Fotowedstrijd winnen: 10 tips

 World Press Photo van het jaar 2007: Dynamiek en spanning in de foto. Een extreem laag standpunt levert ook bij niet-portretjes een spannender plaatje op. Bewegingsonscherpte doet de rest. Scherpte en onscherpte creeëren door een groot of juist klein diafragma in te stellen Een kader maken met behulp van een doorkijkje zorgt voor een spannend beeld. Experimenteer met de uitsnede en de stand van de camera Gewoon een plant uit de vensterbank, maar door met tegenlicht en standpunt te spelen ontstaat een prachtig geheel.


Fotowedstrijd winnen: 10 tips

Een fotowedstrijd winnen wil iedereen wel. Maar hoe zorg je er nu voor dat je ook werkelijk een prijs wint? Hieronder 10 tips die je kunnen helpen om een prijs in de wacht te slepen.

1. Aansluiten bij het thema

Elke fotowedstrijd heeft een thema. Het is dus zaak om daarbij aan te sluiten. Maar ook binnen dat kader kun je creatief en verrassend zijn. Dat geeft meerwaarde aan je foto. Wees vooral origineel. Dat wat het eerste in je op komt, zal door de andere deelnemers van de fotowedstrijd al wel gedaan worden.Populaire thema’s voor fotowedstrijden zijn: baby foto's, dieren, vakantie, natuur, kinderen, honden. Sommige organisaties organiseren gewoon elk jaar een fotowedstrijd met een breed thema: “fotowedstrijd 2009”.

2. Technische kwaliteit

Een van de eerste dingen waar de jury op let is of de technische kwaliteit van de foto goed is. Dus zorg voor een goede belichting en de juiste scherpte op de plekken die scherp moeten zijn. En onbedoeld bewogen elementen zijn natuurlijk ook uit den boze.

3. Compositie

Compositie is een hele belangrijke factor bij een goede foto. Dit maakt het verschil tussen de dertien-in-een-dozijn-foto en die ene die er uit springt. Hoe zijn de beeldelementen in relatie tot elkaar geplaatst? Plaats het onderwerp eens helemaal in de hoek bijvoorbeeld. Dat doet iets met je foto en het is veel minder voorspelbaar dan recht in het midden. Lees ook het artikel over compostie op deze site.

4. Rustig beeld

Zorg voor een rustig beeld met niet al te veel beeldelementen. Let er op dat alleen die onderwerpen op de foto staan die er echt toe doen. Al het andere is ballast en dat verknoeit je foto. Vaak levert rust en eenvoud een krachtig beeld op. Ritme en regelmaat geven vaak ook rust en zorgen voor krachtige beelden.

5. Spanning

Het is lastig om te benoemen, maar op een foto kan iets ‘gebeuren’. De situatie die vastgelegd is, kan boeien of de beeldelementen zijn zodanig dat je blijft kijken. Kan je iets met spiegelingen doen? Breng je een sociale situatie in beeld? Is er veel contrast tussen de verschillende onderwerpen op de foto? Kijk voor enkele voorbeelden bij het artikel "Met de S van Spannend".

6. Bekijk winnende foto’s

Leer van andere winnaars. Je kan op internet zoeken naar uitslagen van fotowedstijden en de winnende foto’s bekijken. En natuurlijk lees je het commentaar van de jury over de foto’s. Maar je kunt ook gewoon sites van goede fotografen bekijken om inspiratie op te doen. Kijk bijvoorbeeld bij het artikel over de World Press Photo wedstrijd.

7. Mogelijkheden camera

Elke redelijke camera heeft een automatisch stand waarbij sluitertijd en belichting automatisch ingesteld wordt. Maar vaak kun je deze zaken ook handmatig instellen. Daarmee kun je aardige resultaten bereiken qua belichting en bewegingsonscherpte. Experimenteer er eens mee. De handleiding van je digitale camera kan je hierin wegwijs maken.

8. Fotobewerking

Als je enkele foto’s hebt gemaakt waarvan je denkt dat ze een goede kans maken bij de fotowedstrijd, kun je ze eventueel nog bewerken met een foto bewerk programma. Vaak kun je met zo’n programma de sfeer of de belichting van de foto bewerken of de foto bijsnijden. Of experimenteer eens met kleuren vervangen of andere effecten. Informeer wel bij de organisatie van de fotowedstrijd of fotobewerking is toegestaan.

9. Scherpte en onscherpte

Experimenteer eens met scherpte en onscherpte van de foto. Je kunt hiermee vaak een creatieve invalshoek bereiken binnen het thema van de fotowedstijd. Doordat sommige delen van de foto onscherp zijn en andere scherp, kun je de scherpe onderdelen extra nadruk geven.

10. Uitsnede en kaders

De uitsnede waarmee het onderwerp in beeld wordt gebracht is een belangrijke factor bij een goede foto. Houdt de camera eens schuin en experimenteer met verschillende kaders / uitsneden. Het kan een heel verrassend beeld opleveren, terwijl het onderwerp hetzelfde blijft.

Nog niet genoeg tips?

Zijn de bovenstaande suggesties nog niet genoeg inspiratie voor deelname aan de fotowedstrijd? Denk dan eens aan het volgende:

  • Kan je een gevoel opwekken met je foto? Sommige foto's doen iets met je. Kijk eens bij de pagina over portretfotografie
  • Soms kun je scoren met het ultieme moment. Bij sport is dat gemakkelijker, maar ook natuurfoto's kennen hun ultieme momenten.
  • Maak meerdere foto’s en selecteer dan uiteindelijk de allerbeste.
  • Zorg dat je de voorwaarden van de fotowedstrijd nauwkeurig opvolgt.
  • Heb je de fotografie artikelen al eens doorgenomen? Ze bieden een schat aan informatie over allerlei fotografie-thema's. Er is ook een artikelen gewijd aan tips voor een fotowedstrijd: Tips fotowedstrijd.
  • Bekijk de foto tips op onze site eens of kijk bij fotografie tips.
  • Nog meer foto tips lees je op de site van National Geographic.
  • Heb je zin gekregen in fotograferen? Wellicht is dan de opleiding tot fotograaf iets voor je.

Tevreden?

Tevreden over deze fotowedstrijd tips? Link dan naar deze pagina vanaf uw eigen website of plaats een berichtje op een foto forum. Hartelijk bedankt!

Tags voor deze pagina:

Fotowedstrijd; fotowedstrijd 2011 2012; photo wedstrijden; digitale fotografie wedstrijd; foto wedstrijd bloemen; fotografie wedstrijden professioneel; fotowedstrijd auto's; fotowedstrijd baby; fotowedstrijd dieren;  ; fotowedstrijd vakantie; macro fotowedstrijd; national geographic fotowedstrijd.                                                                            INHOUDSOPGAVE

arrow_drop_up arrow_drop_down