Algemeen
Digitale camera
Fotocamera kopen
Camera vergelijken
Spiegelreflex camera tips
Mirrorless vs DSLR
Mirrorless vs DSLR - 2
Mirrorless vs DSLR - praktijk
Camera houder

Objectieven
Objectieven - lenzen
Objectieven kiezen
Focusproblemen
Groothoeklens
Groothoek
Lenzen kopen
Mobile-scope lens
Nikon 50 mm objectieven
Vintage lenzen op Nikon DSLRs
Objectieven kopen
Sigma objectieven
Standaard objectieven
Tamron lenzen
Teleobjectieven
Zoomlenzen

Achtergrond
360 graden rotatie
Smalfilm op DVD
Beeldverhouding
Compactcamera
Sensor van de camera
Video digitaliseren

Camera merken
Canon
Nikon
Olympus
Panasonic
Samsung
Sony
JVC

Toebehoren
Statief tips
Diascanner test
Flip camera - video
Backup media
Fotograferen met een statief
Fotoprinter polaroid
Fotostudio softbox
GPS geotagging
GPS4cam foto tagging
Manfrotto statief
Statief
Statieven kopen
Teleobjectief beeldstabilisatie
UV Filter
Zonnekap voor camera

Reviews
Samsung NX 10

Reviews Canon
Canon EOS 600D
Canon EOS 70D
Canon EOS 500 D
Fujifilm X10 en Canon G15

Reviews Nikon
Nikon Coolpix S1000PJ
Nikon Coolpix S3700 S2900
Nikon D3200
Nikon D5100
Nikon D5500
Nikon D7000
Nikon D7100
Nikon D750
Nikon P7700

Materiaal
Flitser
Digiscopie en verrekijker
Externe flitser
Camera filters
Fotoprinters vergelijken
Fotostudio apparatuur
GSM camera met Android

Archief
Populaire cameras

Verder kijken
Links over camera's
 
 
GPS geotaggen Phototrack
De i-gotU GT-120 is kleiner, lichter en hipper dan de PhotoTracker. De laatste lijkt dan ook meer op professionaliteit te stoelen.
 
 Geotaggen
Ook al was er geen gps-logger mee op reis, met het gratis programma GeoSetter legt de fotograaf geografische informatie met de hand vast.
 
Geotaggen met GPS
Na verloop van tijd vervaagt de herinnering aan de opnameplek. Door lengte- en breedtegraad in het fotobestand op te slaan ligt de plek echter onomstotelijk vast.
 
Geotaggen boswandeling
Is het bos niet te dicht, dan logt de PhotoTrackr (blauw) onverstoorbaar door. De GT-120 (rood) geeft er echter al snel de brui aan. Tussen hogere bebouwing is het van hetzelfde laken een pak.
 

Geotaggen met GPS logger

Gps-loggers leggen vast waar foto gemaakt is

De rekening van een knus restaurantje, het plattegrondje van een schitterende wandelroute: samen met de vakantiekiekjes plakte moeder ze in een lijvig album.

De bonnetjes en kaartjes zijn leuk, maar ook nuttig. Wie het album jaren later bekijkt, kan de attracties weer enigszins plaatsen. Bij een mapje met digitale foto's gaat deze vlieger niet op.

Gewiekste gps-apparaatjes bieden echter uitkomst. Ze slaan de opnameplek op als geografisch punt. Speciale software zet het werk van de fotograaf definitief op de kaart.

Navigatie

Ruim vijf jaar geleden was de naam Tomtom enigszins lachwekkend. De verbasteringen waren niet van de lucht, vooral wanneer de eerste navigatiesystemen een misstap begingen. Een lustrum verder is de merknaam echter al tot soortnaam gepromoveerd. Ook op andere terreinen burgert positiebepaling rap in. Boeren ploegen en zaaien met behulp van gps, telefoonmakers bouwen gps-ontvangers in. Het heeft ook de potentie om de vraag “waar is die foto ook alweer gemaakt” voor eens en altijd te beantwoorden. Handig voor vakantiegangers, zakelijk interessant voor bijvoorbeeld makelaars.

Informatie fotobestand

Een fotobestand bevat naast een set beeldpunten een schat aan (Exif)informatie over de plaat. Na een druk op de ontspanknop verzamelt de camera gegevens als sluitertijd, brandpuntsafstand, flitsgebruik, opnametijd en schrijft deze in het bestand. Fotosoftware breidt deze lijst met informatie desgewenst verder uit. Veel fotografen vermelden zo bijvoorbeeld hun copyright “in” de plaat. Tevens biedt het fotobestand enkele veldjes voor het registreren van een lengte- en breedtegraad. Deze vormen samen een uniek coördinaat op de aardbol.

