Onderwaterfoto van een bermpje


Jonge egel

Foto's: Rollin Verlinde - Vildaphoto

Beeld onderdelen en compositie

Hieronder leest u de verschillende onderdelen waaruit een foto bestaat en welke functie elk afzonderlijk onderdeel heeft.

Onderwerp: Het belangrijkste onderdeel uiteraard, maar zonder een goed oog voor de andere delen wordt het toch een waardeloze foto! Vermijd ook meerdere onderwerpen in één foto.

Achtergrond: in de (natuur)fotografie het tweede belangrijkste onderdeel van een geslaagd beeld. Belijk in de volgende hoofdstukken eens de kleur en egaliteit van de achtergronden. Die mogen je aandacht niet afleiden van het onderwerp.

 

Voorgrond: Alhoewel iets minder belangrijk kan deze toch een idee van diepte creëren in het beeld. Vermijd ook storende zaken zoals witte verdroogde grassprietjes en andere afleidende dingen.

Standpunt: Iets wat niet rechtstreeks in beeld te zien is. Het is echter wel van grote invloed : het standpunt waar de fotograaf stond ten opzichte van het onderwerp. In dit geval op dezelfde hoogte als of net iets onder de gems, en veelal is dat ook een zeer goede verhouding, niet van bovenuit maar op ooghoogte gefotografeerd.

Formaat: het fototoestel kan horizontaal of verticaal gehouden worden, wat respectievelijk een liggend of staand beeld geeft. Sommige toestellen laten een panorama-opname toe (extra breed). Enkele andere een vierkant (middenformaat 6x6 cmbv Hasselblad). Dat heeft allemaal zijn invloed op de compositie.

Meer over dit onderwerp

Landschap
Landschap: sfeer is belangrijk bij landschapsfotografie!

Landschappen
Landschappen - tips voor landschap foto's

Dynamische compositie
Dynamische compositie van een foto: standpunt en voorgrond

Dieptewerking
Dieptewerking en licht bij fotografie: tips voor diepte, perspectief en schaduw!

Beeldonderdelen
Compositie van een natuurfoto: beeldonderdelen

Beeldvullend - uitsnede
Beeldvullend - uitsnede foto maken