Algemeen
Foto bewerken overzicht
Foto bewerken
Picasa of Photoshop
Belichting bewerken
Foto effecten
Foto portfolio website maken
Fotoprogramma vergelijken
Foto bewerken grappig
Foto bewerken met Nikon Capture NX-D
Online foto bewerken
Picasa downloaden
Picasa van Google

Picasa handleiding
Afdrukken 1 (bestellen)
Afdrukken 2 (printen)
Albums
Back-up
Bestanden en meer
Blogger
Bijsnijden
Cadeau CD
Collages
Corrigeren
Delen
Diavoorstelling
DPI
Effecten
E-mail 1 (bijlagen)
E-mail 2 (in-line)
Exporteren
Film
Formaat vergroten
Formaat verkleinen
Geocoderen
Google foto’s
Help
Histogram
Importeren
JPEG
Kleurtemperatuur
Labels (tags)
Locaties
Mappenbeheer
Mapweergave
Naamlabels
Naam wijzigen
Onderschriften
Opslaan
Opties
Personen
Posters printen
RAW
Recht maken
Retoucheren
Rode ogen
Samenwerken
Screensaver en meer
Sneltoetsen
Sorteren
Tekst toevoegen
Trefwoorden en tijdslijn
Undo (ongedaan maken)
Uploaden
Verplaatsen en meer
Verbergen of verwijderen
Webalbums
Webpagina
Weergave
Zoeken en meer
Zwart-wit

Photoshop
Cursus Adobe Lightroom
Adobe Photoshop Elements
Fotoboek in Lightroom
Zwartwit met Photoshop
Foto bewerken Photoshop
 
 
Foto's bewerken programma
Steeds meer consumenten zien in dat het indrukken van de ontspanknop niet het eind- maar een tussenstation is.
 
 
Fotobewerkingsprogramma adobe photoshop
Hoewel er een flinke keus is in beeldgereedschappen zijn de producten van Adobe het bekendst en meestgebruikt.
 
Foto inplakken mooi plakboek - Adobe Photoshop Elements 5
Met Adobe Photoshop Elements 5 zijn zelfgeschoten foto’s te verwerken tot prachtige plakboekpagina’s.
 
Adobe Photoshop Elements 5 foto corrigeren correctie
Photoshop Elements kan perspectivische vertekening in zekere mate corrigeren, waardoor gebouwen niet meer “achterover leunen”.
 
 

Fotoprogramma vergelijken

Adobe Photoshop Elements, Picasa, Lightroom

Een behandelend arts komt bij een patient aan het bed staan en meldt dat op de foto bleek dat drie ribben gebroken waren. Maar geen nood, aldus de geneesheer, dankzij Photoshop is het reeds verholpen. Een anekdote die illustreert dat PhotoShop welhaast een begrip is. In navolging van 'googlen' gooit 'photoshoppen' hoge ogen om in Van Dale te komen. Maar wat het begrip inhoudt is soms wat onduidelijk. Tijd voor wat licht in de virtuele, donkere kamer.

Digitale foto's

Toen digitaal nog uitgevonden moest worden was na het ophalen van de kiekjes bij Hema of fotograaf de kous af, mooi of niet. Nu het begin van de digitale tijdperk achter ons ligt zien steeds meer consumenten in dat na het indrukken van de ontspanner het feestje nog niet afgelopen is. Of dat nou met vorbedachte rade is of niet; vaak valt pas nadat de foto’s in de computer geplaatst zijn op dat het portretje albino-ogen heeft of dat de zee lijkt leeg te lopen.

Misbruik

Wat er precies bewerkt moet worden is helemaal aan de fotograaf. Voor professionals ligt het enigszins aan de tak van de sport waar ze werkzaam zijn wat geoorloofd is; de fotograferende pers moet vooral de waarheid weergeven. Dat dit niet altijd gebeurt bleek vorig jaar toen Reuters per direct de relatie verbrak met een Libanese fotograaf. Hij had op een beruchte plaat rookwolken boven Beirut met het kloongereedschap een beetje opgeleukt.

Eenvoudige bewerkingen

Hoewel er voor de consument geen beperkingen zijn, blijven de meest voorkomende aanpassingen wel hangen bij het zwart maken van rode ogen, lichter maken van te donkere platen en het draaien van scheve kiekjes. Voor dé versie van Photoshop is dit een peulenschilletje, het programma biedt veel meer; mogelijkheden voor ingewikkelde bewerkingen met lagen en maskers, een krachtige retoucheerkwast voor het snel oplappen van foto’s, correcties voor lensfouten, softwarematig toepassen van filters, uitgebreid kleurbeheer.

Photoshop CS

Het lijkt een onmisbaar stukje techniek voor de enthousiaste amateur. Toch kan het lonen eens wat verder te kijken. Want wie speelt met de gedachte om dan maar het veelgeprezen programma aan te schaffen, trekt bleek weg bij het zien van het prijskaartje; voor Photoshop rekent Adobe meer dan 1000 euro.

