Basisbegrippen
Fotografie begrippen

Camera uitleg
A AA -> AVI
Autofocus
Batterijgrip
B Beeldgrootte
B bestandsnamen -> bracketing
Brandpuntafstand
C camcorder -> contrast
Camera body
Camera tas
D data -> diafragma
Diafragma
E EPS -> exposure
Externe flitsers
F filter -> firewire
Flitsfotografie
G geheugen -> gif
Geheugenkaart
H HAD -> histogram
I iso -> invulflits
J jaarmappen -> jpeg
K kbps -> kleurtemperatuur
L led -> lenzen
M memory -> megapixel
N nachtmodus -> nicd
Omni bouncer
Onderwatercamera kopen
O objectief -> oogstart
P pixel -> parallax
R raw -> resolutie
Remote voor de camera
S scanner -> sluitertijd
Sluitertijd
S Spotmeting
T thumbnails -> tiff
U ufb -> usb
V vga -> video
Witbalans
W witbalans -> webcam
X xga -> xd picture card
Z zoeker -> zoomlens

Achtergrond
8mm film naar DVD
Boek scannen
Digitaliseren dia's
HDR fotografie
Highkey en lowkey
ISO waarde
Lomografie
NIDF norm
Resolutie van foto's
 
 
Parallax
Parallax: Doordat een optische zoeker en het objectief op enige afstand van elkaar zitten, stemmen de beelden die ze vormen niet honderd procent overeen.
Portretfotografie

Digitale camera begrippen - P

Parallax
Doordat een optische zoeker en het objectief in de camera op enige afstand van elkaar zitten, stemmen de beelden die ze vormen niet honderd procent overeen; dit verschijnsel wordt parallax of beeldverschuiving genoemd. Op korte afstanden tot het onderwerp kan dit leiden tot verkeerde beelduitsneden; de afwijking is sterker naarmate er meer wordt ingezoomd. Gebruik in dergelijke gevallen de LCD monitor om de beelduitsnede te bepalen; omdat het objectief het beeld vormt dat op de LCD monitor verschijnt treedt er geen parallax op.Parallelle poort
Aansluitingsnorm die meestal wordt gebruikt om een printer aan te sturen. De gegevens worden via 8 lijnen parallel verzonden. In principe is via deze poort alleen maar éénrichtingsverkeer mogelijk. Via de parallelle poort worden hele bytes tegelijk uitgewisseld (1 byte is 8 bits), waardoor de communicatie snel verloopt.

Pixel
Dit is een beeldelement. Digitale afbeeldingen bestaan uit aangrenzende pixels die ieder een eigen kleur of toon hebben. Voor het oog vloeien de verschillend gekleurde pixels samen tot continue kleurtonen.

Platform
Een ander woord voor computerbesturingssysteem. Een besturingssysteem vormt een gemeenschappelijk platform voor de software. Zo zorgt dit systeem ervoor dat bestanden door verschillende programma's op dezelfde manier worden opgeslagen, zodat deze bestanden op dezelfde schijf kunnen staan. Daarnaast bevat een besturingssysteem voorzieningen om taken te verrichten die buiten bepaalde toepassingen uitgevoerd moeten worden, zoals bestanden verwijderen en kopiëren, een lijst met bestanden bekijken en een verzameling commando's vanuit een batchbestand uitvoeren. Voorbeelden van bekende platforms zijn: DOS, Windows, Linux, Unix, Apple en OS/2.

Portretfotografie
Bij portretfotografie gaat het om in een studio gemaakte kunstfoto's waarbij het er om gaat iemands gezicht zo mooi mogelijk in beeld te brengen. Omdat een amateur meestal niet over een studio beschikt, probeert hij dit in het vrije veld en dan is het heel moeilijk om een goede lichtval te vinden en een gezicht toch spontaan af te beelden. Een veel gemaakte fout daarbij is dat men van te dichtbij fotografeert (ook bij baby's), waardoor het gezicht een onnatuurlijke vertekening krijgt. De juiste afstand is 1 meter of meer, dus men moet relatief sterk inzoomen.

PPI (Pixels per Inch)
Het aantal pixels per vierkante inch (1 inch is ca. 2,6 cm). Deze term wordt gebruikt om aan te geven uit hoeveel pixels een bijvoorbeeld een foto, videobeeld of een computermonitor bestaat. Verwar PPI niet met DPI. DPI (Dots Per Inch) is een term die wordt gebruikt in combinatie met printers en scanners om aan te geven uit hoeveel beeldpunten per inch een afbeelding bestaat die wordt geprint of gescand.

Meer over dit onderwerp

PortretfotografiePortretfotografie tips - maak een mooie fotoshoot met deze tips
FotograafFotograaf - professionele fotografen in uw regio - fotostudio
Fotoshoot tipsFotoshoot - tips vriendinnen- baby of kinderfeestje fotoshoot
Digifoto starterDigifoto starter - magazine om te beginnen met fotograferen
CameraDe camera voor een natuurfotograaf
Resolutie van foto'sResolutie van foto's - DPI - wat is de beste resolutie?
R raw -> resolutieRaw resolutie - rode ogen reductie - resolutie
Portretfotografie tipsPortretfotografie - tips voor portretfoto of fotoshoot