opereren op het gebied van multimedia, reclame en redactionele fotografie.
 
Je hebt een behoorlijke kennis van kunst- en fotografiegeschiedenis, communicatieleer, cultuurfilosofie, psychologie van de waarneming en ethiek.

In welk beroep kom je terecht?

Afgestudeerde fotografisch vormgevers functioneren veelal in de creatieve industrie als fotografisch vormgever.

Opleiding per jaar

Fotografische Vormgeving is een tweejarige opleiding op HBO-niveau die ook in vier jaar kan worden gevolgd. De opleiding bestaat uit drie studiefases: de propedeuse, de verdieping en de specialisatie.

Propedeuse

In de propedeusefase wordt de stof uit de basisopleiding in beknopte vorm behandeld. In de verschillende modules ga je aan de slag met photoshop, studioverlichting, locatiefotografie, licht en kleur en de technische camera. Ook ga je werken aan verschillende fotoprojecten waarbij je veel ruimte krijgt om de opdrachten naar eigen keuze in te vullen.

Verdieping

In de verdiepingsfase komt de digital workflow aan de orde en maak je kennis met de diverse fotografiedomeinen. Dit zijn: landschap en architectuur, portret en mode, reclame en product en documentaire fotografie. In de projecten maak je o.a. een eigen businessplan en verdiep je je in kunststromingen.

Specialisatie

In de specialisatiefase wordt aandacht besteed aan: ondernemingsvaardigheden, presentatietechnieken en colormanagement, fototechniek passend bij persoonlijk ontwikkelingsplan, oriëntatie op de arbeidsmarkt, expositie, website, boek, brochure en portfolio.

Duur en studiebelasting

Je hebt keuze uit twee varianten: deeltijdopleiding van 2 jaar met 2 vaste lesdagen per schoolweek en een deeltijdopleiding van 4 jaar met 1 vaste lesdag per schoolweek. De studiebelasting omvat 120 studiepunten, te verdelen over twee of over vier jaar, afhankelijk van het gekozen studietempo.
 
Bij de tweejarige opleiding dien je te rekenen op een studiebelasting van ongeveer 28 uur per week, inclusief de twee lesdagen. De vierjarige opleiding kent een studiebelasting van 15 uur per week, ook inclusief de lesdag.

Toelatingseisen en diploma

Om te worden toegelaten tot de opleiding, dien je minimaal te beschikken over een havo of een MBO4-diploma. Ben je 21 jaar of ouder en heb je geen diploma dat rechtstreekse toelating biedt, dan kun je na een succesvol verlopen toelatingstoets alsnog met de opleiding Fotografische Vormgeving beginnen. Voor het aanmelden voor een 21+-toets kun je contact opnemen met de frontoffice van de Fotovakschool in Apeldoorn.

Diploma Fotografische vormgeving

Als je de opleiding met goed resultaat hebt doorlopen, ontvang je het door de fotografiebranche erkende diploma Fotografische Vormgeving.

Studiefinanciering

Deze deeltijdopleiding valt niet onder de wettelijke studiefinancieringsregeling.

Overzicht opleidingsgegevens

Waar
Je kunt de opleiding volgen in de vestiging in Apeldoorn, Amsterdam, Rotterdam en Venlo.

Duur en aantal lesdagen
Je hebt keuze uit twee varianten:
- Deeltijdopleiding van 2 jaar met 2 vaste lesdagen per schoolweek.
- De deeltijdopleiding van 4 jaar met 1 vast lesdag per schoolweek

Site Fotovakschool

Kijk voor meer opleidingsgegevens op de site van de Fotovakschool.
 

Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie (TFB)

Een tweede variant van de HBO fotografie opleiding is de opleiding Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie. (TFB) 

Communicatiecultuur

De digitalisering in de media is de grootste revolutie sinds de boekdrukkunst, en heeft de communicatie ingrijpend veranderd. Door sociale netwerken en communities gaan woorden maar vooral beelden en geluiden razendsnel de wereld over. Beelden worden niet meer uitsluitend gebruikt ter ondersteuning van een verhaal, maar vertellen  meer en meer zelf het verhaal. Fotografie is beeldcommunicatie bij uitstek en speelt hierbij een prominente rol.

De fotografieopleiding TFB speelt in op deze veranderende communicatiecultuur. Kracht en expressie van beeld en de persoonlijke visie van de student vormen het fundament. Ondernemerschap is een belangrijk onderdeel van de opleiding.

