Spiegelreflexcamera instellen - tips

De digitale camera’s hebben fotografie toegankelijker gemaakt voor het grote publiek. Een digitale camera van goede kwaliteit hoeft helemaal niet duur te zijn.

Iedereen die interesse heeft in fotografie, kan met een moderne standaard digitale camera al de mooiste plaatjes schieten. Wel kunnen de vele mogelijkheden soms ook lastig zijn.


Een cursus fotografie is daarom nooit weg! Leer hier welke instellingen er mogelijk zijn.

digitale camera de basis instellingen

Basisinstellingen digitale camera´s

Professionele fotografen stellen hun camera meestal handmatig in. Ze kennen hun camera door en door en weten precies hoe ze hun camera in elke situatie het beste kunnen instellen. Wanneer je nog niet zo ver bent met fotografie, kunnen de basisinstellingen van je digitale camera uitkomst bieden.

De belangrijkste basismodi worden meestal aangeduid met de letters P, Av en Tv. We leggen ze hieronder kort uit.

digitale camera instellen op p stand

Program (P) stand

Dit is een automatische stand waarbij de camera de belichting meet voor het onderwerp dat je wilt fotograferen. De camera kiest zelf het meest geschikte diafragma en de sluitertijd. De camera maakt deze keuzes aan de hand van het aanwezige licht, ingestelde ISO-waarde en de lens. Met deze stand kun je in de meeste situaties prima belichte en scherpe foto’s maken.

Wil je zelf wat meer invloed uitoefenen, dan kan dat door het diafragma of de sluitertijd bij te stellen. Daarbij kun je de camera ook opdragen om bij de gemeten belichting enkele stops onder of over te belichten.

Aperture Value (Av) stand

Bij deze stand draait alles om het diafragma. Je stelt zelf het diafragma in en de sluitertijd past zich aan de hand van de gemeten belichting daar vanzelf op aan. Je kunt deze basismodus gebruiken voor het maken van foto’s waarin je een hele kleine of juist een hele grote scherptediepte wilt.

digitale camera instellen brandpunt 2.8

Voor een kleine scherptediepte waarbij de achtergrond vervaagt en het onderwerp op de voorgrond scherp in beeld is, zet je het diafragma op bijvoorbeeld f/2.8. Dit is ideaal voor het maken van portretfoto’s.

Time Value (Tv) stand

Bij deze stand draait alles om de sluitertijd. Je stelt zelf de sluitertijd in en het diafragma past zich aan de hand van de gemeten belichting daar vanzelf op aan. Met de Tv-stand kun je voorkomen dat de sluitertijd te lang wordt. Hierdoor komt je onderwerp namelijk bewogen op de foto.

Je kunt de Tv stand ook gebruiken om juist de beweging in het onderwerp vast te leggen. Deze stand komt onder meer goed van pas bij sportfotografie.

null

In de M-stand ben jij volledig aan zet!

In de M-stand (manual exposure) bepaal je zelf alle instellingen. Alleen de lichtmeter van je camera helpt je nog door aan te geven of de foto goed is belicht. Alle aanpassingen zijn aan jou. De M-stand is vooral geschikt bij lastige lichtomstandigheden; bij fel tegenlicht of in donkere omstandigheden.

Ook in de studio wordt in de M-stand gewerkt, omdat er naast het aanwezige licht met een studioflitser wordt gewerkt waar je camera niet op bedacht is. Wil je als beginnende fotograaf deze stand uitproberen, doe dit dan in een constante lichtsituatie, anders moet je voortdurend de instellingen aanpassen en kom je nauwelijks aan fotograferen toe.

Tijdens deze thuiscursus fotografie leer je stap voor stap alle mogelijkheden van digitale camera’s kennen.

                                                                                                     INHOUDSOPGAVE  

arrow_drop_up arrow_drop_down