Fotocollage maken - waarop let je?

fotocollage waar let je op de gezichten creatief                        leuke momenten vast leggen                          fotocollage waar let je op vakantie bezienswaardigheden


Een fotocollage maken is een leuke bezigheid waar je veel creativiteit in kwijt kunt. Een fotocollage is een goed idee als wanddecoratie in je eigen woning, maar het kan ook leuk zijn om een fotocollage aan iemand cadeau te doen. Waar moet je allemaal op letten om het mooiste resultaat te krijgen?

Bovendien kun je zowel een fotocollage maken met fysieke foto’s of gebruikmaken van een digitaal programma om een collage te maken. Voor welke vorm je ook kiest, de volgende tips zullen altijd van pas komen!

 

Kies één thema voor je fotocollage

Bij het maken van een fotocollage kan het soms lastig zijn om er geen onoverzichtelijk ‘rommeltje’ van te maken. Het is wel de bedoeling dat een collage uiteindelijk één mooi geheel vormt, dat prettig is om naar te kijken. Een van de manieren om er een overzichtelijk geheel van te maken is door een thema te kiezen. Selecteer vervolgens de foto’s die perfect bij dit thema passen.

Denk bijvoorbeeld aan een fotocollage met alleen maar foto’s van bloemen, puppy’s, landschappen of je huwelijksdag. Wil je de mooiste foto’s leren maken, volg dan deze cursus fotografie

Kleurgebruik in fotocollages

Zorg dat de foto’s elkaar qua kleur aanvullen om ervoor te zorgen dat de collage prettig oogt. Kies een beperkt aantal kleuren die je in de collage laat terugkomen en kies kleuren die mooi bij elkaar passen. Je kunt ook een bepaald patroon aan kleuren in de collage terug laten komen.

Vind je je collage te druk worden, doordat er bijvoorbeeld heel veel mensen in voorkomen, dan kun je de collage rustiger maken door elke foto in een lijstje te plaatsen met dezelfde kleur. Het gebruik van zwart-wit foto’s kan een collage ook een rustigere uitstraling geven. 

Aandacht voor de grootte van de foto’s

Ook de grootte van de foto’s is belangrijk. Kies je voor foto’s die allemaal even groot zijn of zoek je meer afwisseling in grootte? Wanneer je kiest voor foto’s die allemaal even groot zijn maak je elke foto even belangrijk. Kies je voor verschillende groottes, dan krijgen de grotere foto’s meer nadruk.

Wil je bijvoorbeeld een fotocollage maken van je vakantie waarbij je de nadruk wilt leggen op je reisgenoten, dan maak je deze foto’s in de collage groter, dan bijvoorbeeld de foto’s van de landschappen en de omgeving. Je fotocollage wordt een nog groter succes als je eerst een thuiscursus fotografie volgt. Binnen korte tijd leer je je eigen digitale fotocamera beter kennen.

Zoeken naar een geschikte lay-out

Hoe ga je alle foto´s die je hebt geselecteerd plaatsen ten opzichte van elkaar? Alle bovengenoemde aandachtspunten zijn van invloed op de lay-out. Plaats je de foto’s in een keurig netjes patroon gescheiden door frames of laat je ze juist overlappen? Ga je voor een standaardvorm of wil je de fotocollage in een speciale vorm gieten: hartvorm, stervorm, etc.?

De foto’s die je het meeste wilt benadrukken kun je het beste in het midden plaatsen en de minder belangrijkere foto’s meer naar de rand van de fotocollage toe. Ga vooral veel uitproberen en schuiven met de foto’s om te onderzoeken wat in jouw geval wel en niet goed werkt. 

                                                                                              

                                                                                                     INHOUDSOPGAVE

arrow_drop_up arrow_drop_down