Fotoacademie

fotoacademie logo         fotoacedemie verschillende onderdelen

Particuliere opleiding

De fotoacademie is geen gewone hbo-opleiding, maar een particuliere opleiding. Dit is een bewuste keuze die de academie de mogelijkheid biedt om een eigen koers te varen en het lesprogramma naar eigen inzicht aan te passen.

Voltijd en deeltijd opleiding

De vakopleiding aan de Fotoacademie kun je zowel in voltijd als in deeltijd doen. De opleiding duurt tussen de twee en een half en vier jaar. Dit is namelijk afhankelijk van de afstudeerrichting die je kiest.

 

Specialisatie

Je kunt kiezen uit de richtingen creatief vakfotograaf, autonoom fotograaf of journalistiek/documentair fotograaf. De studie fotografie wordt afgesloten met een examen.

HBO niveau

De fotoacademie is een particuliere opleiding op hbo-niveau.  Een nadeel hiervan is dat je geen recht hebt op studiefinanciering. De de studiekosten zijn echter wel aftrekbaar van de belasting.

Praktijkgericht

Deze fotografie opleiding is heel goed en praktijkgericht. Je hebt bijvoorbeeld uitsluitend les van docenten die zelf het grootste deel van hun tijd als fotograaf werkzaam zijn. Ze weten dus precies waar ze over praten. Er zijn kleine groepen en je bent het grootste deel van de opleiding bezig met concrete foto-opdrachten.

Camera's en technieken

Tijdens deze opleiding leer je werken met bijvoorbeeld verschillende soorten camera's en belichtingstechnieken. Je wordt op de Fotoacademie gestimuleerd om een eigen fotografische visie te ontwikkelen.

Gerichte opdrachten

Er wordt gewerkt met veel gerichte opdrachten op verschillende gebieden. Voorbeelden: sociale reportages, architectuur, portret, mode of geënsceneerde fotografie.

Benodigde apparatuur

Voor de basisopleiding moet je in het bezit zijn van een spiegelreflexcamera met groothoek- en kort tele-objectief.
Omgerekend naar kleinbeeld is dit: 28 of 35 mm en 85, 90, 100 of 105 mm.

Een digitale camera moet minimaal 8 miljoen pixels hebben en moet foto’s kunnen opslaan als RAW en JPEG. Tijdens de lessen maak je gebruik van de werkplaatsen van de academie. Wel moet je voor het uitwerken van de opdrachten beschikken over een computer. Het is aan te raden om te beschikken over een fotoprinter, hoewel je de prints ook kunt uitbesteden.
Voor het instapjaar heb je dezelfde apparatuur nodig als voor de basisopleiding, aangevuld met een degelijk statief. En je moet wel een eigen printer hebben.

arrow_drop_up arrow_drop_down