Hoe sla je verstandig foto's op als fotograaf?


verstandig fotos opslaan in software

Hoe sla je verstandig foto's op als fotograaf?

Online back-up van foto's in de cloud wordt volwassen. Het wordt nu haalbaar om cloudopslag op te nemen als onderdeel van een bredere strategie voor het maken van back-ups van je grote fotoarchief. Maar er zijn nog steeds enkele uitdagingen die specifiek betrekking hebben op de behoeften van serieuze fotografen, en daar richt ik me hier op.

Dropbox en iCloud zijn ideaal voor kleinere hoeveelheden data en dagelijkse synchronisatie. Maar als je je RAW bestanden in de duizenden telt, dan is het niet meer genoeg.

 

Er zijn andere opties die dat wel doen. Sommige zijn volledig geautomatiseerd met een app die op de achtergrond van je computer draait en automatisch het back-up proces afhandelt.  Het zijn in wezen set-and-forget services. Andere bieden serverruimte waar je handmatig je bestanden naartoe kunt uploaden. Sommige bieden encryptie aan, andere niet. Sommige geven je gemakkelijk toegang tot je afbeeldingen, andere niet.

Wat de "beste" optie is, hangt af van de bijzonderheden van je workflow, hoeveel controle je wilt, of je een back-up wilt maken van elke foto of alleen van de bewaarders, hoeveel beveiliging je nodig hebt, en hoeveel je bereid bent uit te geven. Er is niet één enkele dienst die perfect past bij de workflow en de voorkeuren van elke fotograaf. Hieronder vind je veel informatie, maar het is de moeite waard om even de tijd te nemen om de oplossing te vinden die het beste bij je past. Sommige diensten bieden gratis proeven aan.

Back-up, Back-up & Back-up

De standaard aanbeveling - en daar ben ik het mee eens - is dat de vereiste voorwaarde voor het maken van een "back-up" betekent dat je minstens drie kopieën van je bestanden hebt en dat ze niet allemaal op dezelfde plaats en op dezelfde media moeten staan. Meer dan drie kan nog beter, zolang het niet zo lastig wordt om alles bij te houden wat het back-up systeem hapert.

Naast je belangrijkste werkbestanden zou je minstens één lokale back-up moeten hebben op iets wat je in je hand kunt houden, zoals een harde schijf. Zoiets als Time Machine op de Mac is een goede plek om te beginnen. Die back-ups zijn handig als je eerste lijn van verdediging en zijn het handigst om van te herstellen als je dat nodig hebt. Maar er is geen enkel mediumtype dat een perfecte langetermijnoplossing biedt. Harde schijven gaan kapot. En vrijwel alle fysieke mediaformaten zijn gevoelig voor slijtage. Formaten veranderen ook van floppy disk, wie dan ook? Je hebt dus ook iets anders nodig.

Online opslaan

Dat iets anders zou online moeten zijn. Als je huis of studio afbrandt en je computer en de mooie netwerkschijf die ernaast zit tot een hoopje gesmolten plastic en metaal verkleint, zit je in de problemen. Er zijn allerlei manieren om een off-site back-up te bewaren. Een van de gemakkelijkste is om regelmatig een harde schijf uit te wisselen die elders, zoals op kantoor, thuis of zelfs bij de schoonfamilie, fysiek wordt bewaard. In principe wil je dat het ergens is waar het niet gaat branden als je huis afbrandt.

In de afgelopen jaren hebben snelle internetverbindingen en exponentieel goedkopere gegevensopslag het gebruik van online cloud-opslag als extra off-site optie rendabeler gemaakt. Ze kunnen zeer effectief zijn, vaak gemakkelijk te gebruiken, en kunnen verrassend kosteneffectief zijn.

Conclusie

Dat gezegd hebbende, raad ik aan om niet te vertrouwen op online cloudopslag als je primaire of enige vorm van back-up voor je afbeeldingen. Meestal zijn deze diensten zeer betrouwbaar. Maar er zijn gewoon te veel dingen die je niet in de hand hebt om al je eitjes in één mandje te stoppen. Servers worden gehackt. Of er gaat iets anders fout bij de cloud aanbieder.

Kortom: heb minimaal drie locaties waar je je foto’s opslaat. Sla je foto’s niet alleen in de cloud of op een fysieke plekke op. En denk altijd aan gebruiksvriendelijkheid en snelheid.

Een bij ons bekende, betrouwbare aanbieder is LiveSchijf, hier staat veiligheid voorop en alle bestanden worden beschermd met de strengst mogelijke privacywetgeving. Daarnaast slaan zij bestanden duurzaam op en ben je beter beveiligd dan de eerder genoemde Dropbox of Icloud oplossing omdat deze bedrijven in Amerika huisvesten en LiveSchijf de data centers in Noorwegen heeft (met veel strengere privacy regels). 
                                                                                                     INHOUDSOPGAVE  

arrow_drop_up arrow_drop_down