Opslag van foto's

null

Digitale foto's kan je op allerlei manieren bewaren. Het is een beetje afhankelijk van je financiële mogelijkheden en van wat je met je foto's wilt welke opslagmogelijkheid je kiest. De foto's branden op CD of DVD wordt het meest gedaan.

Milieu

De deugden van het digitaal fotograferen zijn je inmiddels wel bekend. Het feit dat je geen films en de daarbij behorende chemische ontwikkeling meer nodig hebt is voor het milieu een hele opsteker.


Foto's opslaan

De vroeger zo noodzakelijke stap van het printen is zelfs niet altijd meer nodig. Je kan, dankzij de digitale fotografie en de verwerking ervan jouw beelden de hele wereld rondzenden zonder dat er een afdruk, laat staan een postzegel aan te pas komt.

Backup software

Voor het kunnen opslaan van de beelden op de harde schijf van jouw computer zijn er redelijk eenvoudige softwareprogramma's beschikbaar in de handel. De meeste computers bevatten bij aankoop zo'n programma.

Opslagmogelijkheden

De goedkoopste vorm van opslaan is de compact disk. Die zorgt ervoor dat de beelden zonder verlies in kwaliteit opgeslagen worden en dat de harde schijf van de computer ontlast wordt. Digitale beelden nemen namelijk nogal wat ruimte in, variërend tot enkele megabytes per beeld bij reeds gecomprimeerde jpg-bestanden.

Bovendien vraagt beeldbewerking nog meer geheugen, want een bewerkte foto op A4 formaat kan dan gemakkelijk 25 MB in beslag nemen.

Daarom is een opslagmogelijkheid buiten de computer wenselijk. Het beste alternatief zijn de CD-R's en DVD's, die vooral voor die doeleinden aangewend worden.

null

Reservekopieën

Iedereen heeft er wel eens op gescholden. Computers zijn bijzonder handige dingen, maar er kan wel eens iets mislopen. Soms door jezelf ('oeps, mijn beeld is weg') en soms door een crash. Redenen te over om regelmatig reservekopieën te maken. Die bewaar je uiteraard niet op de computer maar extern op cd of dvd.

Omdat er voortdurend foto's bijkomen, is dit niet een onderwerp dat je mag verwaarlozen en een programma zoals Picasa kan je daarbij uitstekend helpen (zie Foto's veiligstellen in Picasa).

null

Archivering en backup

Bij het archiveren van de beelden is het bijzonder handig om systematisch te werk te gaan. Breng de foto's onder in groepen (die ene bepaalde vakantie, het avondje uit, het trouwfeest, ...) en nummer iedere foto afzonderlijk, volgens een logische volgorde. Archiveringsprogramma's maken het beheer van de beelden eenvoudig. Met behulp van die programma's kan je foto's bekijken, sorteren en catalogiseren.

null

Programma's

Er zijn heel wat verschillende soorten programma's te koop. Let er bij aanschaf op dat ze compatibel zijn met het besturingssysteem van de computer, informatie kunnen toevoegen, snel kunnen zoeken naar de gewenste beelden en alle bestandsformaten kunnen lezen die je gebruikt.

Bestandsformaten

Een bestandsformaat (eigenlijk: bestandstypen) is gemakkelijk te herkennen: ze wordt weergegeven door middel van een achtervoegsel achter de bestandsnaam. Er zijn een aantal soorten waarmee een fotograaf normaal gezien werkt:

.jpg - opslag met compressie (het meest gebruikte formaat)
.tif - opslag zonder compressie
.pic - opslag uitsluitend voor Mac (Apple)
.bmp - standaardformaat voor Windows
.psd - het formaat voor Photoshop
.pcd - eigen formaat van Kodak foto-cd's
.gif - vooral voor kleine (bewegende) illustraties
.eps - wordt gebruikt voor printeroutput
.crw - in geavanceerde camera's (crw = Canon-raw)

Data recovery

Mocht het toch onverhoopt fout zijn gegaan met de opslag van je foto's en je hebt geen goede backup, dan is er toch nog hoop. Er bestaat namelijk data recovery. Met dit proces wordt een gecrashte harde schijf weer hersteld.

Gespecialiseerde bedrijven hebben er hun vak van gemaakt om foto's en bestanden van defecte harde schijven te halen. Een data recovery specialist heeft vaak zelfs een laboratorium waarin er door specialisten gewerkt wordt aan het terughalen van bestanden en foto's.

                                                                                                     INHOUDSOPGAVE  

arrow_drop_up arrow_drop_down