Zwart wit fotografie


zwart wit fotografie voorbeeld 1 zwart wit fotografie voorbeeld 2 zwart wit fotografie voorbeeld 3 zwart wit fotografie voorbeeld 4

Zwart-wit fotografie is de oudste vorm van fotografie zoals wij die vandaag de dag kennen. Ondanks de opkomst van kleurenfilm en de digitale fotocamera’s, is zwart-wit fotografie altijd populair gebleven. Om u te helpen bij het maken van dit soort foto’s staan er op deze pagina tips voor het maken en bewerken van uw foto’s.

 
 

De foto maken

Als u van plan bent om zwart-wit foto’s te maken zijn er een aantal zaken die tot een beter resultaat leiden, en u dus mooiere foto’s opleveren.

De camera

Alle digitale camera’s maken kleurenfoto’s, maar de meeste hebben de mogelijkheid om direct zwart-wit te schieten. Doe dit echter niet. Ondanks dat zwart-wit foto’s geen kleuren hebben, heeft de oorspronkelijke kleur van voorwerpen wel degelijk invloed op uiteindelijke zwart-wit foto. Een donkerrode jas is in een zwart-wit foto logischer wijze donkerder dan een lichtrode jas.
 
Het standaard zwart-wit filter die de meeste camera’s hebben, legt weinig informatie vast. Een reguliere kleurenfoto legt veel meer informatie vast die later bij de bewerking veel meer mogelijkheden geeft om de foto naar wens af te stellen.

Contrast

De naam zegt het eigenlijk al: zwart-wit. Omdat er geen kleuren zijn die de foto kunnen verstrekken, moet u het van iets anders hebben om uw foto’s kracht bij te zetten. Foto’s die hele donkere en hele lichte delen hebben, zijn vaak aantrekkelijker. Probeer bij het maken van een foto te letten op de hooglichten en de schaduwen.
 
De foto hiernaast bovenaan is in de grootste overdekte markt van Europa gemaakt, de Mercado Central in Valencia. Door het felle licht dat door de ramen naar binnenkomt en de muur achter de man verlicht, valt de man goed op tussen de schaduwrijke marktkraampjes.

De foto bewerken

De kleurenfoto die u heeft gemaakt, kunt u op verschillende manieren omzetten naar een zwart-wit foto. De foto’s in dit artikel zijn bewerkt in Adobe Lightroom, maar de principes zijn te gebruiken in de meeste bewerkingsprogramma’s.

De foto zwart wit maken

In Lightroom zet je eenvoudig een kleurenfoto om in zwart-wit door bij het standaard ontwikkelingspaneel op ‘zwart-wit’ te klikken. De foto is nu een simpele zwart-wit foto en het bewerken kan beginnen.

Contrast

Zoals eerder besproken in dit artikel, speelt bij zwart-wit fotografie contrast een grote rol. Het verhogen van het contrast maakt de schaduwen donkerder en de hooglichten lichter. Let goed op dat u het contrast niet teveel verhoogt, dit kan uw foto onnatuurlijk laten ogen. Als richtlijn kunt u kijken naar onbelangrijke schaduwen en hooglichten. Als deze iets onder- of overbelicht zijn, heeft de foto meestal voldoende contrast.
 
Op de derde foto hiernaast zijn de wielen van de vrachtwagen onderbelicht en de witte muur in de achtergrond overbelicht, de rest van de foto is heeft genoeg contrast maar ziet er nog wel natuurlijk uit.

Vignette

Door het toevoegen van een vignette kunt u de nadruk leggen op een bepaald deel van de foto. Een vignette komt eigenlijk voor bij groothoek objectieven, de randen van de foto’s zijn dan donkerder dan de rest. Echter is dit effect eenvoudig toe te passen in de meeste software. Bij de onderste foto hiernaast is dit linksonder goed te zien. Het legt op een subtiele manier de nadruk op de man die een kaart leest.
 
Probeer het wel subtiel te houden, worden de hoeken te donker dan gaat dit afleiden van het onderwerp.
 
Het maken van zwart-wit foto’s laten u op een andere manier kijken naar licht en contrast en leveren vaak mooie, klassieke foto’s op. Probeer vooral verschillende dingen uit en heb plezier! En met een fotografie cursus over zwart wit komt u een heel eind verder.

                                                                                                      INHOUDSOPGAVE

arrow_drop_up arrow_drop_down