Partners uit het bedrijfsleven

De kwalitatief hoogwaardige  HBO-opleiding Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie wordt van groot belang geacht voor de branche. Daarom wordt de opleiding ondersteund door het bedrijfsleven. Met name het toonaangevende fotografievakblad FOCUS en marktleider op het gebied van digital imaging Canon leveren een bijdrage. Dit houdt de kosten van de opleiding binnen de perken.

Opleiding per jaar

De opleiding Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie is een vierjarige voltijd opleiding op Hbo-niveau.

Technische vaardigheden

In de eerste fase van de opleiding TFB wordt uiteraard veel aandacht besteed aan de technische vaardigheden waarover je als professioneel fotograaf moet beschikken. Daarnaast komen thema’s uit aangrenzende vakgebieden als video, multimedia, ondernemerschap, communicatie, kunstgeschiedenis en cultuurfilosofie uitgebreid aan de orde.

Conceptmatig denken

Naarmate je verder bent met de opleiding wordt het conceptmatig denken en werken steeds belangrijker. Uiteindelijk ben je in staat diverse inzichten en uitingsvormen uit verschillende disciplines te verwerken in een uniek fotografisch beeld of een scala aan foto’s te combineren tot één sfeervol of verhalend geheel.

Praktische begeleiding

Bij je ontwikkeling word je begeleid door een team van professionele fotograafdocenten, veelal afkomstig uit de beroepspraktijk. 

Werkveld en beroepen

Een toegepast fotograaf of beeldcommunicatiespecialist weet wanneer en hoe een foto een verhaal vertelt. Dit betekent dat je een beeld kunt plaatsen in een culturele, sociaal-maatschappelijke, journalistieke en historische context. Je bent in staat om in je werk zowel inhoudelijk als technisch, bewuste en weloverwogen keuzes te maken.

Afgestudeerden kunnen een eigen beroepspraktijk beginnen of werk vinden bij dagbladen, weekbladen, tijdschriften, opiniebladen, bij televisieredacties, fotostudio’s, fotopersbureaus, uitgeverijen, reclamebureaus, marketing- en communicatiebureaus, kledingmerken, enzovoorts.

Als opgeleide creatieve professional en beeldcommunicatiespecialist kun je je binnen deze bedrijven met diverse visuele vormgevingsprojecten bezighouden. Bijvoorbeeld als fotografisch vormgever, redactioneel fotograaf, beeldredacteur, multimediaspecialist, artbuyer, conservator of tentoonstellingmaker.

Duur en studiebelasting

De opleiding Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie is een vierjarige voltijdopleiding. Per week vinden twintig contacturen plaats, verdeeld over twee lesdagen en een werkavond. Daarnaast moet worden gerekend op een aanvullende studiebelasting van ongeveer 16 uur per week voor het maken van de thuiswerkopdrachten.

Toelatingseisen en diploma

Om te worden toegelaten tot de opleiding TFB dien je minimaal te beschikken over een HAVO of een MBO4-diploma. Eventueel kun je via een 21+-toets worden toegelaten als je diploma geen rechtstreekse toelating mogelijk maakt.

Diploma Toegepaste fotografie en Beeldcommunicatie

Na het succesvol voltooien van de opleiding ontvang je het door de fotografiebranche erkende diploma Toegepaste Fotografie en Beeldcommunicatie op HBO-niveau.

Opleidingsgegevens

Waar
TFB wordt gegeven op de vestiging in Amsterdam en Rotterdam.

Duur en aantal lesdagen
Vijf dagdelen per week, bestaande uit twee lesdagen en een werkavond.

Site Fotovakschool

Kijk voor meer opleidingsgegevens op de site van de Fotovakschool.

Meer over dit onderwerp

Fotovakschool
Fotovakschool - MBO of HBO opleiding fotografie

1. Basisopleiding
Fotovakschool - Basisopleiding fotografie

2. MBO+studiefinanciering
Fotovakschool - MBO fotografie + studiefinanciering

3. MBO deeltijd
Fotovakschool - MBO deeltijd fotografie opleiding

Fotoacademie
Fotoacademie - fotografie vakopleiding voltijd of deeltijd

Kunstacademie
Kunstacademie - fotografie opleiding universiteit

Seminar fotografie
Seminar fotografie - digitale camera workshops

Workshop of cursus
Workshop natuurfotografie - leer goede natuurfoto's maken!

Opleidingen fotografie
Opleidingen fotografie en film

Vacatures / vacaturebank
Vacatures en vacaturebanken voor fotografen

De Creatieve School
De Creatieve School - fotografie workshop Limburg