Hoefijzervleermuis in rust

Foto's: Rollin Verlinde - Vildaphoto 

Prullenbak

Onderschat gereedschap

Zonder twijfel is het meest onderschatte instrument van de (natuur)fotograaf de prullenbak. Je mag er gerust van uitgaan dat het succespercentage van een gemiddelde fotograaf 3% is.

Dat wil zeggen dat het grootste gedeelte waardeloos. Al mijn collega's vertellen hetzelfde en als ik naar dia-avonden ga kijken van anderen kom ik tot hetzelfde besluit.

Er is een ongelooflijke goede truc om alleen fantastisch goede dia's in je archief te hebben: alle slechte gewoon weggooien! Dit klinkt als een grap, maar dat is het niet. 

Alleen de beste foto's

Gapend publiek bij dia-avondjes is iets wat je ernstig moet nemen. Niemand is geïnteresseerd in een halfgelukt beeld omdat jij die toevallig wel leuk vindt omdat de situatie waarin het beeld tot stand gekomen is je fijne herinneringen oproept.

75% is Afval

Een fotograaf laat mooie beelden zien, dingen die het publiek raken, kleuren en composities die anderen met verstomming slaan zonder dat daar een halfuur uitleg bij hoeft. Gooi 75% van je beelden weg, vanavond nog!

Vermoeiend

Verplicht jezelf enkel nog je beste 5% te laten zien, ook al zijn dat er maar 10. Mensen zullen verlangend uitkijken naar meer van dat, in plaats van zuchtend de zaal te verlaten.

Verstoppen

En als je het niet over je hart kan krijgen je beelden weg te gooien, steek ze dan ergens weg, maar val er anderen niet lastig mee.

Let op: Dit is een belangrijke tip!Voeg kolom in na

Meer over dit onderwerp

Evalueren van foto's
Betere foto's met uw fototoestel - foto's evalueren

Op reis met de fotograaf
Tips voor mooie foto's op reis - reisfotografie tips

Foto bewerken
Foto bewerken - fotobewerkingen met gratis programma

Handboek digitale fotografie
Handboek digitale fotografie & beeldbewerking - Frans Barten