kapotte camera wie gaat er betalen

kapotte camera wie gaat er betalen

Vraag: Tijdens het opruimen viel de camera van mijn kamergenoot van mijn tafel. Het kan niet meer gerepareerd worden. Moet mijn persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering deze schade dekken?

Nee, want schade in een gedeeld huishouden is uitgesloten van de verzekeringsdekking. Het maakt niet uit of het gaat om de huisgenoot, de samenwonende partner of de echtgenoot. Het is ook niet relevant of u en uw collega bij verschillende bedrijven verzekerd zijn.

 

Alleen als u schade toebrengt aan een fotocamera van een derde persoon dekt de persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering de schade. Bijvoorbeeld als de camera toebehoorde aan een vriend die op een ander adres woont. In dit geval zou de verzekeringsmaatschappij de huidige waarde van de camera betalen - minus het eigen risico. Voor jongeren die nog thuis wonen, is het de moeite waard om na te gaan of ze nog steeds verzekerd zijn in de gezinspolis. Dat zou goedkoper zijn.

Ook de inboedelverzekering dekt dergelijke schade niet. Dit geldt alleen in geval van brand, water en natuurrampen of diefstal.

Als u een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten, dekt deze meestal de schade die u veroorzaakt. Dit geldt ook als je per ongeluk een smartphone vernietigt.

  • Voor de fotocamera’s gelden echter dezelfde regels als voor elk ander item dat door jouw schuld schade ondervindt.
  • Uw aansprakelijkheidsverzekering keert de schade niet uit als de artikelen aan u toebehoren. Dit betekent dat als je je eigen camera hebt beschadigd, je persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering de schade niet vergoedt.
  • Hetzelfde geldt voor alle gezinsleden die onder de aansprakelijkheidsverzekering vallen.
  • Als u echter verantwoordelijk bent voor de schade aan de smartphone van een andere persoon, zal de aansprakelijkheidsverzekering de schade vergoeden als de schade gerechtvaardigd is.
  • Als u nu echter overweegt om de schade voor een vriend te dekken en deze aan uw verzekeringsmaatschappij te melden, moet u zich wel twee keer bedenken. Afgezien van het feit dat dit verzekeringsfraude zou zijn, kunt u snel in de problemen komen als u echt een claim heeft. Te veel claims worden in verzekeringskringen met veel tegenzin bekeken en kunnen in geval van nood leiden tot uitsluiting.
                                                                                                 INHOUDSOPGAVE  
arrow_drop_up arrow_drop_down