Algemeen
Digitale camera
Fotocamera kopen
Camera vergelijken
Spiegelreflex camera tips
Mirrorless vs DSLR
Mirrorless vs DSLR - 2
Mirrorless vs DSLR - praktijk
Camera houder

Objectieven
Objectieven - lenzen
Objectieven kiezen
Focusproblemen
Groothoeklens
Groothoek
Lenzen kopen
Mobile-scope lens
Nikon 50 mm objectieven
Vintage lenzen op Nikon DSLRs
Objectieven kopen
Sigma objectieven
Standaard objectieven
Tamron lenzen
Teleobjectieven
Zoomlenzen

Achtergrond
360 graden rotatie
Smalfilm op DVD
Beeldverhouding
Compactcamera
Sensor van de camera
Video digitaliseren

Camera merken
Canon
Nikon
Olympus
Panasonic
Samsung
Sony
JVC

Toebehoren
Statief tips
Diascanner test
Flip camera - video
Backup media
Fotograferen met een statief
Fotoprinter polaroid
Fotostudio softbox
GPS geotagging
GPS4cam foto tagging
Manfrotto statief
Statief
Statieven kopen
Teleobjectief beeldstabilisatie
UV Filter
Zonnekap voor camera

Reviews
Samsung NX 10

Reviews Canon
Canon EOS 600D
Canon EOS 70D
Canon EOS 500 D
Fujifilm X10 en Canon G15

Reviews Nikon
Nikon Coolpix S1000PJ
Nikon Coolpix S3700 S2900
Nikon D3200
Nikon D5100
Nikon D5500
Nikon D7000
Nikon D7100
Nikon D750
Nikon P7700

Materiaal
Flitser
Digiscopie en verrekijker
Externe flitser
Camera filters
Fotoprinters vergelijken
Fotostudio apparatuur
GSM camera met Android

Archief
Populaire cameras

Verder kijken
Links over camera's
 
 
 
Manfrotto statieven
055 Carbon Fiber Tripod View
 
Manfrotto statieven
Mini Ball Head-Ruimte voor 4kg nr. QR
 
Manfrotto statieven
Manfrotto Monopod-18.9
 
Manfrotto statieven
Magic Arm Met Quick Release Plate
 
 

Manfrotto statieven

Statieven voor uw fotocamera

De Manfrotto fotografische systemen biedt meer dan een breed scala van producten. Het is een echt systeem van professionele foto oplossingen om u te ondersteunen, ongeacht de omstandigheden. Manfrotto biedt een volledig gamma van statieven, balhoofden, accessoires, dolly's, tassen etc. 

U kunt een perfecte combinatie kiezen die helemaal bij u past. Let op de gewenste functies wat betreft laadvermogen, lichtheid, snelheid en precisie. Er is altijd een perfecte kit met apparatuur en toebehoren die u nodig hebt. Met Manfrotto kunt u uw fotografische passie optimaal ondersteunen.

Op deze pagina een aantal voorbeelden van Manfrotto statieven. Onderaan de pagina staan een aantal eisen waaraan een goed statief dient te voldoen.

 

X-Family


Voorbeeld: 055 Carbon Fiber Tripod View

Dit 3-delige statief combineert professionele prestaties een prachtig design. De 100% carbon fiber buizen bieden de beste stijfheid en een extreem licht gewicht.

 

Balhoofd

Het balhoofd is het onderdeel dat u echt controle geeft over uw digitale camera of videocamera. U moet het dus met veel zorg kiezen. Een verkeerde keuze leidt tot veel gebruiksongemak.

De eerste keuze maakt u tussen de hoofden ontworpen voor gebruik op fotografisch gebied (zoals drie-weg, gericht, bal of pano koppen) en hoofden voor video (pan en tilt of vloeibare koppen).

Videokoppen zijn ook populair onder natuurfotografen en sportfotografen met lange telelenzen. Eigenschappen waarop u een balhoofd kunt kiezen zijn de snelheid in het gebruik en de precisie.

Als u eenmaal het juiste balhoofd gekozen heeft, kunt u er een bijpassend statief bij zoeken.

Voorbeeld: Mini Ball Head-Ruimte voor 4kg nr. QR

 

Eenpoot statieven

Eenpootstatieven zijn ideale reisgenoten voor outdoor of natuurfotografie. Ze nemen weinig ruimte in en bieden toch een waardevolle ondersteuning voor uw digitale camera of telelenzen. Werken met een statief zorgt voor betere resultaten dan uit de hand fotograferen. 

