Grootoor in boomhol


Woelmuis

Foto's: Rollin Verlinde - Vildaphoto

Compositie bij natuurfotografie

Wat een foto beter maakt dan een ander is soms niet moeilijk te zeggen, hij kan scherper zijn of beter belicht.

Het onderwerp kan voor jou interessanter zijn of je hebt er een bepaalde affiniteit mee. In andere gevallen is het moeilijker te zien waarom nu net die ene foto meer aanspreekt dan een ander. Zijn het de kleuren, of de vormen, het perspectief, compositie?

 

Zelf sterke beelden maken

En wat nog moeilijker is, is zelf sterke beelden maken. Het is frustrerend dat sommigen schijnbaar moeiteloos prachtige dingen creëren, terwijl wij met slechts veel moeite een beeld kunnen maken dat het bekijken net waard is.

Basisprincipes

Die uitzonderingen komen voor, maar meer nog zijn goede fotografen van een aantal compositieregels op de hoogte die het hen mogelijk maakt mooie beelden te schieten. Dit hoofdstuk geeft een aantal basisprincipes.

Houd je aan de regels

Na wat oefening zal je leren die regels zonder nadenken toe te passen en zal je fotografie duidelijk verbeteren. Bovendien zal je merken dat je beste foto's of dia's waarschijnlijk aan een aantal van die regels voldoen. 

Experimenteren

Ik kan het ook niet genoeg herhalen dat je moet durven experimenteren in landschapsfotografie: enkel daardoor kan je vergelijken tussen goed en beter en zal je van je fouten kunnen leren.

Gebruik je fantasie

Tenslotte moet worden gezegd dat deze regels niet heilig zijn. Er kan en moet van afgeweken worden wanneer nodig. Begin echter met eerst de regels te beheersen voor je aan de uitzonderingen begint.

Doe anderen na

En nog een gouden tip tussendoor: Probeer goede beelden gewoon na te maken. Je zal verrast zijn hoe moeilijk of gemakkelijk sommige dingen zijn na te doen en je zal vooral leren hoe zo’n dingen worden gemaakt.

Naspelen

Trouwens, ook professionals doen niet anders dan uitvlooien hoe collega's aan hun beelden zijn gekomen. Beschouw een mooie foto als een partituur en speel hem na. Niet iedereen begint als componist.

Meer over dit onderwerp

Compositie
Compositie - tips voor een mooie compositie van uw foto

Dynamische compositie
Dynamische compositie van een foto: standpunt en voorgrond

Diverse aspecten
Compositie bij natuurfotografie: een aantal tips

Plaatsing onderwerp
Plaatsing onderwerp bij natuurfotografie