Algemeen
Fotografie op reis
wat kost een fotografie cursus

Disciplines
Zo maak je de beste foto van je auto

Fotografie artikelen
Online foto workshops
Waarom Monschau in de Eifel op onze bucketlist staat
8 Onmisbare Fotografiel cursussen Ontdek de Beste
10 Tips voor Beginners in de Fotografie
6 tips voor het fotograferen van auto’s 
Achtergrond productfoto's
AI in de fotografie: hulpmiddelen ontwikkelingen en advies
Histogram informatie
Camera lenzen
Dynamische compositie
CONCEPT ART MET MIDJOURNEY AI
Culinaire fotografie: tips voor de mooiste foodfotos
De top AI-fotobewerkingsprogramma's van 2024
Een Meesterlijke Fotografie Cursus
Een Unieke Fotografiecursus die je Verbeelding Prikkelt
Evalueren van foto's
fotografie cursussen
Fotografie in het tijdperk van Kunstmatige Intelligentie
Fotografiecursus bij het Ontwikkelen van Jouw Talent
Fotografie Cursus Landschap
Fotowedstrijd natuur
Tips fotowedstrijd
grappigste fotos 2022
Gratis fotograferen!
Haal het beste uit je iPhone met een iPhone fotografie cursus
Het Belang van Nabewerking in Fotografie
Interviews met Professionele Fotografen
Inzicht in cameraresolutie en megapixels handleiding
Herfst foto tips
Kleur en kleurenleer
Landschapsfotografie stijlen soorten en smaken
Dieptewerking
Live View in fotografie een uitgebreide gids
Mislukte fotos
Ontdek de Kunst van Fotografie in Deventer
Ontdek de Magie van Fotografie met een Professionele Fotografie Cursus
Ontdek de Top Fotografie Cursussen
Poster printen
Professionele fotograaf worden in stappen
prachtige-smartphone -fotos-maken-doe-je-zo
Macrofotografie - spiegelreflex
Stilleven fotograferen
Op reis met de fotograaf
Tips voor het fotograferen van kunst
type camera's
Verbeter uw huisdierenfotografie met het perspectief van een hond
Verbeter uw huisdierenfotografie met het perspectief van een hond
Waarom Een Fotografiecursus Volgen Essentieel Is
Wat is een Elopement fotograaf
Wordt smartphone-fotografie de nieuwe standaard
World Press Photo

Evenementen
Foto festival Naarden
Foto tentoonstelling
Fotografiereis
Fotomuseum en wit
Photokina foto beurs
PIXperience 2013
PiXperience evenement

Verder kijken
basisprincipes om te overwegen bij het kopen van een digitale camera
Foto's van Cactussen
Foto forum
Fotograferen index
Fotograaf
Fotograaf gezocht
fotografie
Functies van digitale camera's die u moet begrijpen
Handboek digitale fotografie
2012 - New Horizons
Promotiefilm

Top Tien Beroemde Fotografen van 2024
Top 10 beroemde fotografen
Urban fotografie

livevieuw

Live View in fotografie een uitgebreide gids

Als je net begint met fotografie of nog nooit Live View-opnamen hebt gemaakt, besef je misschien niet hoe krachtig dit fotografische hulpmiddel kan zijn. In dit artikel zal ik alles delen wat je moet weten om aan de slag te gaan met Live View.

Ik zal je niet alleen een basisbeschrijving geven van de functie, maar ook uitleggen wanneer het handig is om te gebruiken en wanneer je het beter kunt vermijden. Bovendien zal ik een aantal handige tips geven om het maximale uit je Live View-opnamen te halen.

Klinkt interessant? Laten we dan meteen beginnen met de basis: Wat is Live View eigenlijk? Live View is een functie op je camera waarmee je de feed van de sensor op het LCD-scherm aan de achterkant van de camera kunt bekijken. Met andere woorden, het geeft je de mogelijkheid om te zien hoe je foto eruit zal zien voordat je deze daadwerkelijk maakt. Als je ooit een foto hebt samengesteld door naar het scherm aan de achterkant van je camera te kijken, dan heb je al gebruik gemaakt van Live View.

