De allermooiste Birdpixfoto’s verschijnen elk jaar in boekvorm.


PiXperience bestaat uit lezingen, seminars, workshops en een beurs. Gepassioneerde fotografen geven de toehoorders tips en inspiratie.

Geen storende beeldelementen en meeuwenveren met detail. Birdpixleden en -moderators zijn streng doch rechtvaardig.

Het entreebewijs van PiXperience verschaft ook toegang tot museum Naturalis. Zo kan als extraatje het ontleden van een dolfijn worden bekeken.

Birdpix evenement: PIXperience

Passie voor natuurfotografie

Honderden mensen, één passie: natuurfotografie. Normaal ontmoeten ze elkaar online op Birdpix of Nederpix. Op de PiXperience in levende lijve.

Birdpix - vogelfotografie forum

Het begon allemaal met een verjaardagscadeautje. Daan Schoonhoven zocht een manier om zijn vogelfoto's op internet ten toon te stellen. Acht jaar later herbergt zijn website birdpix.nl samen met de derivaten nederpix.nl en digiscooppix.nl een natuurfotogemeenschap die krap 1600 leden telt. Stuk voor stuk fanatieke amateurfotografen.
 
 
 
Schoonhoven: "een typisch Birdpix-/Nederpixlid heeft lol in zijn hobby en haalt er veel bevrediging uit".

Daan Schoonhoven

Faciliteren zit de Birdpixbaas in het bloed. Op de voorgrond treden houdt hij niet van, hard werken achter de schermen des te meer. Daarmee heeft de natuurfoto-ondernemer een klein imperium opgebouwd. Na Birdpix volgde in 2005 Nederpix; een site voor alle natuurplaten “waar geen vogel op staat”. Speciaal voor vogelfoto’s geschoten door een telescoop lanceerde Schoonhoven de website Digiscooppix.

Natuurfotografie van hoge kwaliteit

De pixgemeenschap streeft naar natuurfotografie van hoge kwaliteit. Domweg een foto posten is er niet bij. Moderators scheiden het eerste kaf van het koren. Daarna staan de "medepixers" klaar om elkaars trots te beoordelen. Dat gebeurt met verve; hoe mooi een vogel er ook op staat, een piepklein vuurtorentje in de verte stoort en het wit in meeuwenvleugels moet detail bevatten. De andere kant is ook waar; bij technisch en esthetisch goede platen steekt men de lofuitingen niet onder stoelen of banken.

Interactie

Vergeleken met fotosites als Picasa Webalbums en Flickr ligt de nadruk van de "pixsites" veel meer op interactie. Niet zonder reden is de site opgebouwd als een discussieforum. "Mensen publiceren onder hun eigen naam, met als gevolg dat er allerlei relaties ontstaan", constateert Schoonhoven. "De pixen", zoals hij de websites liefkozend noemt, "hebben een enorme sociale functie en daaruit volgt de behoefte aan activiteiten en ontmoeting."

PIXperience: natuurfotografie evenement

Langzaam rees het idee om een uniek en veelzijdig natuurfotografie-evenement op poten te zetten; de PiXperience was geboren. Schoonhoven: "we willen niet kijken hoe anderen fotograferen, maar een hands-on-evenement, je moet er wat aan hebben". Begin maart vond de tweede, verbeterde editie plaats. NCB Naturalis in Leiden treedt op als decor voor talloze lezingen, workshops en seminars. De bezoeker stelt hier zelf een programma uit samen.

Jan van der Greef

In het auditorium bijt Jan van der Greef het spits af. Verbinding met de natuur is voor hem erg belangrijk. Om dat te onderstrepen steekt hij van wal met een serie over orang-oetans op Borneo. De band die hij opbouwde met een weesaapje straalt van de indringende platen af. Van der Greef -hoogleraar in de chemie- blijkt een emotioneel mens. Met omfloerste stem introduceert hij een bijna impressionistische serie over meeuwen in Noorwegen. De zaal staart met open mond naar de onwerkelijk mooie beelden.

