Maak de mooiste foto's van je huis of vakantiewoning


foto vakantiehuis doorslaggevend

Gebruik je jouw simonly-abonnement regelmatig om huizen op Funda te bekijken? Bijvoorbeeld omdat je op zoek bent naar een nieuwe woning of nieuwsgierig bent naar wat je huis ongeveer waard is? Vaak zie je direct of mensen zelf foto’s van hun huis hebben gemaakt, of dat er een professionele vastgoedfotograaf aan te pas is gekomen.

 

Beeldmateriaal is vaak de doorslaggevende factor die bepaalt of mensen je huis gaan bezichtigen of je vakantiewoning willen huren. Met deze vier tips zet je jouw (vakantie)huis mooi op de gevoelige plaat.

1. Opruimen en schoonmaken

Van een rommelig huis kun je geen goede foto’s maken, want mensen gaan echt niet warmlopen voor jouw vieze wasgoed. Maak bedden op, lap de ramen, stof oppervlaktes af en haal een stofzuiger door de tent. Haal ook alle persoonlijke spullen weg en laat alleen ‘neutrale’ objecten staan die iets toevoegen aan de ruimte, zoals een vaas met bloemen. 

2. Gebruik een statief en groothoeklens

Je wilt lichte, frisse foto’s maken. Fotografeer daarom altijd bij daglicht. Een statief is stabieler dan je hand en je kunt daardoor langere sluitertijden hanteren, zodat er meer licht op de sensor in je camera valt. Met een groothoeklens maak je de beste overzichtsfoto’s. Ben je gewend om alleen de automatische stand op je camera te gebruiken? Dit levert bij woningfotografie vaak niet het beste resultaat op. Maar al die instellingen op je camera kunnen behoorlijk overweldigend zijn. Begin daarom met alleen het diafragma handmatig in te stellen (de A-stand). Een groot diafragma (laag getal) zorgt voor veel scherptediepte (wazige achtergrond en scherpe voorgrond, of andersom), terwijl een klein diafragma (vanaf f8) een over het geheel scherpe foto oplevert. Durf te proberen!

3. Speel met perspectief en uitsnede

Maak niet alleen foto’s op ooghoogte - dit is eigenlijk al een te hoog perspectief voor woningfotografie, het is beter om je statief wat lager te zetten - maar ga eens in de deuropening liggen om een foto te maken. Of zet je statief juist een heel stuk hoger. Als je vanuit verschillende posities foto’s maakt, heb je straks iets om te kiezen. Ook met de uitsnede kun je een beetje spelen. En vergeet niet om enkele detailfoto’s te schieten, bijvoorbeeld van een sfeervol hoekje in huis.

4. Vergeet de nabewerking niet

Natuurlijk probeer je alles meteen zo goed mogelijk op de foto te krijgen, maar toch ontkom je niet aan enige nabewerking. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een programma als Photoshop of Lightroom.

                                                                                                     INHOUDSOPGAVE

arrow_drop_up arrow_drop_down