Wanneer fotografen praten over Live View, wordt dit vaak in verband gebracht met DSLR's.

Maar in feite hebben de meeste camera's, waaronder smartphones, point-and-shoot-camera's, bridgecamera's en spiegelloze camera's, enige vorm van Live View-functionaliteit. (Als je niet zeker weet hoe je de Live View-modus op jouw camera moet activeren, kun je even Googlen of de handleiding raadplegen!)

Sommige camera's bieden alleen de mogelijkheid om te componeren via het LCD-scherm aan de achterkant, terwijl andere zijn uitgerust met elektronische of optische zoekers waarmee je de camera voor je oog kunt houden voor een "close-up" weergave van de scène. Fotograferen via de zoeker is de meer traditionele manier van fotograferen, maar Live View heeft een aantal belangrijke voordelen, zoals ik in het volgende gedeelte zal bespreken:

Wanneer is Live View handig?

Zoals eerder vermeld, is fotograferen via de zoeker de meest gebruikte manier om foto's te maken. Hiermee kun je namelijk alle afleidingen blokkeren en zorgt de close-up voor een zorgvuldigere compositie. Bovendien heeft Live View een lichte vertraging, terwijl (sommige) zoekers perfect synchroon lopen met de buitenwereld.

Toch biedt Live View een aantal belangrijke voordelen. Allereerst biedt het belichtingssimulatie, zodat je precies kunt zien hoe de tonen van jouw foto's eruit zullen zien voordat je de ontspanknop indrukt. Daarnaast biedt het een reeks opnamehulpmiddelen, zoals de regel van derden-raster (om jouw composities te verbeteren), focus peaking (om scherpstelling op de juiste delen van de scène te kunnen zien) en een histogram (om het toonbereik van de afbeelding nauwkeuriger te evalueren).

Het is belangrijk om te beseffen dat niet alle camera's dezelfde opnamehulpmiddelen hebben, afhankelijk van het model dat je aanschaft. Bovendien verschillen optische en elektronische zoekers sterk van elkaar: optische zoekers tonen het beeld door de lens, terwijl elektronische zoekers de sensorfeed in zoekervorm weergeven. De voordelen die ik hierboven heb beschreven gelden allemaal voor elektronische zoekers, maar niet voor optische zoekers. Dit kan verwarrend zijn, dus voordat je verder gaat, is het een goed idee om te achterhalen of jouw camera een zoeker heeft en zo ja, of deze optisch of elektronisch is.

In tegenstelling tot zowel elektronische als optische zoekers biedt Live View echter een ander perspectief. Door op afstand naar jouw composities te kijken, kun je deze effectiever evalueren. Bovendien hebben de meeste camera's tegenwoordig scharnierende schermen, waardoor Live View vaak de gemakkelijkste manier is om foto's samen te stellen terwijl je vanuit een hoge of lage hoek fotografeert.

Het maken van een opname vanuit een lage hoek zoals deze is veel gemakkelijker met Live View!

Het is belangrijk om te onthouden dat niet alle camera's dezelfde opnamehulpmiddelen bieden, aangezien het afhangt van het model dat u koopt. Het is ook belangrijk om op te merken dat optische zoekers en elektronische zoekers sterk verschillen: optische zoekers geven u een beeld door de lens, terwijl elektronische zoekers de sensorfeed in zoekervorm projecteren. Hoewel alle voordelen die eerder zijn beschreven gelden voor elektronische zoekers, zijn ze niet van toepassing op optische zoekers. Voordat u verder gaat, is het verstandig om te controleren of uw camera een zoeker heeft en, zo ja, of deze optisch of elektronisch is.

Live View biedt daarentegen een ander perspectief dan zowel elektronische als optische zoekers. Door op afstand naar uw composities te kijken, kunt u ze effectiever evalueren. Bovendien, omdat de meeste camera's tegenwoordig scharnierende schermen hebben, is Live View vaak de gemakkelijkste manier om foto's samen te stellen terwijl u vanuit een hoge of lage hoek fotografeert.