Geen standaardplaatjes

Van der Greef is wars van standaardplaatjes. Vervagen en bewegen helpen hem emotie in beeld te brengen. Beweegt het onderwerp niet, dan trommelt hij gerust zelf op het objectief. Zijn lichamelijke beperking noopt hem om een vast standpunt in te nemen. Het leerde hem te genieten van wat op een bepaalde plek voorhanden is. En dat is soms verrassend veel. Zoals het jonge wolfje dat in Ethiopië vlak voor zijn lens opdook. "Hij dacht, ach, die ziet er wel okay uit" aldus een gelukkige fotograaf.

Arno ten Hoeve - compositieleer

Even later geeft Arno ten Hoeve een praktisch lesje compositieleer. Aan de hand van inzendingen van birdpixleden probeert hij buiten de geijkte beeldkaders te kijken. Van een foto van ene Bouke vermoedt Ten Hoeve dat hij flink is bijgesneden. "Ja dat klopt", brult Bouke, die in de zaal blijkt te zitten. Hilariteit rondom. Als grafisch vormgever blijkt hij heel anders tegen het geschoten beeld aan te kijken dan een gemiddelde Birdpix'er. "Houd de regels in je achterhoofd, maar probeer vooral een verhaal te vertellen en plezier te beleven aan het fotograferen", adviseert Ten Hoeve.

Bart Heirweg - landschapsfotografie

"Landschapsfotografie is meer dan er staan en op het knopke drukken", begint Bart Heirweg zijn seminar. Dat een goede landschapsplaat voorbereiding behoeft, verbaast niemand. Maar als de Vlaming zijn gehoor een kijkje zijn de keuken gunt, begint het de beste amateur te duizelen. Met behulp van terreinkaarten, kompas, weersites en een dosis parate vakkennis bereidt hij elk van zijn "landschappekes" secuur voor. "Je moet niet willen scoren", weet Heirweg, "maak liever je hoofd leeg en ga lekker ronddwalen". De schoonheid van de natuur ontroert hem nog dagelijks. "Niemand kan het zo bedenken, maar we krijgen het wel voorgeschoteld. Allé, het is zo mooi, uw kinnebak valt bijna op de grond".

Natuurfotografie workshops

Andermans werk bekijken is leuk, maar zelf aan de slag met natuurfotografie is veel leerzamer. Daarom organiseert Birdpixbaas Daan Schoonhoven workshops op diverse plaatsen in Nederland. Onder supervisie van professionele fotografen tillen zowel beginners als gevorderden hun natuurplaten naar een hoger plan. Al deze workshops zijn te vinden op www.natuurfotoworkshop.nl

Verder kijken

Vogelfotografie forum: birdpix.nl
Natuurfotografie forum: nederpix.nl
Natuurfotografie evenement: pixperience.org

Tekst en foto's: Wessel van Binsbergen

Meer over dit onderwerp

PIXperience 2013
PIXperience 2013 - natuurfotografie evenement

PiXperience evenement
PiXperience - natuurfotografie evenement met workshops

Foto festival Naarden
Foto festival 2015 - fotografie evenement Naarden

Seminar fotografie
Seminar fotografie - digitale camera workshops

Natuurfotografie.nl
Natuurfotografie.nl – Platform voor natuurfotografen

Birdpix fotoboek 7
Birdpix fotoboek 7 - De 77 meest fotogenieke vogels van Nederland

Birdpix fotoboek 6
Birdpix fotoboek 6: prachtige vogelfoto's

Beleef buiten fotoboek
Beleef buiten - fotoboek Nederlandse natuur - Birdpix Nederpix

Foto forum
Foto fora - fotografie forum

Beeldbanken
Beeldbanken natuurfotografie - overzicht website's natuurfoto's

Natuurfotografen
Natuurfoto's op deze sites over natuurfotografie

Inleiding natuurfotografie
Natuurfotografie: het leven van de natuurfotograaf