Fotografie artikelen
Online foto workshops
Achtergrond productfoto's
Histogram informatie
Camera lenzen
Dynamische compositie
Evalueren van foto's
Fotowedstrijd natuur
Tips fotowedstrijd
Gratis fotograferen!
Herfst foto tips
Kleur en kleurenleer
Dieptewerking
Poster printen
Macrofotografie - spiegelreflex
Stilleven fotograferen
Op reis met de fotograaf
Tips voor het fotograferen van kunst
World Press Photo

Evenementen
Foto festival Naarden
Foto tentoonstelling
Fotografiereis
Fotomuseum en wit
Photokina foto beurs
PIXperience 2013
PiXperience evenement

Verder kijken
Foto's van Cactussen
Foto forum
Fotograferen index
Fotograaf
Fotograaf gezocht
Handboek digitale fotografie
2012 - New Horizons
Promotiefilm
Top 10 beroemde fotografen
Urban fotografie
 
 
mooie vakantie foto wedstrijd prijs tips
Vroeg opstaan in de vakantie kan lonen.
nevel dauw mooie foto tips
Nadat de nevel is opgetrokken, blijft de dauw nog een tijdje achter.
 
 foto opname voorgrond achtergrond tips
Een lastige opnamesituatie overdag door het grote verschil tussen de lucht en de voorgrond.
 
 
 

Tips fotowedstrijd

Meedoen aan een fotowedstrijd is altijd spannend. Hoe zou de jury oordelen over mijn prestatie? Hier leest u een artikel met diverse tips voor een fotowedstrijd.

Samen met alle foto tips en de fotografie cursus moet het gaan lukken. Er is ook een speciale pagina met tips voor een fotowedstrijd.

"Prijsschieten"

Gelukkig, eindelijk vakantie! Een zonnige vliegreis ligt in het verschiet. Of een wandelvakantie in de Alpen. Of juist lekker ontspannen in eigen achtertuin. Waar we de tijd ook doorbrengen, deze zomer is het maken van vakantiefoto’s extra leuk. De plaatjes vormen namelijk niet alleen een herinnering, maar kunnen ook meedingen mee naar zowel een jury- als een publieksprijs in de fotowedstrijd van het Reformatorisch Dagblad. Een paar lastminutetips geven alvast een voorzetje.

Twintig kilo afwegen en dan met behulp van het lichaamsgewicht de koffer sluiten. Passen en meten om de achterklep van de auto dicht te krijgen. Wie op reis gaat, ontkomt niet aan inpakken. Het kan daarbij geen kwaad om de foto-uitrusting even na te lopen. Is er voldoende opslagruimte? Een paar jaar geleden leek een geheugenkaartje van 1 gigabyte nog onmogelijk te vullen. Nu gaan 2 en 4 gigabyte het meest over de toonbank.

Met de capaciteit van de geheugenkaarten groeide de resolutie van de beeldsensors. Een 10 megapixelcamera produceert al snel foto’s van 4 tot 6 megabyte. Voor de schietgrage amateur is 4 gigabyte aan opslagruimte dus geen overdaad. Gelukkig is het geheugen momenteel extreem goedkoop: een 2 gigabyte-SD-kaartje verwisselt al voor 15 euro van eigenaar.

Langevingerbrigade

Fotografen slaan hun beelden graag op verschillende plaatsen op. Gaat een geheugenkaartje kapot of doet de langevingerbrigade een graai in de auto, dan is het plaatmateriaal elders nog terug te vinden. Gaat er geen laptop mee, overweeg dan de aanschaf van een back-upapparaat. Dit is eigenlijk een kleine harde schijf, een geheugenkaartlezer en een schermpje ineen.

Met een druk op de knop worden de kiekjes naar het apparaat gekopieerd. Op deze manier volstaat een kleiner geheugenkaartje. Eenvoudige modellen met een capaciteit van 60 gigabyte zijn al te koop voor ruim 100 euro. Meer opslag en een groter kleurenscherm drijven de prijs op tot enkele honderden euro’s.

Keihard

Fotograferen betekent: schrijven met licht. Licht is dus essentieel en bepaalt in grote mate of een plaat slaagt of mislukt. Het licht buiten is uiterst veelzijdig, het verandert vaak naarmate de dag vordert. Uitstapjes in de zomervakantie hebben meestal midden op de dag plaats. Bij een wolkenloze hemel is het zonlicht dan keihard, wat resulteert in fletse kleuren en harde schaduwen: geen recept voor een winnende plaat.

Belichting

Overdag een geslaagd beeld maken van een smal straatje (zie foto) is lastig. De lucht vormt een redelijk groot deel van de foto en de intensiteit ervan zal genoeg zijn om alles op straat volledig zwart af te beelden. Maak in dergelijke situaties een belichtingstrapje om achteraf het beste compromis te kiezen.

Zo’n trapje bestaat uit meerdere foto’s van één onderwerp, met verschillende belichtingscompensaties, bijvoorbeeld twee stops onderbelicht, één stop donkerder, geen compensatie, één stop overbelicht, twee stops lichter. Sommige camera’s kunnen dit zelf met een ”bracketing”-functie.

HDR fotografie

Als het belichtingstrapje vanaf precies dezelfde positie is genomen, kan HDR-techniek eventueel soelaas bieden: als een opnamesituatie niet binnen het licht-donkerbereik van een enkele foto past, worden er meerdere gemaakt. De ene plaat levert een correct belichte luchtpartij, een andere een juist belicht middengedeelte en een derde een goede voorgrond. Samengevoegd ontstaat toch een foto die het hoge contrast tussen licht en donker weergeeft.

Ontbijt

„En, lekker weer gehad?” Bij thuiskomst is het vaak de eerste vraag die de vakantieganger krijgt. Zonnig weer is schijnbaar uiterst belangrijk. Toch hoeft een fotograaf niet bij de pakken neer te zitten bij een dagje minder goed weer. Zeker in de bergen is een uitzicht met donkere wolken en lichtvlekken in het landschap schitterend. Een regenbuitje verzadigt niet alleen de natuur, maar ook de kleuren.

Mist en regen

Ga na een regenachtige, frisse nacht eens voor het ontbijt een wandelingetje maken. De mist zorgt voor een serene rust die goed in beeld te vangen is. Na het ontbijt heeft de zon de mist verdreven en laat de natuur haar kleuren op hun mooist zien. Maar op de bloemen zitten nog de dauw- en regendruppels: unieke, gelukkige fotomomenten.

Tekst en foto's: Wessel van Binsbergen.

Meer over dit onderwerp

World Press PhotoWorld Press Photo - wedstrijd voor fotografen
Op reis met de fotograafTips voor mooie foto's op reis - reisfotografie tips
Opleiding fotograafOpleiding fotograaf: MBO HBO: alles over fotografie opleidingen
Fotowedstrijd natuurFotowedstrijd natuur - waar let je op bij een natuurfoto wedstrijd?
Vakantiefoto tipsVakantie fotografie: handige tips voor vakantie foto's
Foto vanuit vliegtuigTips fotografie: maak goede foto's vanuit een vliegtuig!
Top 10 beroemde fotografenTop 10 beroemde fotografen