Fotografie artikelen
Online foto workshops
Achtergrond productfoto's
Histogram informatie
Camera lenzen
Dynamische compositie
Evalueren van foto's
Fotowedstrijd natuur
Tips fotowedstrijd
Gratis fotograferen!
Herfst foto tips
Kleur en kleurenleer
Dieptewerking
Poster printen
Macrofotografie - spiegelreflex
Stilleven fotograferen
Op reis met de fotograaf
Tips voor het fotograferen van kunst
World Press Photo

Evenementen
Foto festival Naarden
Foto tentoonstelling
Fotografiereis
Fotomuseum en wit
Photokina foto beurs
PIXperience 2013
PiXperience evenement

Verder kijken
Foto's van Cactussen
Foto forum
Fotograferen index
Fotograaf
Fotograaf gezocht
Handboek digitale fotografie
2012 - New Horizons
Promotiefilm
Top 10 beroemde fotografen
Urban fotografie
 
 
Natuur fotowedstrijd
 
Natuur fotowedstrijd
Bruisend water toont vaak iets van de grootsheid der natuur. Laag standpunt en groothoek maken het beeld indringender.
 
Natuur fotowedstrijd
Moederziel alleen tussen de woelige baren. Het hoge standpunt versterkt het effect van een klein meisje en een grote watervlakte.

Fotowedstrijd natuurfoto's

Landschappen en natuur fotograferen

De natuur is even schitterend als weerbarstig. Na een strandwandeling veegt de zee menselijk sporen zorgvuldig weg. Het kost topfotografen maanden en meerdere camera's om die ene superplaat te schieten. De grootse natuur geeft zich niet zomaar gewonnen aan nietige mensen. Een uitdagend thema voor stoere fotografen.

Natuur

Natuur is een zeer divers begrip. Vraag vijf mensen een definitie te geven en de kans is groot dat het evenveel verschillende antwoorden oplevert. Het schieten van een natuurplaat is ook geen eenduidige activiteit. De ene natuurfotograaf schiet voornamelijk dichtbijbeelden.

Vogels of wild

De ander portretteert enkel vogels of grofwild. Een derde legt weer landschappen vast. Eén tip geldt voor allemaal: heb geduld. Dieren laten zich niet dwingen, zachte lichtstralen evenmin. Een goede voorbereiding scheelt vaak veel tijd voorkomt teleurstellingen.

Voorbereiding

Probeer te ontdekken wanneer een groepje reeën meestal langstrekt. Of wanneer een bepaalde groep bomen in het gelige avondlicht staat. Houd Buienradar in de gaten om een natte verrassing te voorkomen. De fanatieke hobbyist kent de snelle routes naar een mooie plek, zodat hij bij goed licht of een mooie wolkenhemel vlot kan handelen.

Grootsheid natuur

Wie een vakantiekiek van een fenomenaal uitzicht over de Alpen ziet, kan zich enigszins voorstellen hoe dat in werkelijkheid moet zijn. De grootsheid der natuur spat er vanaf. Toch gooit een plaat uit een ver oord bij de wedstrijd niet automatisch hoge ogen.

Hollands landschap

Bij een "gewoon", Hollands landschap is de uitdaging veel groter. De fotograaf zal de kijker moeten prikkelen door een bijzonder tijdstip te kiezen of speciaal licht af te wachten. Een afwijkend standpunt innemen kan soelaas bieden.

Laag standpunt - macrofotografie

Veel dingen uit de grotemensenwereld maken op een klein kind een overweldigende indruk. Een peuter kijkt dan ook een groot gedeelte van de dag omhoog. Boots dit eens na en daal af tot een laag niveau. Gewone landschappen winnen plots aan allure. Wie dit verder doorvoert belandt in de miniatuurwereld van de macrofotografie.

Natuur en mens

De combinatie van natuur en mens maakt een wedstrijdthema spannend. Een eenzame fietser op een bospad, een hardloper in een besneeuwd heidelandschap. Schiet van tevoren een testplaat, zodat belichting en compositie in orde zijn als een figurant zich aandient.

Mens als beeldelement

Een mens als beeldelement kan dienen ter referentie; het geeft de kijker een betere indruk hoe groot een natuurverschijnsel is. Ga bij een klein kind na of een hoog standpunt de nietigheid kan benadrukken.

Bouwval

Misschien komt de mens zelf niet daadwerkelijk in beeld, maar enkel dat wat hij met zijn handen maakte. Bijvoorbeeld een bouwval in het bos waar de natuur langzaam maar zeker terrein wint. Ga creatief met het thema om, schiet mooie platen en lever het beste werk online in!
 
Tekst en foto's: Wessel van Binsbergen

Fotografie workshops voor kinderen

Er is een speciale organisatie die fotografie workshops voor kinderen organiseert: Kidzklix. De vrijwilligers van Kidzklix zijn natuurfotografen die hun passie voor de natuur en voor fotografie over willen brengen op kinderen. Ze verzorgen fotografie excursies in de natuur voor het onderwijs en voor kinderdagverblijven. Je kunt hen ook inhuren voor bijvoorbeeld kinderfeestjes of andere bijeenkomsten. Natuurbeleving en fotografie zijn heel goed te combineren en dat willen deze fotografen al vroeg aan kinderen leren.

Meer over dit onderwerp

Natuur landschapNatuur en landschap fotografie - tips landschappen fotograferen
Dynamische compositieDynamische compositie van een foto: standpunt en voorgrond
DieptewerkingDieptewerking en licht bij fotografie: tips voor diepte, perspectief en schaduw!
BelichtingBelichting - tips voor goede belichting van digitale foto's
Groothoek Groothoeklens / groothoek objectieven voor fototoestel
Natuurfotografie cursusNatuurfotografie - gratis tips en cursus natuurfotografie!
Wat is een natuurfotograaf?Wat is een natuurfotograaf?
NatuurfotografenNatuurfoto's op deze sites over natuurfotografie
MacrofotografieMacro - Tips voor macrofotografie
Fotowedstrijd 10 tipsFotowedstrijd - 10 tips voor een fotowedstrijd
LandschappenLandschappen - tips voor landschap foto's
Tips fotowedstrijdFotowedstrijd tips - fotografie tips
World Press PhotoWorld Press Photo - wedstrijd voor fotografen
Top 10 beroemde fotografenTop 10 beroemde fotografen