Lenzen kopen

Een lens zorgt ervoor dat al het licht naar een scherp punt toe komt (brandpunt), wat ervoor zorgt dat er een scherpe focus van het onderwerp op de beeldsensor wordt geprojecteerd.

Welke lens?

Een lens is het belangrijkste onderdeel van de camera. Zonder een goede lens behaal je nooit een mooie scherpe foto. Voor welke lens moet je gaan? Zoom/telezoom of een lens met een vast brandpuntafstand? Dat ligt er helemaal aan wat je ermee gaat doen.

Maar vaak als je een Camera koopt zit er meestal al een standaard zoom objectief op, een standaard lens. En meestal voldoet deze camera wel voor de eerste stappen die je aan het nemen bent in de fotografie. En die objectieven  hebben meestal  een brandpuntafstand van een beetje groothoek lens tot een matige telelens, en daar kan je in feite al heel goed mee uit de voeten. Dus het advies is dan ook dat je start met de standaard objectieven, en als je dan steeds vaker fotograveerd dan bemerk je vanzelf wat je nog eventueel aan brandpuntafstand nodig hebt. Zeg je bijvoorbeeld dat je veel meer op de foto zou willen hebben dan zou je een goothoek lens  kunnen gaan kopen,  en denk je nou ik kom niet dicht genoeg bij dat dier, ik krijg hem niet groot/duidelijk genoeg, dan moet je misschien gaan kijken voor een telelens. Maar dat soort dingen kom je alleen achter als je gaat fotograferen. Je kunt niet , en ik zou het ook zeker niet advieseren, naar een winkel gaan en dan van allerlei lenzen aan te schaffen, want misschien heb je die wel ooit nodig.

Let er wel voor op, dat als je een zoomlens wilt gaan kopen dat je dan niet voor een te grote zoombereik gaat,want je leverd dan wel in op beeld kwaliteit. Dus dan kun je beter 2 lenzen hebben met een kleiner zoom bereik, dan 1 lens waar alles in zit.

 

Vast brandpuntafstund

Als je bijvoorbeeld portretfotografie gaat doen, kan je gemakkelijk af met een lens die een vaste brandpuntafstand heeft. Het voordeel hiervan is dat de lens ten eerste goedkoper is en meestal met minder licht toch een snelle sluitertijd kan behalen. Alleen kan je er dus niet mee zoomen.

Tele lens

Mocht je bijvoorbeeld aan natuurfotografie doen, dan wil je vaak al snel een telelens van bijvoorbeeld 70-200mm of 70-300mm of zelfs meer bij bijvoorbeeld vogels spotten. Het voordeel is dat je van een flinke afstand flink kan inzoomen op het onderwerp, erg handig bij landschapsfotografie . Het nadeel is dat je bij een telelens vaak met een statief moet werken i.v.m. trillingen die je foto onscherp maken. Ook is het vaak zo bij de standaard telelenzen dat je overdag mooie foto's maakt, maar 's nachts er snel te weinig licht is en je geen scherpe foto's hierdoor krijgt.

Allround

De ideale lens is toch wel de allround lens. Zelf gebruik ik de 28-105mm Canon en die bevalt voor allround erg goed.

Series

Er is nog een verschil in lenzen. Zo heb je bijvoorbeeld bij Canon de L-serie lenzen. Deze zijn uit puur glas en metaal vervaardigd. Deze lenzen geven een nog strakkere foto,maar de prijzen zijn er ook naar. Voor een beginneling zijn die lenzen niet te betalen, omdat de prijzen beginnen bij de 1000 euro per lens.

Meer over dit onderwerp

Objectieven kopen
Objectieven kopen - overzicht van objectieven

Camera lenzen
Camera lenzen - tips voor een objectief bij uw camera

Objectieven - lenzen
Objectieven - lenzen: overzicht soorten camera objectieven

Standaard objectieven
Standaard objectieven / lenzen voor digitale camera

Teleobjectieven
Teleobjectieven - o.a. Canon, Nikon, Minolta, Olympus, Sigma, Tamron, Raynox.

Objectieven kiezen
Objectieven: camera objectieven kiezen - gratis tips

O objectief -> oogstart
Optische zoom - onderbelichting - oogstartfunctie - onderwerpprogramma's

Groothoek
Groothoeklens / groothoek objectieven voor fototoestel

Tamron lenzen
Tamron - overzicht Tamron lenzen - oa macro lens

Zoomlenzen
Zoomlenzen - zoomobjectieven digitale camera kopen

Nikon 50 mm objectieven
Drie 50mm Nikon objectieven vergeleken: Back to the fifties

Vintage lenzen op Nikon DSLRs
Vintage lenzen op Nikon DSLRs digitale camera

Gratis fotograferen!
Gratis Fotograferen!

Mirrorless vs DSLR
Mirrorless of DSLR?

Mirrorless vs DSLR - 2
Mirrorless of DSLR - deel 2

Mirrorless vs DSLR - praktijk
Mirrorless of DSLR - de praktijk