Basiscursus: compactcamera gekocht. Wat nu?

Lees eerst eens globaal de handleiding van je camera door, om de specifieke opties van je camera te leren kennen. Doe dit wel met je camera bij de hand en probeer gelijk uit wat je leest.

Het is dan vaak veel makkelijker dan het lijkt dan wanneer je alleen de hele handleiding doorleest. Je komt dan ook een aantal instelling tegen die je gaat veranderen. Ieder heeft zo z’n eigen voorkeuren.

Geheugenkaart formatteren

Je zult ook bijvoorbeeld eerst je geheugenkaartje moeten formatteren voordat je er goed mee kunt fotograferen. Als je de foto’s van de kaart wist, zijn ze eigenlijk niet helemaal weg. Ze zijn alleen niet meer zichtbaar en ze kunnen overschreven worden. Met formatteren zorg je ervoor dat de geheugenkaart even helemaal ‘schoongemaakt’ en leeggehaald wordt.


De onscherpe rotsblokken op de voorgrond leiden de aandacht richting de wandelaarster. De rode kleding maakt het af                                     

Oefenen

Zoek daarna een aantal objecten of situaties die je kunt fotograferen. Probeer de technieken te gebruiken die je in de handleiding of in de basiscursus hebt gelezen en breng ze gelijk in de praktijk. Hierdoor onthoud je ze beter en leer je ze gelijk (goed) gebruiken.

Fotograferen

Kijk, als je gaat fotograferen, goed naar de compositie van de objecten die je in beeld krijgt. Zorg dat datgene wat je in beeld wilt hebben er ook echt uitspringt en dat je niet wordt afgeleid door andere objecten in het beeld. Ga anders dichterbij het onderwerp staan om te zorgen dat het onderwerp, of een deel van het onderwerp goed in beeld komt.

Belichting

Elke basiscursus over fotografie zal er mee beginnen: zorg ervoor dat de belichting van de foto goed is. Niet te donker waardoor je niets meer  ziet en niet te licht waardoor je geen doortekening hebt en waardoor de objecten in de foto vlak lijken in plaats van driedimensionaal. Kijk goed naar waar het licht (daglicht of zonlicht bijvoorbeeld) vandaan komt. Het is heel moeilijk om tegen de zon in te fotograferen.


Enkele bloempjes van het koolzaad bevonden zich pal voor de frontlens. Hierdoor vormen ze een natuurlijke, doorzichtige waas van onscherpte.

Zijn je foto's scherp?

Let er goed op dat het object of de persoon waar de foto om gaat, scherp is. Onscherpte om bijvoorbeeld beweging te suggereren is natuurlijk wel goed! Je kunt ook de achtergrond onscherp maken (en de voorgrond, het onderwerp, natuurlijk wel scherp!). Hierdoor kun je de nadruk leggen op de voorgrond, het beeld wordt rustiger.

  null null

Verwerken

Nadat je foto’s hebt gemaakt, is het tijd om ze op de computer op te slaan. Zo heb je je foto’s in ieder geval op twee verschillende plekken ‘opgeslagen’, voor het geval of je computer, of je geheugenkaart crasht of gestolen wordt.

Foto's op de PC zetten

Er zijn verschillende manieren om je foto’s op je computer te krijgen.

1. Allereerst kun je (vaak) gewoon je geheugenkaart in een daarvoor bestemde poort in de computer doen.

2. Ten tweede zou je een kabeltje kunnen gebruiken (die bij je camera is geleverd).

3. Een derde mogelijkheid is het gebruiken van een Cardreader (kaartlezer). Je kunt een Cardreader kopen, daar je geheugenkaart in doen en op deze manier je foto’s op de computer over kunnen zetten.  

Het is vooral heel belangrijk dat je de foto’s goed archiveert. Berg de foto’s op in mapjes met duidelijke, herkenbare namen zodat je ze makkelijk weer terug kunt vinden!

Foto's bewerken

Nu is het tijd om de foto’s die op de computer gezet zijn, te gaan bewerken. Voor het bewerken van foto’s zijn verschillende programma’s. Een ervan is Picasa. Met Picasa is het bewerken van je foto’s heel eenvoudig en leuk!

Foto's afdrukken

Als je de basiscursus hebt doorlopen en mooie foto's hebt geselecteerd, kun je de foto’s gaan afdrukken. Daarvoor zou je een eigen fotoprinter kunnen aanschaffen. Zo kun je op elk gewenst moment je foto’s afdrukken.

Online basiscursus fotografie

Na de bovenstaande tips ben je klaar voor de online basiscursus op deze site. Je kunt eenvoudig onderaan deze pagina een aantal interessante thema's bekijken en zo steeds verder komen met de cursus. Allerlei onderwerpen die over fotografie en je digitale camera gaan, worden uitvoerig behandeld in deze cursus. Wil je toch een keer een cursus van een echte fotograaf volgen, dan zijn er genoeg aanbiedingen beschikbaar om in je regio aan de slag te gaan.


                                                                                                    INHOUDSOPGAVE  

arrow_drop_up arrow_drop_down