Als u een DSLR gebruikt, kan Live View een handige manier zijn om de spiegel van uw camera omhoog te duwen voordat u de sluiter indrukt, waardoor camerabewegingen worden voorkomen tijdens opnamen met een lange belichtingstijd. Het is echter niet nodig om Live View constant te gebruiken. Er zijn enkele scenario's waarin het wel handig kan zijn, zoals het vastleggen van afbeeldingen vanuit lastige hoeken, werken met lastige belichtingsomstandigheden en het vastleggen van foto's met een lange belichtingstijd met een statief.

Aan de andere kant werkt Live View doorgaans niet goed in scenario's waarin u bewegende onderwerpen moet volgen, hoge ISO-waarden nodig hebt bij weinig licht, of als u zich echt wilt onderdompelen in een scène.

Het belangrijkste is om te experimenteren met Live View en te zien of het voor u werkt. Hieronder staan enkele handige technieken die uw resultaten zullen verbeteren bij het gebruik van Live View, inclusief enkele verborgen Live View-functies!

1. Gebruik inzoomen om scherp te stellen

Moderne camera's hebben over het algemeen uitstekende autofocusmogelijkheden, maar in sommige situaties kunnen ze falen. In dit geval kan Live View van pas komen.

Door de sensorfeed te vergroten met Live View, kunt u scherpstellen op verre elementen en controleren of belangrijke elementen scherp zijn. Als de elementen onscherp zijn, kunt u uw focuspunt wijzigen of de focus-and-recompose-benadering gebruiken. U kunt zelfs overschakelen naar handmatige scherpstelling en de focus zorgvuldig instellen terwijl u opnieuw inzoomt op het LCD-scherm.

gebruik inzoomen om scherp te stellen

Deze techniek is zeer effectief als uw onderwerp niet beweegt en zorgt ervoor dat alles vlijmscherp is. Houd er echter rekening mee dat het inzoomen op het LCD-scherm camerabewegingen kan vergroten. Daarom is het aanbevolen om een ​​statief te gebruiken. Als u geen statief bij de hand hebt, kunt u de camera op een stevig oppervlak plaatsen zoals een rots of paal.

Live View kan een goede manier zijn om ervoor te zorgen dat uw onderwerpen vlijmscherp en perfect gefocust zijn!

2. Gebruik Live View om voorbeelden van effecten te bekijken

Fabrikanten hebben een leuke truc toegevoegd aan hun camera's: de mogelijkheid om verschillende effecten toe te passen tijdens het fotograferen, zoals selectieve kleuring, miniatuur, zwart-wit, sepia en filmsimulaties. Deze effecten worden toegevoegd tijdens het fotograferen in plaats van tijdens de nabewerking, vergelijkbaar met Instagram-filters of Lightroom-voorinstellingen.

Als je een optische zoeker gebruikt, kun je de effecten pas achteraf bekijken op het LCD-scherm. Maar met Live View kun je de effecten in realtime zien voordat je op de ontspanknop drukt, wat je helpt te begrijpen hoe elk effect je foto's van tevoren zal veranderen. Dit is niet alleen handig voor het testen van leuke effecten, maar kan ook bijdragen aan serieuze fotografie. Door bijvoorbeeld de zwart-witmodus in te schakelen en Live View te activeren, kun je de wereld letterlijk in zwart-wit zien, wat je composities naar een hoger niveau kan tillen.

Houd er wel rekening mee dat als je een effect wilt integreren in het uiteindelijke bestand, je in JPEG moet fotograferen in plaats van in RAW. Anders verschijnt het effect niet wanneer je de afbeelding nabewerkt. Hoewel dit geen slechte zaak hoeft te zijn, omdat je tijdens het bewerken verschillende effecten opnieuw kunt creëren en verbeteren, is het wel iets om in gedachten te houden.

