F 2

F 5.6

F8

Nikon P7700

Review

De Nikon P7700 is een (in zijn klasse) fors, maar ook solide apparaat. Vergeleken met de Canon G15 vallen een aantal zaken direct op, zo heeft de Nikon P7700 een uitklapbaar en kantelbaar scherm, een diepere grip aan de voorkant en ontbeert hij een optische viewfinder.
 
Eerdere P7x00 modellen van Nikon leken sterk op de G serie van Canon, maar bij de P7700 is dit dus anders. Daarbij komt ook dat Canon besloot om bij de G15 juist géén uitklapbaar scherm te monteren.
 
 
 
Had de voorganger van de P7700 (de P7100) nog een lens met een lichtsterkte van F2.8 (groothoek) tot F5.6 (Tele), nu is dat F2.0-4.0. Het zoombereik is wel gelijk gebleven, en daarop onderscheidt hij zich van de concurrentie. De meeste camera's in zijn klasse bieden 4x of 5x optische zoom, de P7700 reikt aanmerkelijk verder met 7.1x.
De toegenomen lichtsterkte brengt wel een nadeel mee, er zit nu een losse dop op ter bescherming van de lens.
Zoals al gezegd voelt de camera solide aan, en hij ligt prettig in de hand. Daardoor nodigt hij uit tot gebruik.

Fotograferen

Omdat een optische viewfinder ontbreekt, ben je aangewezen op het uitklapbare beeldscherm. Dit scherm is van een uitstekende kwaliteit, zowel het mechaniek als de beeldkwaliteit is goed. Doordat het scherm kan draaien is het makkelijker om vanaf een wat lager standpunt te fotograferen, dit kan bijvoorbeeld van pas komen bij kinderen.

Het voelt vrij natuurlijk aan om de fotocamera met de rechterhand vast te houden, en met de linkerhand het uitgeklapte scherm te ondersteunen. Dit geeft tevens de nodige stabiliteit bij het fotograferen.
Buiten, in goed licht, is de camera vlot en werkt hij redelijk stil (als je alle kunstmatige camerageluiden uitzet). Bij minder licht wordt de autofocus wel duidelijk trager. Vergeleken met de G15 kan daar zomaar een halve seconde tussen zitten, en soms kan hij de focus zelfs in het geheel niet vinden.

De lens van de P7700 begint bij F2.0 en eindigt bij F4.0. Omdat de lens ook een langer bereik heeft, is het niet direct duidelijk of de P7700 minder lichtsterk of even lichtsterk is als de G15. In de praktijk zagen we dat  bij 50mm equivalent het maximum diafragma al F2.8 is. Voor de G15 geldt dat pas voor ver boven de 100mm. De P7700 zit bij 105mm al op F3.5. Vanaf 175mm en verder is het F4. De lens van de P7700 is dus significant trager dan die van de G15, maar hij heeft wel een langer bereik.

Wil je in RAW fotograferen, dan heeft de Nikon de mogelijkheid om in de camera zelf een RAW bestand om te zetten naar JPEG, dit biedt de Canon G15 niet. De P7700 is wel erg traag met het opslaan van RAW bestanden.

Filmen

De P7700 heeft geen aparte knop om te starten met filmen. Om te filmen moet het programmawieltje op één van de twee filmstanden worden gezet, en daarna de sluiterknop worden ingedrukt. Met de P7700 kan hierdoor minder snel met filmen worden gestart dan de G15, en daar komt nog bij dat de P7700 pas een goede seconde nadat de ontspanknop is ingedrukt de opname begint.
 
De eerste filmstand op het programmawieltje biedt een aantal basis instelmogelijkheden, de tweede is uitgebreider aanpasbaar. Het is niet helemaal duidelijk waarom het onderscheid is gemaakt.
Kijken we naar de meest uitgebreide stand, dan kan er aanmerkelijk meer worden ingesteld dan bij de Canon G15. Zo is er de mogelijkheid om het diafragma in te stellen, kan er handmatig gefocust worden en is het mogelijk om de ISO waarde in te stellen.

In de standaard filmstand kan er worden gezoomd tijdens het filmen, dit gaat redelijk geruisloos. Er kan ook digitaal worden gezoomd als de lens de 200mm heeft bereikt, dit gebeurt echter niet traploos.
 