Eenpootstatieven worden ook veel gebruikt door sportfotografen. Ze hebben te maken met lange, zware lenzen die toch een bliksemsnelle reactie en snelle herpositionering vragen.

Voorbeeld: Manfrotto Monopod-18.9

 

Armen

Manfrotto armen zijn uw extra arm in de studio. Een hendel met sloten en draaipunten. De armen worden geleverd met een 'quick release' camera plaat met een secundair veiligheidsslot op basis van het 200PL-14 systeem. Ideaal voor het monteren van een camera of een camcorder precies op de hoek die u nodig hebt.

Voorbeeld: Magic Arm Met Quick Release Plate

 

Eigenschappen van een goed statief

Een goed statief voldoet volgens natuurfotograaf Rollin Verlinde aan de volgende kenmerken:

  • Voldoende gewicht . Een statief zal alleen maar stabiel zijn als hij voldoende gewicht in de schaal legt. Natuurlijk is dit afhankelijk van hetgeen erop moet komen en de omstandigheden. Neem voor de zekerheid echter een iets zwaarder statief. Die paar euro's  wegen niet op tegen de schade van een omgewaaide camera. Een goeie truc is je zwaarste materiaal met de langste lens op het statief plaatsen, dan door de zoeker kijken en licht tegen je statief schoppen. Als je beeld danst heb je geen goed statief. Probeer dit al in de winkel!
  • Laag bij de grond. Een statief voor natuurfotografie is een all-rounder. Hij moet bruikbaar zijn voor tele-, landschap èn macrofotografie. Dat laatste houdt in dat de statiefbenen volledig open moeten kunnen, op een manier waarbij de "kop" van het statief op de grond rust. De middenzuil omkeren zoals sommigen aanraden is op het eerste zicht een goed idee, maar is in de praktijk enkel in noodgevallen werkbaar. Je lens moet tussen twee statiefpoten uitsteken, dus die derde poot zit altijd op de plaats waar je hoofd moet zitten. Bovendien valt het niet mee een camera ondersteboven te bedienen.
  • Hoog genoeg. Het is de bedoeling dat je je statief constant gebruikt. Als je dus constant voorovergebogen moet werken omdat je statief 30 cm tekort komt, is een besparing van enkele euro's voor een lager statief dus erg onpraktisch. Toch is deze eigenschap niet echt belangrijk voor een goede foto. Koop liever een laag stevig statief dan één die hoog genoeg komt maar te licht is. Gebruik ook de middenzuil niet, dat is vrij onstabiel. Beter door de knieën gaan.
  • Robuust. Het statief gaat overal mee en komt in de slechtste weers-omstandigheden terecht in zand, aan de kust, etc. Een robuust, aluminium statief zonder al teveel lichte plastic hendeltjes gaat in die omstandigheden langer mee. Bovendien gebeurt het frequent dat plastic statieven en/of koppen bij vriesweer kapotspringen bij het aandraaien. Een stevige statiefkop is dus ook van belang.
  • Aangepaste statiefkop. Wat er op de drie poten van een statief komt kan je bij sommige merken kiezen. Vermijd statieven waar je de kop niet van kan verwisselen. Er zijn panoramakoppen, neigers, balhoofden, pistoolgrippen etc., elk aangepast aan een bepaald type fotografie en materiaal.

Meer over statieven

Op deze site is meer informatie beschikbaar over statieven. Lees bijvoorbeeld het artikel van Rollin Verlinde over statieven in de cursus natuurfotografie.

Meer over dit onderwerp

Statieven kopenStatieven camera kopen - tips voor het bestellen van een statief
Statief tipsStatief camera - tips voor het kopen van een camera statief
NachtfotografieNachtfotografie - tips belichting en sluitertijd voor nachtfoto's
StillevenStilleven fotograferen: tips voor compositie, statief, belichting
TelewerkTelewerk: fotograferen op afstand
Digitale cameraDigitale camera kopen - overzicht begrippen fotocamera
Camera houderVeho MUVI X-Lapse 360 camera houder
Fototips zonsondergangTips voor goede foto's van zonsopgang en zonsondergang!
S scanner -> sluitertijdScanner scherptediepte sluitertijd - uitleg begrippen
ISO waardeISO waarden - hoe stel ik de juiste ISO-waarde in?
Fotograferen met een statiefFotograferen met een statief
StatiefStatief - welke soorten zijn er?