Foto's afdrukken

Tips foto afdrukservice

Als de foto's helemaal naar je zin zijn, wordt het tijd om ze af te drukken. Daar zijn allerlei mogelijkheden voor. Zelf printen natuurlijk, maar een afdrukservice is meestal de beste keuze. Wat is de optimale verhouding voor het afdrukken en wat zijn de voordelen van online printen? In dit hoofdstuk van de digitale workshop wordt het besproken.

afdrukken goede fotos maken


Tot hoe groot kan je gaan?

Er zijn gelukkig steeds meer afdrukcentrales of printshops waar je jouw bestand naar toe kan sturen om de beelden uit te printen. Maar je moet eerst goed weten welk formaat je wilt. Vanaf 1 megapixels kan je al een goede afdruk hebben op 9 x 13 cm.

Heb je echter een digitale camera van 2 megapixels, dan kan je een haarscherp beeld krijgen op het formaat van 10 x 15 cm. Dat is misschien niet zo heel groot, maar je zit dan toch al op het formaat van verreweg de meest gebruikte afdrukgrootte.

Wil je echt groter gaan (15 x 20 cm) dan heb je een camera nodig van minimaal 5 megapixels. Dit is tegenwoordig heel gewoon.

De optimale verhouding en resolutie

In de traditionele fotografie worden beelden gemaakt én afgedrukt in de verhouding 3:2. Maar digitale camera's maken foto's in een verhouding van 4:3, terwijl de meeste Online Print Services afdrukken maken in de traditionele verhouding. De meeste afdrukcentrales snijden daarom jouw foto af. Op die manier verdwijnen er delen van het beeld die je juist zo leuk vond! 

foto afdrukken insnijden

Bijsnijden vermijden

Om het bijsnijden in de afdrukcentrale te vermijden, bepaal je het best op voorhand zelf de verhouding. Heb je bijvoorbeeld een camera met 2,8 mega-pixels met 2048x1536 pixels, dan kun je een 10x15 print laten maken met een resolutie van 340 dpi en dat is voldoende. Maar om de verhouding van 3:2 te respecteren (en zo niets van je beeld te verliezen) stel je dan je camera in op 2048 x 1368 pixels.

Het voordeel van on line printen

Wanneer je thuis foto's afdrukt, dan kom je er al vlug achter dat dit een kostbare zaak kan worden. De inktpatronen zijn behoorlijk duur en bovendien gaat er heel wat van je kostbare tijd in zitten. Gelukkig kan je via internet jouw favoriete foto's doorsturen, waarna de printshop ze op fotopapier voor je afdrukt. Is de internetverbinding te traag om je foto's door te sturen, dan kan je ze ook op cd-rom zetten.

foto afdrukken

Afdruksoftware

Veel afdruk-services bezorgen je gebruiksvriendelijke software waarmee je jouw beelden van je harde schijf naar de computer van de afdrukcentrale kan sturen. Doorsturen via e-mail in de vorm van bijlagen is niet aan te raden omdat je dan erg beperkt wordt door de grootte van je bestanden.

Kwaliteit afdrukcentrale

Online afdrukcentrales zoals foto.com leveren vrijwel zonder uitzondering goede prints af op echt fotopapier. Natuurlijk zit er een verschil in prijs tussen al deze centrales. Vergelijk daarom eerst zorgvuldig en doe misschien eerst wat testen. Het grote verschil zit hem eigenlijk bij de slecht belichte foto's: de ene afdrukcentrale treedt wel corrigerend op, de andere niet of minder.

foto afdrukken beeld in verhouding

Beeldverhouding

Ook wat de afdrukverhouding betreft, is niet iedereen even consequent. Let ook op de wijze hoe jij je foto's terug-krijgt: met de post, moet je ze zelf afhalen en wat wordt er allemaal aan extra kosten gerekend.

Foto's afdrukken of op CD branden?