Geotaggen

Beeldmateriaal voorzien van plaatsinformatie heet in jargon “geotaggen”. Het boodschappenlijstje voor een geografisch gelabelde plaat is kort: één foto en één (gps)coördinaat. De fotocamera of telefoon levert de pixels, maar voor het opnamepunt is het lastiger winkelen. Een handjevol fototoestellen heeft een gps-ontvanger ingebouwd. Voor de meeste camera’s is dit echter nog toekomstmuziek. Maar er zijn meer leveranciers van geo-informatie. Grote cameramerken leveren eigen gps-ontvangers voor op het toestel. Ze krijgen een plek op de flitsschoen en geven middels een kabeltje plaatsinformatie door. Een dergelijk accessoire is echter flink aan de prijs: Nikon rekent dik 200 euro.

Veel auto’s rijden rond met een navigatiesysteem aan de voorruit. Moderne, slimme telefoons hebben steeds vaker een gps-chip aan boord. Zulke losse gps-hulpmiddelen hebben echter geen weet van een ontspanknop. Het is daarom zaak om regelmatig de positie van de fotograaf te registreren. Is de frequentie hoog genoeg, dan laat de afgelegde route zich naderhand goed reconstrueren. Maar lang niet elke Tomtom of ander navigatieapparaat onthoudt de afgelegde weg. Daarnaast zijn ze minder geschikt om mee te dragen als de fotograaf uit de auto stapt.

Satellieten

Een route registreren met een telefoon is voorlopig een technische uitdaging. Een positieve uitzondering vormt Nokia’s “Sports Tracker”-programmatuur. De naam suggereert een doelgroep bestaande uit hardlopers en skeeleraars, maar het komt ook de fotograaf prima van pas. Er zijn ook apparaatjes die speciaal voor het geotaggen zijn gebouwd. Kleine krachtpatsertjes die na inschakelen niets anders doen dan op gezette tijden een gps-coördinaat opslaan. Ze hebben genoeg accucapaciteit voor een dag fotograferen en bewaren tot wel een maand aan route-informatie. Gisteq levert al enige tijd de PhotoTrackr DPL700, de GT-120 van firma i-GotU is net uit de luiers. Voor respectievelijk 70 en 50 euro verwisselen ze van eigenaar.

Fotograferen met zo’n logger vereist nauwelijks extra inspanning; het enige punt van aandacht is de plaats van het apparaat. Voor betrouwbare positiebepaling is een open kijk op zoveel mogelijk gps-satellieten essentieel. In de broekzak of tas is dus geen optie. Gisteq levert een riembevestiging en mits er geen fototas boven hangt blijkt dat een prima oplossing. In het veld valt op dat de lampjes van de GT-120 nauwelijks te waar te nemen zijn. Hip design heeft zijn nadelen. Het ding heeft echter wel een klein accuutje en is daarmee compacter en lichter dan de PhotoTrackr, die één penlightbatterij gebruikt.

Computer

Aanvankelijk is er geen verband tussen de opgeslagen route en de geschoten beelden. Eenmaal thuis is het daarom zaak de opgeslagen reisinformatie in te lezen in de computer. De PhotoTrackr gebruikt daarvoor netjes een standaard USB-kabeltje. De GT-120 heeft een eigen ontwerp, wat niet erg degelijk overkomt. Na het importeren toont de meegeleverde programmatuur met behulp van Google Maps de afgelegde route. Het valt direct op dat het i-gotU-product tussen bebouwing soms een steek laat vallen. Een wandelingetje in het bos is al helemaal niet aan het ding besteed; reeds voor de helft geeft hij er de brui aan. Ondanks de uitgebreide instelmogelijkheden van de GT-120, komt de PhotoTrackr duidelijk als winnaar uit de bus op het gebied van nauwkeurigheid.

Dan is het tijd voor het echte werk: daadwerkelijk geotaggen. Geef aan welke foto’s er onderweg geschoten zijn en de computer gaat aan de slag. Jammer genoeg kan de software niet overweg met Raw-bestanden. Wie in Raw fotografeert is beter af met het gratis GeoSetter (geosetter.de/en). Beeld voor beeld kijken de programma’s vervolgens naar het opnametijdstip (uit de Exif-informatie) en speuren de route af naar de bijbehorende plaats. Desgewenst doet de software van i-gotU de reis nog eens dunnetjes over. Twee trappelende voetjes schuiven over het traject en tonen “onderweg” de versgeschoten platen.

Tekst en foto's: Wessel van Binsbergen.

Meer over dit onderwerp

GPS4cam foto taggingGPS4cam foto tagging: plaatsbepaling foto met GPS
Natuur landschapNatuur en landschap fotografie - tips landschappen fotograferen
Nikon D5100Nikon D5100 met full hd film mogelijkheid - Nikon D5100 review
Urban fotografieUrban exploring - urban fotografie - tips en suggesties
LocatiesLocaties vastleggen in Picasa 3