Fotoshoot kinderen


nullnullnullnull

Fotoshoot kinderen

10 tips voor de mooiste kinderfoto’s

Heb jij ook voortdurend je digitale camera in de aanslag om je kind te fotograferen? De kleintjes zijn zo groot, dus wil je zoveel mogelijk mooie momenten vastleggen. Wil je van de foto’s van je kinderen echt iets bijzonders maken en je foto’s er zo mooi en professioneel mogelijk uit laten zien? Dan hebben we hier 10 goede tips voor het maken van de mooiste kinderfoto’s. Wil je alle kneepjes van het vak van fotografie leren, volg dan een cursus fotografie; dat kan ook gewoon van huis uit!

 

1. Aandacht voor het kind

Ben je tijdens een fotoshoot alleen maar bezig met je camera-instellingen, achtergrond, perspectief en houding, dan kun je je misschien wel voorstellen hoe het gezicht van het kind staat. Heb aandacht voor het kind, vertel een grapje, trek gekke gezichten en houd tegelijkertijd de camera in de aanslag. Je zult veel tegelijk moeten doen en dat is niet altijd gemakkelijk, maar het resultaat zal een stuk beter zijn!

2. Neem de tijd

Voor mooie kinderfoto’s zul je flink wat geduld moeten opbrengen. Ga ontspannen aan de slag. Een kind moet meestal even wennen aan de fotosessie. Word niet ongeduldig als ze niet stil willen zitten, want dat heeft een averechts effect. Soms willen kinderen echt niet, ga dan niets forceren. Lukt het niet om mooie foto’s te maken, probeer het dan op een later tijdstip nog eens.

3. Actie en plezier!

De kinderen zullen hun onwennigheid zo vergeten als je ze niet vraagt om stil te zitten, maar ze juist vraagt om lekker aan de slag te gaan. Maak actiefoto’s van de kinderen terwijl ze rennen, voetballen of fietsen. Of wat dacht je van een fotosessie op een zomerse dag vol waterpret. Dit zal veel lachende gezichten en pretoogjes opleveren. Zijn de kids uitgeraasd en aan jou gewend als fotograaf, dan is de kans groot dat ze alsnog willen poseren.

4. Snelle sluitertijd gebruiken

Een veelvoorkomend probleem bij het fotograferen van kinderen is dat ze erg beweeglijk zijn. Je zult het net zien; het kind zit in een fantastische houding met een prachtige blik in de ogen, alles is helemaal goed voor de perfecte foto, je drukt op de knop en juist dan beweegt het kind! Je kunt beweging in je foto’s voorkomen door een snellere sluitertijd te kiezen.

5. Maak vooral veel foto’s

Naast een snelle sluitertijd is het bij portretfotografie met kinderen ook een goede tip om veel foto’s te maken. De kans dat het perfecte plaatje ertussen zit is dan veel groter. Je kunt bijvoorbeeld een hele fotosequentie maken door de camera op de continue-stand te zetten; zolang je de ontspanningsknop indrukt, blijft de camera foto’s maken.

6. Kinderen hoeven niet altijd te lachten

Waarom moet een kind altijd lachend op de foto staan? Dat hoeft helemaal niet. Er zijn ook andere emoties die je als fotograaf heel mooi in beeld kunt brengen; een serieus gezicht, concentratie, een dromerige of een boze uitdrukking. Probeer tijdens het fotograferen van kinderen variatie aan te brengen in de momenten die je in beeld brengt. Er mag ook best een keer een foto van een huilend kind tussen zitten.

7. Fotografeer op ooghoogte van het kind

Duik als fotograaf in de wereld van het kind door, zoals hierboven al vermeld, met het kind te spelen en oprecht aandacht te hebben voor het kind. Ga daarnaast ook door de knieën en fotografeer op ooghoogte van het kind. Niet alleen maak je zo gemakkelijk contact met het kind, maar je brengt het ook beter in verhouding tot zijn omgeving. Fotografeer je een kind van boven, dan krijgt het vaak een te groot hoofd en een te klein onderlichaam.

8. Tips om de aandacht vast te houden

Er zijn allerlei manieren om de aandacht van een kind vast te houden. Een van die tips zagen we hierboven al; laat de kinderen spelen met hun favoriete speelgoed. Je kunt ze ook vragen om eens wat kunstjes te laten zien of fotografeer het kind samen met zijn of haar huisdier. Een andere tip is om ze iets te eten te geven. Iedereen kent wel de leuke foto’s van kleine kinderen die knoeien met een ijsje of chocola.

9. Fotografeer in de schaduw

Ga je de kinderen buiten fotograferen, fotografeer dan bij voorkeur in de schaduw vanwege het zachte licht, bijvoorbeeld onder een boom. Fotograferen in de felle zon leidt soms tot harde schaduwen in het gezicht en dichtgeknepen ogen. Is er geen schaduw voorhanden, fotografeer dan met de zon in je rug.

10. Maak ook detailfoto’s

Ter afwisseling is het ook leuk om detailfoto’s te maken van kinderen, zoals voetjes in het zand of in het gras, een handje dat een bloemetje plukt of een detail van het gezicht. Gebruik hiervoor de macrostand van je camera om scherptediepte in je foto’s te krijgen. Houd de camera hierbij ook eens schuin voor een dynamischer en speelser beeld. Voor meer tips kun je een van de volgende fotografiecursussen volgen.

                                                                                                     INHOUDSOPGAVE  


arrow_drop_up arrow_drop_down