Het uitklapbare scherm is handig wanneer je jezelf wilt filmen, want het scherm kan volledig worden gedraaid zodat je het beeld kunt zien terwijl je naar de lens kijkt.
In tegenstelling tot de Canon G15 en de Fuji X10 kan er een externe microfoon worden aangesloten; de microfoon die hiervoor wordt aangeraden is de Nikon ME-1 voor iets meer dan honderd euro.

Instelmogelijkheden

De P7700 biedt een indrukwekkende hoeveelheid wieltjes en knoppen. Er zijn drie algemene wieltjes, twee aan de achterkant en één aan de voorkant. Vlak naast de lens zit een instelbare knop, en ook bovenop bij de sluiterknop zit er één. Verder is er een belichtingscompensatiewieltje en ook is er nog een apart wieltje waarmee een aantal verschillende instellingen kunnen worden gewijzigd.
 
Dit laatste wieltje werkt een beetje merkwaardig, want het is eigenlijk een wieltje en een knopje die samenwerken. Wil je bijvoorbeeld de ISO waarde wijzigen, dan draai je het wieltje op 'ISO', en dan druk je op de knop op het wieltje. Eigenlijk is het een hardwarematig uitgevoerd menu. Echt handig  werkt het echter niet, vooral niet gezien de locatie van het wieltje – helemaal links. Wanneer je het scherm hebt opengeklapt kan je het wieltje niet meer goed bedienen.
 
Om de ISO waarde toch snel in te stellen, is het mogelijk om die aan één van de andere wieltjes toe te kennen, maar dat kan alleen samen met het indrukken van de knop aan de voorkant. Dit werkt echter veel prettiger dan via het wieltje aan de linkerkant, want nu kan de ISO waarde snel worden ingesteld met alleen de rechterhand (die daarvoor de grip niet eens hoeft los te laten). Met deze opstelling is de ISO waarde sneller in te stellen dan op de G15, die daarvoor twee handelingen achter elkaar vereist.

Hoewel de P7700 veel knoppen en wieltjes heeft, is de instelbaarheid ervan beperkt. De echte instelmogelijkheden zijn er alleen in combinatie met het indrukken van de knop aan de voorkant. Zonder die knop hebben de wieltjes een standaardgedrag dat niet te beïnvloeden is (behalve een instelling die het wieltje aan de voorkant kan wisselen met die aan de achterkant). Het komt vaak voor dat in een bepaalde programmastand een wieltje niets doet, of dat twee wieltjes hetzelfde doen.

Opnamekwaliteit – Foto's

De lens van de P7700 is van hoge kwaliteit en levert scherpe beelden, wel is de kleurverzadiging wat aan de lage kant.
Wat opvalt in vergelijking met de Canon G15 is dat de Nikon wat conservatiever omspringt met de ruisreductie, waardoor bijvoorbeeld de textuur van gras in een weiland beter behouden blijft. Beide camera's hebben een instelbare ruisreductie, maar de laagste stand lijkt bij de Canon toch wat hoger te staan dan bij de Nikon.

De lens is al scherp vanaf F2 en hoeft daarvoor dus niet 'gestopt' te worden. Bij de kleinere diafragma's is diffractie te zien, zie de foto's in de rechterkolom. Dit is echter niet uitzonderlijk.
Kortom, de lens mag dan misschien minder snel zijn dan die van de Canon G15, hij is wel scherp, en dat is indrukwekkend gezien de 7.1x zoom die het objectief biedt.

Opnamekwaliteit – Video's

De kwaliteit van de video-opnames is wat wisselend. Opnames buiten zijn over het algemeen goed en bevatten genoeg details. De 1280x720 modus is zichtbaar minder scherp dan de 1920x1080 modus, maar vereist ook veel minder opslagcapaciteit. De bitrate voor 1920x1080 is ongeveer 2,5 megabyte per seconde, en bij 1280x720 is dat iets meer dan één megabyte. Bij de buitenopnames lijkt deze bitrate voldoende te zijn en een goed compromis tussen detail en bestandsomvang.

Video-opnames bij minder licht zijn veel minder mooi. Het lijkt erop dat er teveel ruisreductie plaatsvindt, de opnames zien er wat uitgesmeerd uit.
Het opgenomen geluid is op zich goed, maar vergeleken met de G15 minder stereo. We hebben de ME-1 externe microfoon niet geprobeerd, wel de Zoom H1. Die combinatie gaf geen goed geluid, waarschijnlijk omdat de Zoom H1 zelf het geluid al versterkt.