3. Gebruik het histogram voor een goede belichting

Wanneer je door een optische zoeker fotografeert, kun je de belichting niet vooraf beoordelen voordat je de foto maakt. Dit betekent dat je wijzigingen pas kunt aanbrengen nadat de foto is genomen.

Live View biedt echter de mogelijkheid om de belichting voor elke opname van tevoren te simuleren, wat een geweldige manier kan zijn om over- of onderbelichting vanaf het begin te voorkomen. Maar er is een nog betere manier om ervoor te zorgen dat je belichting juist is: gebruik het histogram.

Het Live View-histogram helpt u elke keer uw belichting vast te leggen!

Hoewel niet alle camera's deze functie bieden, kun je met het Live View-histogram vooraf de belichting voor elke opname controleren (als je camera deze functie heeft, staat dit vermeld in de handleiding!). Bekijk het histogram voordat je elke opname maakt of in ieder geval wanneer je de belichting voor het eerst instelt. Zorg ervoor dat er geen pieken tegen beide zijden van de grafiek worden gedrukt en pas je camera-instellingen dienovereenkomstig aan als dat het geval is. Op die manier ben je verzekerd van een behoorlijke belichting en voorkom je dat je thuis komt met foto's die over- of onderbelicht zijn.

4. Probeer aanraakfocus te gebruiken

Een handige functie die sommige camera's bieden tijdens Live View is de aanraakfocus. Hiermee kun je simpelweg op het deel van het scherm tikken dat je als onderwerp wilt hebben en de lens zal zich hierop scherpstellen. Als je wel eens foto's hebt gemaakt met je smartphone, ken je deze functie wel en weet je hoe handig het kan zijn om bepaalde onderwerpen te fotograferen.

Een touchscreen kan het focussen een stuk makkelijker maken een libelle

Hoewel het over het algemeen niet effectief is bij sport-, actie- of trouwfoto's (aangezien je onderwerp dan meestal al weg is voordat je kunt scherpstellen en afdrukken), kan deze functie nuttig zijn bij casual fotograferen. Bovendien heeft het enkele voordelen ten opzichte van traditionele scherpstelling via de zoeker als je onder extreme hoeken fotografeert. In plaats van jezelf in een ongemakkelijke positie te manoeuvreren om door de zoeker te kijken, kun je gewoon tikken om scherp te stellen en een foto te maken.

5. Maak uzelf vertrouwd met al uw Live Mode-extra's

Elke camera is anders, maar er zijn waarschijnlijk een paar handige tools beschikbaar in de Live View-modus van uw camera en het is de moeite waard om vertrouwd te raken met elk van deze tools.

Ik heb al gesproken over histogrammen en focus peaking, maar uw camera kan ook extra hulpmiddelen bieden, zoals scherpstelhulp, een elektronische waterpas, opnamemodi en nog veel meer. Uiteindelijk zult u misschien ontdekken dat geen van deze opties nuttig is, maar u kunt dit alleen ontdekken door wat onderzoek te doen. Voor sommige fotografen kunnen een of meer Live View-functies echter een enorm verschil maken.

Dus bekijk de handleiding van uw camera en ontdek wat er beschikbaar is. Probeer dan enkele van de meest veelbelovende opties uit. Misschien vindt u wel een functie die uw fotografie revolutionair zal verbeteren!

Maak uzelf vertrouwd met al uw Live Mode-extras

 

Nu je dit artikel hebt gelezen, ben je bekend met Live View en klaar om het te gebruiken in je fotografie.

Probeer de volgende keer dat je op pad bent met je camera wat te experimenteren met Live View. In het begin kan het onbekend terrein lijken, maar na een paar uur (of misschien zelfs minuten) oefenen, vraag je je misschien af hoe je ooit zonder hebt kunnen fotograferen!

Zelfs als je een traditionele fotograaf bent, zou ik je willen aanmoedigen om Live View op zijn minst een kans te geven. Het is misschien niet altijd de beste optie, maar het kan boeiender en nuttiger zijn dan je denkt.