Vier maal dezelfde uitsnede uit de testafdrukken van standaard testplaat. Bovenste rij v.l.n.r. Epson PictureMate, Dell AIO 922, onderste rij: Hema 1-uurservice, Kruidvat normaal.


Deze foto is geprint door de Epson PictureMate. De kleuren en de scherpte zijn fenomenaal en de donkere achtergrond is zeer mooi egaal gekleurd.

De twee fotoprinters uit de test. De PictureMate heeft een draagbeugel en is helemaal ingesteld op gebruik los van een computer. Op het schermpje kan zelfs een ‘diavoorstelling’ worden weergegeven.

Fotoprinters vergelijken

Test van foto afdrukken

Vroeger was niet alles beter. Inktjetprinters waren bijvoorbeeld absoluut ongeschikt voor mooie fotoafdrukken. Maar dat maakte ook niet uit, want fotorolletjes werden weggebracht naar de fotograaf en even later konden de mooie prentjes worden opgehaald. Tegenwoordig zijn er beduidend meer mogelijkheden. Makkelijker is het niet geworden, wel leuker. 

De afdrukmarkt heeft erg moeten wennen aan de andere beeldverhoudingen van digitale camera’s. Bij kleinbeeldfilm is de lengte van de foto anderhalf keer groter dan de breedte. Bij digitale compactcamera’s is dit echter minder; de verhouding is in de meeste gevallen 4:3. Met het gevolg dat foto’s vaak met witte randen aan de kortste kanten werden afgedrukt, of dat er simpelweg een deel van het beeld afgesneden werd. Tegenwoordig zijn de meeste centrales wel in staat het ‘compactformaat’ te herkennen, maar er wordt nog steeds bijgesneden, door het Kruidvat soms zelfs fors. De passe-partouts zijn veelal nog steeds ingesteld op kleinbeeldwaarden; het kleinste raampje wat te krijgen is heeft vaak een formaat van 10x15 cm.

Alles in één printer

In het geval van digitale fotografie wordt het zelf afdrukken steeds vaker verkozen boven het laten afdrukken bij een centrale zoals foto.com. Printerfabrikanten spelen hierop in door steeds meer ‘fotoprinters’ te maken. Ook met multifunctionele apparaten proberen ze een graantje mee te pikken. Een zogeheten 'all-in-one' wordt vaak in kleine bedrijven gebruikt voor het printen en scannen van eenvoudige documenten. Maar volgens makers als HP, Canon en Dell zijn hun producten ook prima geschikt om foto’s te printen. Om dit te testen laten we de eenvoudigste Dell alles-in-één de strijd aangaan met een gerenommeerde fotoprinter voor de consumentenmarkt: de Epson PictureMate 500. Eigenlijk is het een oneerlijk vergelijk: een hoog opgeleide tegen een eenvoudig manusje-van-alles.

Multifunctionele printer

De Dell AIO 922 kost tijdelijk maar 67 euro, tegen 149 voor de plaatjesmaat. De Dell is een multifunctioneel apparaat, maar de plaatjesvriend is ook tot veel in staat; eigenlijk is het een klein fotostudiootje. De basisbewerkingen zoals bijsnijden, helderheid, kleur en scherpte aanpassen, maar ook het backuppen naar een extern apparaat en het maken van een kader met bijvoorbeeld Disney-figuren zijn mogelijk. Epson lijkt de PictureMate neer te zetten als alleenstaande: er is geen USB-kabel meegeleverd om de printer met een computer te verbinden. Geheugenkaartjes kunnen rechtstreeks in het apparaat worden geplaatst. Het is zelfs mogelijk om met een optionele module via Bluetooth foto’s af te laten drukken. De all-in-one is qua printer rechttoe, rechtaan, maar hij kan wel tot A4-formaat randloos afdrukken.

