Groepsfoto of familieportret

Groepsfoto maken - tips voor een leuke groepsfoto

Een groepsfoto is voor veel fotografen een echte uitdaging. Hoe groter de groep, hoe lastiger het is. Want hoe krijg je al die verschillende personen op één moment in de juiste en leukste houding op de foto? En hoeveel geduld hebben de diverse mensen die op de foto moeten?

Een groepje van 6 of 10 personen is nog wel te doen. Maar wat als er bij een bruiloft opeens van 40 mensen een groepsfoto gemaakt moet worden? Het liefst ook nog met een paar hele kleine en onhandelbare kinderen... Genoeg redenen om wat tips voor goede groepsfoto's met elkaar door te nemen.

Ontspannen groepsfoto

Waarschijnlijk kent u vast de 'plaatjes'; van vroeger. Netjes naast elkaar. Handen over elkaar. Geen lach te bekennen. Dat waren de groepsfoto's van toen. Fotografie is ook aan 'mode' onderhevig. Tegenwoordig is het toch wat 'losser'.

Groepsfoto  Geen lach te bekennen  


Goede belichting

Als je een groepsfoto wilt maken, (bijvoorbeeld bij een bruidsreportage) zorg dan in elk geval voor goed licht. Als de zon fel schijnt is een schaduwplek bijvoorbeeld onder hoge bomen aan te bevelen. In het felle zonlicht is in ieder geval een foute keuze: dan staat iedereen met dichtgeknepen ogen op de foto.

Hoogteverschil

Je kunt iets neerzetten/zoeken waardoor er hoogteverschil kan zijn in de foto. Denk bijv. aan een stoel, 2 kleine stoeltjes voor kids, een boomstronk in het bos. Er kunnen mensen zitten, staan, hurken enz. Hierdoor krijg je dynamiek in je foto.

groepsfoto hoogte verschil

Geruststellen

En verder is het prettig als mensen zich op hun gemak voelen. Een geintje, een praatje kan het ijs al snel breken. Zo krijg je namelijk de meest ontspannen foto's. Maak rustig tijdens het foto's maken een opmerking: 'er kijken nog een paar mensen erg boos, dat staat niet leuk op de foto' dan gaat bijv. de groep vanzelf lachen. En gewoon tijdens opmerkingen doorklikken.

groepsfoto gerust stellen

Doel van de foto

Het kan belangrijk zijn te weten waar de foto voor gebruikt gaat worden. Gaat het echt om de hele groep en moeten benen enz. Er ook op staan, of gaat het juist om een spontane 'koppenfoto'. Bij de laatste kun je meer op de gezichten focussen.

groeps foto doel van de foto

Bouw de foto op rond centrale personen

Stel: opa en oma zijn zoveel jaar getrouwd en de hele groep gaat op de foto. Je kunt opa en oma of aan de zijkant zetten, of de groep om opa en oma opbouwen. Dus je begint met hen en dan bouw je eigenlijk de groep in elkaar.
Een belangrijke regel hier is: 'lange mensen achteraan, kortere mensen naar voren'.

null

Maak veel foto's

Persoonlijk maak ik altijd een heel aantal foto's van groepen. Je zult zien dat 'ogen dicht' een veelvoorkomend verschijnsel is. En als je wat meer foto's maakt, vergroot je de kans dat iedereen er leuk op staat!

Veel succes!
 

  

Groepsfoto bewerken

Bijna geen enkele foto komt volmaakt uit je camera en daarom wil je hem naderhand wellicht bewerken. Dat gaat prima met Picasa, de gratis fotomanager van Google waarmee je ook een uitgebreide verzameling uitstekend kunt beheren en ook veel praktische dingen kunt doen zoals een foto-cd of een webalbum voor familie maken. Dat wordt allemaal beschreven in de Picasa snelgids en nog veel uitgebreider in de Picasa handleiding op deze site. 

Portretfotografie en meer

Kijk ook eens bij de informatie over digitale camera's of bij de tips voor portretfotografie. Wil je professioneel aan de slag met fotografie? Dan is een fotografie opleiding wellicht iets voor je.

Vriendinnen fotoshoot

Een speciale variant van groepsfotografie is een fotoshoot met vriendinnen. Dat kan bijvoorbeeld in het kader van een vrijgezellenfeestje. Maar sowieso is het leuk om je als vriendinnen te laten fotograferen. Kijk eens bij de fotoshoot tips voor meer informatie.

                                                                                                     INHOUDSOPGAVE

arrow_drop_up arrow_drop_down