World Press Photo
15 oktober 2021 

World Press Photo


De World Press Photo van het Jaar 2007
Eerste prijs in de categorie ”Mensen in het nieuws”.

De World Press Photo van het Jaar 2007


Eerste prijs in de categorie ”Mensen in het nieuws”.

Elk jaar worden de winnende foto’s en series gepubliceerd in een jaarboek.
Bezoekers bekijken een fotoserie over de aanslag op Pakistaanse oppositieleider Benazir Bhutto
Elk jaar worden de winnende foto’s en series gepubliceerd in een jaarboek.

Bezoekers bekijken een fotoserie over de aanslag op Pakistaanse oppositieleider Benazir Bhutto

World Press Photo

Wedstrijd voor fotografen

Uitgeteld is hij, soldaat in het 503e Infanterie Regiment van de Amerikaanse luchtmacht. Samen met strijdmakkers leverde hij in de Korengalvallei al de hele dag felle strijd met Afghaanse opstandelingen. Juist op het moment dat hij compleet uitgeput onderuitzakt, drukt een fotograaf op de ontspanknop. Een winnende plaat - het zal zelfs de meest gewaardeerde persfoto worden, de World Press Photo van het Jaar 2007. 

 

Winnaar

De kritiek was niet mals toen de winnaar van de meest prestigieuze fotopersprijs bekend werd gemaakt. Technisch inferieur, zeker voor een winnende inzending, zo oordeelden veel mensen. De World Press Photo van het Jaar 2007 lijkt inderdaad wat vreemd gekozen; het beeld is onscherp en aan de donkere kant. Alsof de maker, Tim Hetherington, uit een serie geschoten plaatjes de verkeerde heeft opgestuurd. Desondanks won hij er 10.000 euro mee plus een professionele, digitale reflexcamera.

Jury

World Press Photomedewerker Chermain Pubben: „De jury wordt elk jaar opnieuw samengesteld uit mensen van verschillend pluimage. Juryleden komen uit totaal verschillende landen, hebben hun eigen functies en culturele achtergronden. Niet iedereen let op technische perfectie.”

Foto met emotie

Net als de geportretteerde soldaat was ook de fotograaf bekaf. „Het is een foto over gevoel”, aldus Hetherington. „ Het gevoel van de soldaat zit erin, maar in zekere zin ligt ook de vermoeidheid van alle oorlogen op dit moment erin besloten.” Zo op eigen manier met beelden vertellen wat er in de wereld gebeurt, is volgens juryvoorzitter Gary Knight het streven van de fotojournalistiek.

Beeldverhalen

Knight, zelf fotograaf, hanteert een stijl van fotograferen die wel wat weg heeft van die van Hetherington. Het lezen van de beeldverhalen vereist enig geduld. Wie vluchtig kijkt, concludeert al snel dat het geen mooie foto’s zijn. Wie beter kijkt, ziet echter dat ze prikkelen,vragen oproepen, doordringen tot de essentie van een conflict.

Beschermheer

De organisatie World Press Photo werd in 1955 in Amsterdam opgericht en het hoofdkantoor staat er nog steeds. Ondertussen is zij echter uitgegroeid tot een wereldwijde instelling met 25 permanente stafleden. Begin dit jaar nam prins Constantijn als beschermheer World Press Photo onder zijn hoede.

Persfotografie

Handelsmerk is de jaarlijkse wedstrijd voor professionele persfotografen, maar de organisatie gaat verder. Pubben: „De wedstrijden en bijbehorende tentoonstellingen zijn eigenlijk middelen om meer aandacht te krijgen voor persfotografie. Met name in landen waar persvrijheid niet vanzelfsprekend is, staat professionele fotojournalistiek vaak nog in de kinderschoenen. Met educatieve programma’s proberen we daarin verandering in te brengen.”

Veelbelovende fotografen

Treffend voorbeeld is het project dat resulteerde in het boek ”New Stories”; jonge, veelbelovende fotografen die zelf de middelen ontberen, vertellen het beeldverhaal van hun vaderland op hun eigen manier. Dat geeft een verfrissende kijk op de wereld. Het verbroederende, grensverleggende karakter werd ook in de Koude Oorlog zichtbaar. Zo kon het gebeuren dat Rus en Amerikaan samen foto’s jureerden, ook al bleven ze op politiek gebied elkaars aartsvijanden.

Tournee

De stroom inzendingen voor de wedstrijd is elk jaar weer gigantisch; dit keer stuurden ruim 5000 fotografen uit 125 landen bij elkaar meer dan 80.000 beelden in. Om het jureren mogelijk te maken, scheidden enkele ervaren juryleden eerst het kaf van het koren. De resterende 17.000 beelden werden door overige juryleden van verschillend pluimage beoordeeld. Fotografen, maar ook medewerkers van beeldbanken en curatoren speurden naar de beste platen voor de verschillende categorieën. De winnende platen gaan traditiegetrouw op tournee, die langs maar liefst honderd landen voert. Op dit moment is de standplaats Nederland.

Toeristen

Mensen turen in de Oude Kerk aan het Oudekerksplein ingespannen naar de panelen met beeld en uitleg. Ze zijn opvallend stil, af en toe fluisteren ze wat. Een ouder Brits echtpaar, een familie uit Japan: veel Amsterdamse toeristen komen ook hier even een kijkje nemen. Jongeren, studenten, maar ook in het net gestoken zakenlieden. Een oppasoma met kind in wandelwagen -„ik kreeg korting van TNT”- completeert het gezelschap. Mente Hes, oproepkracht: „Er komen veel toeristen langs, en natuurlijk ook de echte fotoliefhebbers. Maar ook mensen die niet zo veel ophebben met fotografie.”

Tekst en foto's: Wessel van Binsbergen. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen