Uitleg fotografie begrippen - R

RAW
RAW staat voor een ruw, onbewerkt bestandstype dat direct afkomstig is van de beeldsensor. In feite is het een zwart-wit bestand met bijhorende kleurentabel. Het zijn grote bestanden van 10 MB of meer per foto. 
Door middel van een bij de camera meegeleverde RAW-converter (software) kan de digitale fotograaf op zijn of haar computer dit ruwe bestand omzetten naar een universeel bruikbaar JP(E)G of TIF(F) bestand. RAW wordt vooral gebruikt door professionals en veeleisende amateurs.  
Kijk ook eens naar het artikel over RAW in de Picasa-handleiding.

 

Resolutie
Een technische maat voor de scherpte van een camera, beeldscherm of printer die meestal wordt uitgedrukt in “dots per inch” (DPI) of “pixels per inch” (PPI).
Het is onjuist om te zeggen: dit scherm heeft een VGA-resolutie van 640x480 pixels. Maar als dit schermpje 6,4x4,8 inch meet (ongeveer 16x12 cm), is het wel juist om te zeggen dat de resolutie 100 dpi bedraagt.
Voor een beeldscherm is dat een normale kwaliteit (we zijn niet beter gewend), maar voor een goede afdruk op fotopapier verlangen we een resolutie van minstens 200 dpi, dus een gewone printer moet deze kwaliteit kunnen leveren, anders vinden we hem slecht. 
Bij een camera heb je te maken met een goede of minder goede lens en een sensor met meer of minder pixels. Daarbij hoor je nooit over 20.000 ppi.
Lees meer hierover in het achtergrondartikel over Resolutie.

RGB (Rood, Groen en Blauw)
Op een monitor wordt kleur geproduceerd door licht op het scherm te mengen. Alle kleuren die u ziet (zelfs bij de instelling 'miljoenen kleuren') worden met deze drie kleuren gemaakt. Ook digitale camera's maken gebruik van RGB voor het vastleggen van kleuren.

Richtgetal
Het richtgetal van een flitser bepaalt de lichtopbrengst en is gelijk aan het product van de afstand (flitser tot object) en het benodigde diafragma. Bij een richtgetal van 45 is een diafragma f45 nodig om op een meter afstand van het object een correct belichte opname te kunnen maken. Het richtgetal werkt met de volgende formule: richtgetal = afstand x diafragma. Richtgetallen zijn altijd gedefinieerd bij 100 ISO.

Rode ogen
Met rode ogen wordt het effect aangeduid dat optreedt in foto's waar de pupillen van de ogen een rode kleur krijgen. De rode kleur verschijnt als de pupil verwijd is. Maar ook als in een omgeving met weinig licht het flitslicht op het netvlies achter in het oog valt. Dan wordt het licht door de wijd geopende pupil weerspiegeld. (Zie ook Rode-ogen-reductie)

Rode-ogen-reductie
Veel digitale spiegelreflex camera’s hebben de mogelijkheid om een vermindering van rode ogen te realiseren. Let wel: het is een vermindering. Voordat de opname met flits gemaakt wordt, gaat een lampje oplichten of geeft de flitser een zogenaamde pre-flits. Gevolg hiervan is dat de pupillen kleiner worden. Hierdoor vermindert het rode ogen effect op de foto.

Meer over dit onderwerp

Resolutie van foto's
Resolutie van foto's - DPI - wat is de beste resolutie?

Beeldverhouding
Beeldverhouding en bijsnijden digitale foto's

Fotoprinters vergelijken
Fotoprinters vergelijken - test fotoprinters

Afdrukken foto's
Foto's afdrukken - resolutie bij fotocentrale zoals foto.com

Foto cadeau
Foto cadeau: foto producten en manieren om foto's te verwerken

Foto op linnen / canvas
Canvas bestellen - foto op linnen / canvas doek printen

Fotoalbum
Fotoalbum en andere foto producten van www.fotoalbum.nl

NIDF norm
NIDF norm - digitale fotografie richtlijnen

8mm film naar DVD
8mm film naar DVD digitaliseren - oude 8mm film digitaliseren

Digitaliseren dia's
Dia's digitaliseren - dia's op DVD, usb, CD of harddisk zetten

P pixel -> parallax
Pixel Parallax, Portretfotografie, Pixel, PPI (Pixels per Inch)

X xga -> xd picture card
Xga picture card - Fujifulm en Olympus

DPI
DPI en foto“s - Is DPI iets moeilijks?

RAW
RAW in Picasa 3 bewerken

JPEG
Uitleg JPEG in Picasa

Rode ogen
Rode ogen in Picasa bewerken