Belichting

Basisregels belichting

Belichting is de basis van een goede foto. Je hoeft geen prachtige digitale spiegelreflex camera te hebben om goed belichte foto's te maken.

Camera mobiele telefoon

Ook met de camera van een mobiel kun je goed belichte foto's maken. Daarbij moet je wel op een aantal dingen letten. Hier de basisregels en enkele tips voor goed belichte foto's.

Voorkom tegenlicht

Vrijwel alle camera's houden automatisch rekening met de hoeveelheid licht dat op de sensor valt. Valt er veel licht op de sensor, dan zal automatisch het diafragma kleiner worden gemaakt. Er komt dan minder licht binnen en dat voorkomt overbelichting.

foto met tegenlicht

Donkere delen

Je hebt hier echter mee te maken als je donkere delen goed op de foto wilt hebben, terwijl er ook lichte delen in beeld zijn. Voorkom dan dat er lichte delen op de foto komen door de uitsnede anders te maken. Een voorbeeld zie je bij foto 1.

Exact dezelfde camera van een Nokia 6300 mobiel als bij foto 1, maar nu een iets andere uitsnede. Bijna geen tegenlicht en de camera doet de rest.

Uitsnede

Als je een uitsnede maakt waarbij het contrast tussen de lichte en donkere delen niet zo groot is, is de belichting het beste. De camera stelt dan automatisch het diafragma goed in. Een voorbeeld zie je bij foto 2.

Gebruik aanwezig licht

We weten het allemaal: tegen het licht in kijken gaat veel lastiger dan met het licht in de rug. Je ogen zorgen er dan voor dat de verschillen min of meer gecorrigeerd worden. Zo werkt het met een digitale camera ook. Foto 3 is op hetzelfde moment genomen als foto 1 en 2. Echter, nu is er met het zonlicht mee gefotografeerd. Je ziet dat de belichting van de foto vele malen beter is. De kleuren zijn ook veel echter en duidelijker.

Foto 3: Dezelfde locatie en omstandigheden als foto 1 en 2, maar nu met de zon in de rug.

Waar is de lichtbron?

Wil je een goed belichte foto, kijk dan met de ogen van een fotograaf: waar komt het licht vandaan? Dan kun je met eenvoudige toestellen al heel aardig belichte foto's maken. Wil je binnen foto's maken, dan geldt voor het licht vanuit een raam of lamplicht natuurlijk hetzelfde.

Wil je dus een foto maken, kijk dan eerst goed naar het licht. Goed omgaan met licht is het belangrijkste onderdeel van goed fotograferen.

Flitser

Heb je geen natuurlijke lichtbronnen tot je beschikking en wil je toch goed belichte foto's? Dan heb je wellicht een flitser nodig. Lees er alles over op de pagina over het gebruik van een flitser.

Meer over belichting

Bij het onderdeel gevorderden lees je nog meer over het belichten van foto's. Dit gaat dan echter wat verder, zoals over het instellen van je diafragma.

Tags voor deze pagina:

Belichting; belichting foto aanpassen; belichting fotografie; belichting gratis programma; cursus belichting; film belichting programma; foto's bewerken belichten; tips belichting foto.                                                                                                      INHOUDSOPGAVE

arrow_drop_up arrow_drop_down