Algemeen
Fotografie workshops

Specialisatie
Bedrijfsfotografie
Straatfotografie
Interieurfotografie
Kinderfotografie
Luchtfotografie drone
Macrofotografie
Nachtfotografie
Natuurfotografie
Portretfotografie
Productfotografie
Reisfotografie
Uitvaartfotografie
Urban fotografie

Foto tips
360 graden productfotografie
Baby fotoshoot
e-book productfotografie
Familie fotoshoot
Landschappen
Insecten fotograferen
Productfoto voor webshop
Reportage fotografie
Stock foto kopen
Fototips zonsondergang

Bruidsfotografie
Bruidsfotograaf tips
Bruidsfotografie
Bruiloft tips
Trouwauto huren
Bruidsreportage tips
Trouwkaarten tips
Uitnodiging trouwkaart

Software
3D foto app
Data recovery
Digitaal fotoalbum
Beheer van foto's
Foto website maken
iPad app fotografie
Livesafer backup programma
Foto opslag online
 
 
Computer foto rijp Google Photoshop Adobe Windows Vista winter natuurgebied
Met een fotobeheerprogramma is deze plaat zowel onder trefwoord “winter” als “natuurgebied” en “close-up” te vinden.
 
computer foto mappen Picasa Windows Vista Adobe Photoshop
Goed, digitaal fotobeheer biedt veel meer dan traditionele manieren van foto’s ordenen.
 
computer foto beheer Picasa Adobe Photoshop
 
 
computer beheer foto Picasa Adobe
 

Beheer van foto's op de computer

Fotobeheersoftware

Lekker uitslapen, een paar dagen vrij van werk of studie. Kerstvakantie is fijn; zelf de dag indelen, leuke dingen doen. Totdat moeder meedeelt dat het hoog tijd is om de rommel weer eens op te ruimen. Dus gaan aantekeningen geperforeerd en geordend in de multomap. Schoolboeken verhuizen van onder het bed naar de boekenplank. Organiseren is niet altijd leuk, maar wel nodig om later iets terug te vinden. Zeker in een groeiende, digitale fotoverzameling.

Digitale fotografie

Een druk op de ontspanknop, dat is dan tachtig cent. Bijna niet meer voor te stellen in deze tijd van digitale weelde. Maar fotorolletjes kostten geld, evenals het ontwikkelen en afdrukken. Dat resulteerde bij de meeste hobbyisten in heel bewust fotograferen. Eerst kijken, een rondje lopen en dan pas knippen. Dat is nu wel anders.

Nadenken

Vanuit economisch perspectief is nadenken voor het fotograferen niet meer nodig. Een foto maken is tegenwoordig makkelijker, maar het beheer van de beeldbank niet. Het achtelozer fotograferen levert een enorme lading plaatmateriaal op. Bij het overzetten van de foto’s van camera naar computer moet meestal een locatie worden opgegeven. Veel gebruikers accepteren de suggestie die de computer geeft klakkeloos. Grote kans dat het terugvinden van een foto zo een lastige klus wordt.

Mappenstructuur

De meeste fotografen hebben op de computer een bepaalde mapstructuur voor hun fotocollectie. Windows XP reikt de standaardmap "Mijn afbeeldingen" aan als startpunt, Vista gewoon "Afbeeldingen". Door hier goed gekozen submappen in aan te maken ontstaat een zekere rubricering.

Thematische mappen

De één begint met een map voor elk jaar. Daarin komen dan mappen voor onderwerpen en gebeurtenissen. De ander begint met categorieën als "natuur", "stad", "vakantie". Welke rangschikking de beheerder ook kiest, een digitale foto staat slechts in één map tegelijk. Net zoals niemand het raar vindt dat een papieren plaat niet in twee albums tegelijk kan. Toch zou het vanuit beheersoptiek praktisch zijn als een vakantiefoto waarop het hele gezin poseert in twee mappen komt: "familie" en "vakantie".

Windows Fotogalerie

Windows Vista heeft standaard het programma “Fotogalerie” aan boord. Wie geen Vista heeft kan de beheerhulp los downloaden. In de eerste instantie lijkt het stukje software niet zo bijzonder; het vertoont een redelijke overeenkomst met de Windows Verkenner. Aan de linkerkant staat de reeds opgezette mapstructuur. Een sterk punt om dit te allen tijde te laten zien. Maar er zijn meer manieren om foto´s weer te geven, bijvoorbeeld aan de hand van de opnamedatum.

Foto's waarderen

Met Fotogalerie is het mogelijk om platen een waardering te geven. Een perfecte foto verdient de volle vijf sterren, een bedenkelijke één. De totale beeldbank is dan te orderen naar deze score. De belangrijkste uitbreiding die Fotogalerie biedt ten opzichte van de standaard mappenstructuur is echter het toewijzen van trefwoorden. Deze maakt de fotograaf naar eigen inzicht aan en zijn als labels aan een foto te hangen.

