Portretfotografie


portretfotografie man portret  portretfotografie kind in het water  portretfotografie kind staat tegen houten schuur

Wat is portretfotografie?

Portretfotografie is een portret foto van een persoon of dier maken. Een populaire beschrijving is fotoshoot.

Belangrijke eigenschappen bij het maken van portretfotografie is dat je ten eerste de persoon waarvan je de foto maakt op zijn of haar gemak stelt. Dan komt de foto natuurlijker over in plaats van dat een persoon erg gespannen en onnatuurlijk op de foto komt te staan.
 
 
 
Probeer desnoods voorafgaand aan een fotoshoot een gesprek aan te gaan met de gene die je op de foto neemt. Hierdoor zal de persoon meer ontspannen.
 
Let er altijd op dat het eigenlijk het belangrijkste is dat je een spontaan moment vast legt en niet vraagt aan de persoon om een bepaalde houding en bijvoorbeeld een glimlach aan te nemen. Dat komt heel onnatuurlijk over.

Kleding

Belangrijk is ook om de juiste kleding te kiezen wat goed bij die persoon past. Let hierbij ook op welke achtergrond je gaat gebruiken! Het kan best zijn dat bepaalde kleding juist vloekt bij de achtergrond. Zwart of witte kleding wordt juist afgeraden, maar dit hoeft niet perse! Als u bijvoorbeeld een zwarte achtergrond gebruikt en de persoon witte kleding geeft kan dit een mooi resultaat opleveren, dus deze regel gaat niet altijd op.

Lenzen keuze

Welke lenzen moet je gebruiken? In principe is een lens boven de 50mm prima (50mm is nog vrij dichtbij ). Het probleem is dat wanneer je vrij dichtbij de persoon staat, deze zenuwachtig kan worden en hierdoor geen natuurlijke houding kan aannemen. Het is dus aan te raden om een lens te nemen vanaf de 50mm. Als je een hoog diafragma gebruikt (laag diafragma getal) zal het ervoor zorgen dat de persoon mooi strak op de foto komt te staan en er een onscherpe achtergrond is waardoor de persoon los van de achtergrond komt en op de persoon dus de nadruk op ligt.

Brandpuntsafstand

Je hebt zoom lenzen en lenzen met een vaste brandpuntafstand. Het voordeel van een lens met vaste brandpuntafstand is dat hij goedkoop is en een hogere lichtgevoeligheid (laag diafragma getal) heeft. Een nadeel is wel dat je naar voren en naar achteren moet lopen als je de persoon toch wat dichterbij of juist verderaf op de foto wil hebben, en dit weer kan leiden tot spanningen.

Scherpstellen op de ogen

Het is belangrijk om altijd op de ogen scherp te stellen! Dit omdat dit echt de blikvangers zijn. Dus let erop dat je niet per ongeluk op de neus scherp stelt want dan komt de foto er heel anders uit! Gebruik desnoods je meerpunts focus!

Licht en schaduw

Verder is het ook belangrijk om te kijken hoe de schaduw valt en hoe hard je de schaduw wilt hebben. Dit kan je bereiken door met de lampen en filters te spelen. Ik zou bijvoorbeeld de lampen 45 graden op de persoon zetten. Het is wel zo handig om een zachte schaduw te creeren op de achtergrond. Een harde schaduw op de achtergrond geeft geen mooi effect. Maar als je geen schaduw wilt, is het zaak om geen sterke lampen maar zachte lampen te gebruiken en de persoon niet te dicht bij de achtergrond te zetten.

Ooghoogte

Een portretfoto op ooghoogte maakt het portret meteen veel natuurlijker. Probeer dus op ooghoogte te fotograferen. Vooral bij kinderen en kleine mensen is dit belangrijk. De foto toont veel meer 'nabij' als je op ooghoogte fotografeert.

Gebruik een hobby

Vraag de persoon waarvan je een portretfoto maakt om iets van zijn of haar hobby mee te nemen. Dat heeft als belangrijk voordeel dat de geportreteerde er veel ontspannener op staat. Daarnaast heb je vaak een leuk object wat je potretfoto compleet maakt.

Zwart wit

Experimenteer ook eens met zwart wit foto's. Een foto in zwart wit wordt vaak opeens veel sprekender doordat de afleidende kleuren wegvallen.

                                                                                                     INHOUDSOPGAVE

arrow_drop_up arrow_drop_down