Bijna geen enkele foto komt volmaakt uit je camera en daarom zijn er meestal enkele kleine correcties nodig. Dat gaat prima met Picasa, de gratis fotomanager van Google waarmee je ook een uitgebreide verzameling uitstekend kunt beheren en ook veel praktische dingen kunt doen zoals een foto-cd of een webalbum voor familie maken.

Dat wordt allemaal beschreven in de Picasa snelgids en nog veel uitgebreider in de Picasa handleiding op deze site. Afdrukken op eigen printer of on-line bestellen kan uiteraard ook via Picasa.

Kaarten printen

Wilt u een mooie foto als wenskaart  versturen? Dan kunt u ook eens kijken op Kaartje2go.nl. Op deze site kunt u van uw eigen foto's wenskaarten laten maken en laten versturen.

In 5 stappen zelf foto’s afdrukken in de beste kwaliteit 

Wil je graag zelf foto’s afdrukken op fotopapier, maar wil je wel de kwaliteit behouden? Wij mochten deze infographic van Alleeninkt gebruiken om jullie uit te leggen hoe je dit doen.

Maar waarom zou je zelf foto’s willen afdrukken als het ook kunt laten doen in een professionele winkel? Allereerst bespaar je natuurlijk geld, maar dat is niet de hoofdreden. Want om jouw foto zo goed mogelijk af te drukken wil je best wat geld uitgeven.

De hoofdreden om zelf foto’s te printen is natuurlijk omdat het iets magisch met zich mee brengt. Vroeger kon men uren vertoeven in de doka oftewel de donkere ruimte. Eerst een goede foto schieten en vervolgens wachten hoe deze langzaam werd gevormd tot beeld op papier. Dat was geweldig.

Tegenwoordig gaat men al snel naar de winkel om een foto te laten printen. Daar is natuurlijk ook niets mis mee, maar om toch een beetje dat magische gevoel terug te krijgen geven we je vandaag 5 tips om zelf foto’s af te drukken, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit van de foto. 

.foto afdrukken doe het zelf stap voor stap

(klik op de afbeelding voor een vergroting in een nieuw venster)

Wil je alle tekst nog eens rustig doorlezen of printen? Dan hebben we ook nog de tekst versie voor je met de 5 tips om zelf foto’s af te drukken: 

1.    Welke printer heb je?

Met een inkjet printer kun je prima zelf foto’s printen, maar met een laserprinter is dit niet verstandig. Inkjet printers zorgen voor veel scherpere foto’s.

2.    Inktcartridges

Over het algemeen is het zo, hoe meer cartridges er in een printer zitten hoe beter de kwaliteit van de foto wordt.

3.    Welk papier kies je?

printers compatible zijn met het fotopapier. Daarnaast kun je de instellingen controleren van de printer om te kijken welke papiersoorten compatible zijn met je printer. Dit doe je als volgt:

-    Apparaten en printers
-    Voorkeursinstellingen voor afdrukken
-    Type papier selecteren

4.    Instellingen beeldscherm

Pas op met de instellingen van je beeldscherm! Foto’s zien er vaak geprint veel donkerder uit dan op je beeldscherm. Dit komt omdat de beeldschermen van computers erg helder ingesteld zijn. Stel je beeldscherm daarom minder fel in voordat je de foto gaat printen.  

5.    Resolutie

Om de perfecte kwaliteit afdruk te krijgen is het belangrijk om rekening te houden met resolutie. We geven je een handig rekensommetje. Maar eerst moet je jezelf een aantal vragen stellen:

1.    Op welke hoogte en breedte wilt je jouw foto afdrukken?
2.    Wat is mijn DPI? Je DPI kun je vinden in een programma als Photoshop
3.    1 cm is hoeveel inch? Het antwoord is 0,39

En nu rekenen! 

Je gewenste foto breedte in cm x 0,39 x DPI = aantal pixels
Je gewenste foto lengte in cm x 0,39 x DPI = aantal pixels
Je weet nu het aantal pixels waar je foto aan moet voldoen om de beste kwaliteit afdruk te krijgen.

                                                                                                      INHOUDSOPGAVE  

arrow_drop_up arrow_drop_down