Het is mogelijk om meer dan één trefwoord aan een foto te koppelen. Een vakantiekiekje van de hele familie komt dus zowel bij selecteren op "vakantie" als bij “familie” naar voren. Dat is winst ten opzichte van het traditionele album of diadoos.

Photoshop Album Starter Edition

Adobe biedt zijn “Photoshop Album Starter Edition” gratis ter download aan. Van de grootmacht op het gebied van beeldbewerking zijn de verwachtingen hooggespannen. Net als Fotogalerie biedt Album wat eenvoudige bewerkingen aan; rode ogen verwijderen, draaien, bijsnijden, contrast en helderheid aanpassen.

Verzamelingen

Op beheergebied onderscheidt het zich positief: naast trefwoorden -“tags” genoemd- ondersteunt het ook verzamelingen, een soort virtuele albums. De winst zit echter vooral in de organisatie van de tags. Waar Fotogalerie enkel een platte lijst met labels ondersteunt, biedt Photoshop Album de mogelijkheid ze op te delen in (sub)categoriën. Een belangrijk pluspunt, want bij een groeiende platenverzameling groeit de lijst met kernwoorden mee. En wanneer de fotograaf het overzicht hierop verliest de fotobeheerhulp zijn nut.

Toch valt het Adobe-product wat tegen. Zeker in vergelijking met andere, huidige producten uit de Adobe-stal is het soms weinig intuïtief. Het geeft de fotograaf niet altijd het idee grip te hebben op de beeldbank.

Picasa van Google

Picasa van zoekgigant Google heeft in zijn vierjarig bestaan een grote schare fans verworven. Google geniet de reputatie goed naar zijn klanten te luisteren. Daarnaast produceert het veel gratis, maar toch goede software. Picasa wordt veel gebruikt om fotobewerkingen uit te voeren, waarin het een stuk verdergaat dan Photoshop Album en Fotogalerie.

Foto's beheren

Op beheergebied valt de goed uitziende mappenweergave in positieve zin op. Picasa biedt ook virtuele albums aan, maar het ontbeert subalbums of categorieën. Wel groepeert het programma de albums op jaar en biedt het kernwoorden aan. Deze worden gebruikt met zoeken, wat als telg van de grote zoekboer razendsnel gaat. Picasa gaat netjes om met trefwoorden; het slaat -in geval van JPEG-plaatjes- de labels op in de fotobestanden, zodat andere beheerprogramma’s er ook wat aan hebben.

Photoshop Elements

Voor net geen honderd euro gaat het nieuwe Photoshop Elements 7 van Adobe over de toonbank. Het werkt een stuk fijner dan Album en biedt ook nog eens de consumentenversie van ’s werelds meest bekende fotobewerkingsprogramma. Maar hoe goed de software ook is, goede albumtitels en trefwoorden verzinnen blijft belangrijk. Net als een goede mappenstructuur niet komt aanwaaien, werkt fotobeheer alleen goed als de fotograaf energie steekt in het rubriceren.

Tekst en foto's: Wessel van Binsbergen.

Meer over dit onderwerp

Fotoprogramma vergelijkenFotobewerkingsprogramma vergelijken - Adobe Photoshop Elements
Picasa van GooglePicasa: gratis foto bewerk programma van Google
Foto bewerken PhotoshopFoto bewerken tutorial - Photoshop van Adobe
Digitaal fotoalbumDigitaal fotoalbum met Gallery of Adobe Photoshop
Adobe Photoshop ElementsAdobe Photoshop Elements cursus - tutorials cursus
Cursus Adobe LightroomCursus Adobe Lightroom - online Photoshop cursus
Foto opslagFoto opslag of backup - opslag van digitale foto's
Digitale foto'sFoto's digitale camera opslaan - tips opslag digitale foto's
Livesafer backup programmaLivesafer: backup programma voor uw bestanden en foto's
E EPS -> exposureExtern geheugen - begrippen digitale camera
Foto opslag onlineFoto opslag en online delen via NAS server
AlbumsAlbums in Picasa
Bestanden en meerBestanden in Picasa
Trefwoorden en tijdslijnTrefwoorden en tijdslijn in Picasa
Verplaatsen en meerVerplaatsen en selecteren in Picasa
Verbergen of verwijderenVerbergen of verwijderen in Picasa
Zoeken en meerZoeken en meer in Picasa
Stock foto kopenStock foto’s kopen of zelf foto's maken - stockfotografie
Picasa downloadenPicasa downloaden