Smartphone foto tips


nullnullnull

Smartphone foto tips

Mooie foto’s maken met je smartphone

Je bent onderweg en onverwachts doet er zich de gelegenheid voor om een prachtfoto te maken. Je wilt naar je camera grijpen, maar dan besef je dat je die thuis hebt laten liggen. In dat geval kan je smartphone uitkomst bieden.

De meeste smartphones zijn uitgerust met een goede camera. Waar moet je op letten bij het maken van de mooiste foto´s met je smartphone? Lees hier onze tips voor smartphone fotografie!

Smartphone fotografie

In het bezit zijn van een goede camera is één ding, kennis van fotografie is iets anders. Dat geldt zowel voor het gebruik van een digitale camera als voor een smartphone.

Een voordeel van fotograferen met je smartphone is dat je de foto’s gemakkelijk kunt delen via social media, fotowebsites of per e-mail. Smartphone fotografie is hierdoor heel populair geworden.

Let op: deel niet elke foto, maar kijk kritisch naar welke foto de moeite waard is. Door alleen je beste werk te delen word je gezien als een betere fotograaf!

Smartphone als fototoestel

Gebruik je je smartphone regelmatig als fototoestel, zorg er dan voor dat je smartphone op elk moment klaar is voor deze functie. Bestudeergoed alle fotografie-functies om te ontdekken wat de camera allemaal kan.

Plaats het camera-icoontje op je startscherm, zodat je je camera op elk moment snel kunt gebruiken. Een ander aandachtspunt is de lens. Doordat je je smartphone overal mee naartoe neemt, kan de lens snel vies worden.

Maak de lens voor het fotograferen schoon, het liefst met een microfiber doekje. Doe je dit niet dan kun je vreemde lichteffecten of vreemde vlekken op je foto krijgen.

Smartphone fotografie en belichting

Bij weinig licht krijg je sneller ruis in beeld, dat geldt ook voor smartphonefotografie. Voor foto’s van hoge kwaliteit fotografeer je het beste overdag met veel licht. De flitsers van smartphones geven vrijwel nooit het gewenste resultaat, dus vermijd zo veel mogelijk het gebruik hiervan.

Met smartphones kun je vaak wel nog steeds mooie sfeerfoto’s maken bij zonsopgang of -ondergang. Het licht is op deze momenten mooier dan overdag ondanks de ruis.

Heeft je smartphone een HDR-stand? Dan is het een goede tip om deze te gebruiken. In de HDR-stand maak je meerdere foto’s met diverse belichtingen die gecombineerd worden om één foto te maken.

Gebruik geen digitale zoom

Met de meeste smartphones kun je inzoomen. Let op of het om een digitale of een optische zoom gaat. De digitale zoomfunctie kun je beter links laten liggen. Deze zoomt niet in op het onderwerp, maar vergroot enkel het beeld met als gevolg een lage resolutie en een korrelige uitstraling van je foto.

Wil je een onderwerp van dichtbij fotograferen, ga er dan liever dichterbij staan. Sommige smartphones hebben een optische zoom, deze kun je wel gebruiken zonder in te leveren op de beeldkwaliteit.

Maak gebruik van foto apps

Ten opzichte van je digitale fotocamera zal je smartphone veel beperkingen hebben, waardoor je smartphone foto’s niet altijd het gewenste resultaat opleveren. In veel gevallen kun je deze beperkingen compenseren door foto apps te gebruiken. De keuze aan foto apps is enorm.

Sommige apps focussen zich op speciale disciplines of stijlen binnen de fotografie. Ga eens op zoek naar foto apps die bij jou passen. Een foto app die bijna iedereen wel kent is Instagram. Met deze app kun je van een matige foto met behulp van een filter toch nog een foto met een bijzondere uitstraling maken.

Foto apps zijn ideaal om een matige beeldkwaliteit te verdoezelen. Je kunt daarnaast na afloop op je computer je foto's bewerken.

Focus op het moment

Hoewel het een leuke uitdaging is om ook met je smartphone de mooiste foto’s te maken van de hoogste kwaliteit, is dit bij smartphone fotografie niet altijd het belangrijkste doel. Vaak is het snel vastleggen van een uniek moment belangrijker, dan de hoogste fotokwaliteit. Wil je alles leren over fotografie, dan is een cursus fotografie misschien iets voor jou!

fotografie-cursus-digitale-fotos

                                                                                                     INHOUDSOPGAVE  

arrow_drop_up arrow_drop_down