Fotobewerkingprogramma's: veel keuze

Wie online verder kijkt naar fotobewerkers ziet dat er nog veel meer te koop is. Er is al software voor net geen honderd euro. Om de consumentenmarkt te bedienen heeft Adobe een aantal jaren geleden een uitgeklede versie van zijn fotogereedschap uitgebracht, onder de naam “Photoshop Elements”.

Snelle handelingen

Beide bieden veel “snelle reparaties”; éénknopshandelingen zoals bijvoorbeeld kleurcorrectie. Het resultaat wisselt sterk, sommige fletse foto’s verbeteren enorm en zijn direct “af”, maar soms slaan de programma’s de plank compleet mis en moet er alsnog met de hand geknutseld worden.

Elements

Photoshop Elements heeft veel functionaliteit die zijn grote broer juist mist; het is gebouwd voor consumenten en de nadruk ligt dan ook sterk op het afwerktraject, zoals het makkelijk in elkaar zetten van prachtige webgalerijen, diavoorstellingen met muziek en het maken van complete plakboekpagina’s. De vakman ziet dit misschien als ballast, maar de consument kan met Photoshop Elements al heel snel heel veel bereiken.

Lightroom van Adobe

Sinds lange tijd telt het gezin Adobe PhotoShop drie kinderen; “Lightroom” moet de ideale schoonzoon zijn van professionele fotografen. Die kieken vaak in het RAW-formaat, waarbij de ruwe beeldinformatie met de computer nog moet worden omgezet tot een daadwerkelijke afbeelding. Omdat dan rustig de beste instellingen bepaald kunnen worden voor zaken als witbalans, kleuren, contrast en scherpte, ontstaat een hoogwaardige foto.

Vakfotograaf

Daarnaast wil een vakfotograaf een goede beeldbibliotheek van waaruit hij beelden kan selecteren om te printen of verder te bewerken. Adobe had al “CameraRaw” voor de omzetting van RAW-bestanden en het blader- en beheerprogramma "Bridge”. Lightroom is een vermenging van deze twee plus een set meestvoorkomende correcties. Met een duidelijk lagere prijs zit het tussen Elements en de originele Photoshop in.

Prijs fotobewerkingsprogramma's

Hoewel Adobe Photoshop Elements een veelzijdig en mooi stukje programmatuur is, blijft de prijs een bonk duiten. Een gratis, "open source" (software waarvan de broncode te raadplegen en te veranderen is) alternatief is Gimp, te verkrijgen via www.gimp.org. De ontwikkelaars hebben tijdens de ontwikkeling duidelijk met een scheef oog naar heer en meester Photoshop gekeken. Voor montage zijn genoeg mogelijkheden aanwezig, maar met RAW-bestanden en webgalerijen weet Gimp geen raad.

Fototool.nl

Een ander gratis alternatief is Fototool.nl, online fotobewerking met verbluffende mogelijkheden. Voor de standaardhandelingen biedt het al bijna genoeg, hoewel het een mogelijkheid om rode ogen te reduceren ontbeert. Maar kleurbalans, contrastcorrecties en wat veelgebruikte filters zijn wel aanwezig.

Tekst en foto's: Wessel van Binsbergen.

Verder kijken

Bijna geen enkele foto komt volmaakt uit je camera en daarom zijn er meestal enkele kleine correcties nodig. Dat gaat ook prima met Picasa, de gratis fotomanager van Google waarmee je ook een uitgebreide verzameling uitstekend kunt beheren en ook veel praktische dingen kunt doen zoals een foto-cd of een webalbum voor familie maken. Dat wordt allemaal beschreven in de Picasa snelgids en nog veel uitgebreider in de Picasa handleiding.

Meer over dit onderwerp

Picasa of PhotoshopFotobewerking met Photoshop of Picasa
Foto effectenFoto pimpen en effecten - Picasa of Photoshop
Picasa van GooglePicasa: gratis foto bewerk programma van Google
Foto bewerkenFoto bewerken - fotobewerkingen met gratis programma
Zwartwit met PhotoshopZwart wit foto maken met kanaalmixer van Photoshop
Belichting bewerkenBelichting: tips om de belichting van een foto te bewerken
HDR fotografieHDR software - foto's combineren met Adobe Photoshop
Foto bewerken PhotoshopFoto bewerken tutorial - Photoshop van Adobe
Adobe Photoshop ElementsAdobe Photoshop Elements cursus - tutorials cursus
Cursus Adobe LightroomCursus Adobe Lightroom - online Photoshop cursus
Zwart wit fotografieZwart wit fotografie - tips voor zwart wit foto`s
Foto bewerken grappigFoto bewerken grappig - 5 gratis tips foto Apps
Beheer van foto'sTips over het beheer van foto's
Digitaal fotoalbumDigitaal fotoalbum met Gallery of Adobe Photoshop
D data -> diafragmaData diafragma - uitleg digitale camera
Fotoboek in LightroomFotoboek ontwerpen in Adobe Lightroom 4
CorrigerenCorrigeren in Picasa
Online foto bewerkenOnline foto bewerken - tips voor tools
Foto bewerken met Nikon Capture NX-DFoto bewerken met Nikon Capture NX-D en ViewNX-i software
Luchtfotografie droneLuchtfotografie met drone - tips