Macro's

Ook de P7700 biedt een macrostand, maar zoals bij zoveel fotocamera's werkt de macrostand vooral goed bij de kortere brandpuntafstanden. Wordt er ingezoomd tot voorbij de 50mm equivalent, dan neemt de benodigde afstand tot het te fotograferen object steeds verder toe. De Canon G15 doet het aanmerkelijk beter.

Wel is het zo dat het kantelbare scherm helpt bij het fotograferen van bloemen of insecten op ongebruikelijke plaatsen. Verder biedt de lens de mogelijkheid tot het plaatsen van conversiefilters, en kan bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van de Raynox DCR-150 of 250. Gezien de maximale brandpuntsafstand van 200mm equivalent levert zo'n combinatie een sterkere vergroting op dan mogelijk is bij de Canon G15 en de Fuji X10.

Accessoires

In tegenstelling tot de Canon G15 wordt bij de Nikon P7700 een usb kabel en een HDMI kabel meegeleverd. De lader heeft geen snoer, maar kan direct in de muur worden geprikt. Er is een draagriem aanwezig en de gebruikelijke software; de complete handleiding is alleen op de cd aanwezig (net als bij de Canon).
 
De camera heeft een kleine hoeveelheid intern geheugen voor een paar foto's.

Specificaties

In deze tabel is de Canon G15 ter vergelijking meegenomen.
 
  P7700 G15
Objectief – bereik 28-200mm equiv. (7x) 28-140mm equiv. (5x)
Objectief – lichtsterkte F2.0-F4.0 F1.8-F2.8
Objectief – kleinste diafragma F8 F8
Resolutie in Megapixels 12 12
Video 1920x1080, 30fps met stereo geluid 1920x1080, 24fps met stereo geluid
LCD display resolutie 920K met kantelbaar scherm 920K
Afmetingen 119 x 73 x 50 mm 107 x 76 x 40 mm
Gewicht 392 gram 352 gram
Prijs in Euro Ong. 420 Ong. 480

Conclusie

De Nikon P7700 is een directe concurrent van de Canon G15, hoewel de camera's genoeg verschillen hebben.
Wat betreft het meest belangrijke aspect, de fotokwaliteit, kunnen we stellen dat beide camera's hetzelfde presteren, en genoeg naar eigen smaak aan te passen zijn.
Is video belangrijk, dan moet de vraag preciezer worden gesteld: is de kwaliteit van de video-opname belangrijk, of de manier en de mogelijkheden van opnemen? De G15 wint het op kwaliteit, de P7700 op mogelijkheden, vooral vanwege het draaibare scherm.
Is omvang belangrijk, dan wint de G15.
Is zoombereik belangrijk, dan wint de P7700.
Is snelheid belangrijk, dan wint de G15. Dit geldt ook voor de video modus, want een seconde vertraging kan soms heel hinderlijk zijn.
Wil je macrofotografie gaan doen, dan kan de P7700 een goede keuze zijn als je bereid bent om extra lenzen mee te nemen. In dat geval heb je een prima combinatie die mooie resultaten op kan leveren. Wil je geen extra's meenemen, dan biedt de G15 meer.
Tenslotte is de P7700 ongeveer zestig tot zeventig euro goedkoper dan de G15.

Verder kijken

Bij Digicamshop is een handig overzicht van alle Nikon camera's beschikbaar.

Meer over dit onderwerp

Fotocamera kopen
Camera kopen - tips beste digitale camera

Camera vergelijken
Camera lenzen vergelijken - kooptips voor digitale camera's

Compactcamera
Compactcamera of spiegelreflex camera kopen?

Fujifilm X10 en Canon G15
Review Fujifilm X10 en Canon G15 camera

Nikon D5100
Nikon D5100 met full hd film mogelijkheid - Nikon D5100 review

Canon EOS 500 D
Canon EOS 500 D digitale camera - Review Canon EOS 500 D

Samsung NX 10
Samsung NX 10 digitale camera - Review Samsung NX 10

Nikon Coolpix S1000PJ
Nikon Coolpix S1000PJ fotocamera review

Populaire cameras
Welke spiegelreflex camera's worden het meest gebruikt?

Nikon Coolpix S3700 S2900
Nikon Coolpix S3700 - Coolpix S2900 - Coolpix L31

Nikon D3200
Nikon D3200 digitale camera

Nikon D5500
Nikon D5500 digitale camera review

Nikon D7000
Nikon D7000 digitale camera review

Nikon D7100
Nikon D7100 digitale camera review

Nikon D750
Nikon D750 digitale camera review