Compositie

Als je elementen op een bepaalde manier op een foto in beeld brengt, ben je bezig met het maken van een compositie. Compositie is een belangrijk onderdeel van fotografie, omdat je hiermee je boodschap duidelijk kan vertellen. Je kan bepaalde elementen in de foto extra laten opvallen.

Er zijn verschillende soorten composities. Statische composities zoals een centrale compositie zorgen voor rust. Een dynamische compositie, zoals een diagonale compositie, laten beweging zien.

Op deze pagina een aantal tips over de compositie van een foto. Het is belangrijk om creatief te fotograferen. Ritme en regelmaat zijn hierbij aandachtspunten.

Ritme en regelmaat

Collectie

‘Een collectie maken is het bewust bij elkaar zetten van verwante grootheden’. Als we ons hele boekenbezit in een boekenkast bij elkaar zetten, vormt dit een collectie. Hetzelfde geld voor een schelpenkast, waarin de verzamelaar zijn hele collectie schelpen heeft ondergebracht.

Een compositie van een beeldvullende foto van een collectie, zonder (vaak storende) omgevingsfactoren kan heel boeiend zijn!

Denk bijv. Aan structuur, herhaling en ritme. Denk maar eens aan veel ansichtkaarten met snoepjes, appels, rozen enz.

compositie foto

Herhaling

Herhaling is een veelgebruikte compositie in de fotografie. Herhaling is het opnieuw en steeds weer opnieuw toepassen van steeds hetzelfde element, dezelfde vorm, hetzelfde woord.

Ritme is een vorm van herhaling, maar dan met een kleine ‘vibratie’. Een kleine verandering.Stel, je wil een ritmisch beeld maken met een compositie van een rijtje lucifers. Wanneer je ze allemaal keurig naast elkaar legt, creeer je een doorlopend ritme, eigenlijk een herhaling. Dit wordt een beetje monotoon. Er ontstaat pas een boeiend beeld als we binnen de herhaling, afstand, richting of vorm veranderen.

compositie 2 foto

Het leuke bij het oefenen met compositie in fotografie is dat je dan vaak niet eens ver weg hoeft. Met een stapel stenen/dakpannen of een bos rozen, een bosje pennen kun je al iets heel spannends maken! Bekijk eens een onderwerp van verschillende kanten. Er komen dan echt leuke beelden uit uw camera tevoorschijn!

Beeldvullend - uitsnede

‘Als je foto’s niet goed genoeg zijn, dan sta je er niet dicht genoeg bij’, zei Robert Capa, fotojournalist tijdens de Tweede Wereldoorlog.

U kent het vast wel: het is een leuke foto, maar die fiets op de achtergrond, dat verkeersbord, … het kan heel storend zijn op de foto.

compositie niet genoeg dicht bij onduidelijkLoop naar het onderwerp toe om het beeldvullend op de foto te krijgen. Kun je niet naar het onderwerp toelopen, gebruik dan een teleobjectief!

Vaak is een pakkende uitsnede van een klein deel van alles wat er te zien is, boeiender dan een totaaloverzicht.

compositie

Pak uw digitale camera en experimenteer eens met deze foto tip!

Opmerking: bijsnijden maakt wel gebruik van dezelfde techniek in je fotobewerkingsprogramma, maar is bedoeld om overbodige of storende details langs de randen van een opname weg te snijden en niet om een detail uit het geheel te halen. Wees je ervan bewust dat als je het laatste doet, dat je dan een foto met veel minder pixels overhoudt die bij hetzelfde eindformaat (dus bijvoorbeeld een afdruk op A4) minder "scherp" zal zijn. 

compositie foto bijgesneden

Zelf een foto bijsnijden of uitsnijden?

Als u zelf een foto wilt bijsnijden, kan dat met Picasa, het gratis foto bewerk programma van Google.                                                                                                    INHOUDSOPGAVE

arrow_drop_up arrow_drop_down