Resolutie vergelijken

Als afdrukresolutie geeft Epson een waarde van 5760 puntjes per inch (dpi) op, als eigen fotopapier gebruikt wordt. Dell geeft een waarde van 4800 dpi op, maar meer dan 1200 dpi staat de besturingsoftware niet toe. Wat er ook geprobeerd wordt –volautomatisch het fotopapier laten herkennen of handmatig de meest optimale waarden kiezen– hardnekkig wordt 1200 puntjes voorgeschoteld. En dat is jammer, want het scherpteverschil met de PictureMate is nu groot. Voor het vergelijken zijn ook prints van Hema en Kruidvat opgenomen. Deze fotocentrales nemen aan dat consumenten gecharmeerd zijn van felle, diepe kleuren en daarom worden contrast en verzadiging naar hartelust aangepast. Bij 1-uurservice is hier vaak de kans niet voor en daarom is dit momenteel voor de amateur-fotograaf die weet wat hij met z’n kleuren wil een betere, maar duurdere optie. De testopnames zijn bij Kruidvat via normale weg verkregen, bij de Hema via 1-uurservice.

Kleuren test

Juist omdat de Epson een consumentenprinter is, is het verbazend dat de kleuren zo neutraal zijn. De zes kleuren inkt zorgen voor een sprankelende en zeer heldere afdruk. De Dell heeft standaard maar drie kleuren, maar weet hier toch een prima resultaat mee neer te zetten. Het gemis aan kleuren is vooral te zien bij bruin- en blauwtinten. Het geheel is iets te geel, maar dit komt voor een groot deel op conto van het –officiële– Dellpapier. Opmerkelijk is dat de A4-afdrukken beter zijn. De afdruk van Hema is nog te verzadigd, maar toch goed te noemen. Kruidvat bakt er weinig van met een afdruk die te donker en veel te groen is, de grote ‘correcties’ worden hier pijnlijk duidelijk. Qua scherpte heeft Epson wederom de beste kaarten; verbazend wat deze printer weet te bereiken. De Hema-afdruk lijkt gerasterd te zijn, maar is beter dan de Kruidvat-plaat. De alleskunner is hier hekkensluiter, als gevolg van zijn lagere resolutie. Als de printer wel op volle kunnen had gewerkt had hij Kruidvat waarschijnlijk voorbijgestreefd en de Epson redelijk dicht genaderd. En dat voor een ‘kopieerapparaat’ van nog geen 70 euro.

PicturePack

Bij beide moeten papier en inkt via de fabrikant aangevuld worden, om tot optimale resultaten te komen. Epson levert de PicturePacks: standaard bevatten ze 100 vel fotopapier –tijdelijk 135– en een cartridge samen, voor 39 euro. De verwachte afdrukprijs van de all-in-one ligt iets lager. Rationeel gezien is de Dell eigenlijk de winnaar van de twee. Hij kost minder dan de helft in aanschaf en waarschijnlijk iets minder per afdruk, een print van de Epson kost maar liefst 0,39 euro. Voor dat geld maakt de HEMA ook een afdruk met 1 uur Fotoservice. En op een site als foto.com ben je nog goedkoper uit. Verder is de 922 in staat ook randloos op A4 te printen en dan nemen we de geringere scherpte graag op de koop toe.

Tekst en foto's: Wessel van Binsbergen.

Meer over dit onderwerp

Resolutie van foto's
Resolutie van foto's - DPI - wat is de beste resolutie?

Afdrukken foto's
Foto's afdrukken - resolutie bij fotocentrale zoals foto.com

R raw -> resolutie
Raw resolutie - rode ogen reductie - resolutie

Foto cadeau
Foto cadeau: foto producten en manieren om foto's te verwerken

Foto op linnen / canvas
Canvas bestellen - foto op linnen / canvas doek printen

Fotoalbum
Fotoalbum en andere foto producten van www.fotoalbum.nl

Camera vergelijken
Camera lenzen vergelijken - kooptips voor digitale camera's

Review foto op hout
Review foto op hout - foto-op-hout.nl

Beeldverhouding
Beeldverhouding en bijsnijden digitale foto's

Fotoprinter polaroid
Fotoprinter PoGo: Polaroid mobiele fotoprinter