Natuurfotografie
Natuurfotografie cursus
Inleiding natuurfotografie
Wat is een natuurfotograaf?
Belangrijke tips
Gedrag en ethiek
Kidzklix: fotografie voor kinderen
Natuurfotografie.nl
Uitlenen voor publicatie

Materiaal
Inleiding materiaal
Camera
Filter
Fototas
Lenzen
Macro hulpstukken
Prullenbak
Statief

Techniek
Inleiding techniek
Belichten
Flitsen
Flitser
Gebruik scherptediepte
Diafragma
Scherpstellen

Disciplines
Inleiding disciplines
Landschap
Macrofotografie
Telewerk
Tips telewerk

Compositie
Inleiding compositie
Diverse aspecten
Kleur en kleurgebruik
Beeldonderdelen
Plaatsing onderwerp

Vogelfotografie
Vogelfotografie
Birdpix kalender 2012
Birdpix kalender 2013
Vogelkalender 2014
Birdpix kalender 2015
Birdpix kalender 2011
Vogelfotografie fotografen

Boeken
Praktijkboek vogelfotografie
Beleef buiten fotoboek
Birdpix fotoboek 5
Birdpix fotoboek 6
Birdpix fotoboek 7
Roofvogels en uilen
Tuinvogels
Fotografie boeken
Crossbill guides
Praktijkboek Wildlifefotografie
Praktijkboek fotografie weer
Praktijkboek landschapsfotografie
Praktijkboek macrofotografie

Boeken recensies
De steenuil
Wild en bijster land
Handboek natuurfotografie
Loofbomen in Nederland
Expeditie Wildernis
50 jaar Vogelringstation
Zakgids Nederlandse vogels
Zeeboek

Verder kijken
Birdpix evenement
Natuurfotografen
Beeldbanken
Workshop of cursus
 
 
Fototas - fotocamera koffer
Koffer
 
Fototas - heuptas
Heuptas
 
 Een goede bescherming van uw camera is noodzakelijk als u de natuur ingaat!
Schoudertas
 
Een goede bescherming van uw camera is noodzakelijk als u de natuur ingaat!
Rugzak
Foto's: Rollin Verlinde - Vildaphoto
 

Fototas

Tips voor de aanschaf van een fototas

Hoe duur of goedkoop je apparatuur ook is, het is nooit prettig als er iets mee gebeurt. Op termijn hebben de meeste fotografen een uitgebreide uitrusting, die niet altijd even eenvoudig mee te zeulen is. Een goede fototas is zijn investering waard. Er zijn een viertal basismodellen van de fototas beschikbaar: de koffer, de heuptas, de schoudertas en de rugzak. 

De prijs van een fototas wordt bepaald door het materiaal (slijtvast en waterdicht), maar ook door de vorm van het draagstel (aluminium frame, brede heupriem, veel verstelmogelijkheden), gadgets zoals een (bruikbare) statiefdrager, een waterdichte hoes, zijvakken etc.

Natuurfotografen gebruiken goed materiaal

Bedenk dat, ongeacht welk materiaal je koopt, dit dient om je investering te beschermen. Ik heb al rugzakken een 100-tal meter zien meedrijven in een rivier, of van 8 meter hoog uit een boom zien vallen. Bij het openen van de rugzak bleek het materiaal er onbeschadigd in te zitten. Als je dan met een simpel stoffen rugzakje rondloopt, met je toestel in het beste geval in een handdoek gewikkeld, kan je verder fotograferen wel vergeten. Indien je enkel rustige wandelingen maakt is zo'n simpel rugzakje wel ruimschoots voldoende.

Koffer

De koffer levert de beste bescherming, maar is praktisch onbruikbaar in de natuur. Natuurfotografen met een koffertje zul je dan ook maar zelden zien. Enkel fotografen die nogal veel op boten of aan het water fotograferen kunnen baat vinden in een waterdichte, drijvende, knalgele koffer om voor de hand liggende redenen.

Heuptas

De heuptas zit met een riem rond je middel bevestigd. Het is ideaal om een extra lens mee te nemen of extra filmpjes. Dit type schiet bij materiaaluitbreiding al gauw tekort, maar blijft altijd bruikbaar bij een kleine uitstap of als extra tas naast de rugzak om bijvoorbeeld film in op te bergen.

Schoudertas

De schoudertas of paraattas is het klassieke model fototas, en voor een relatief kleine uitrusting of korte trips zeer interessant. Je kan snel aan je materiaal, de meeste types zijn naar eigen keuze in te delen en bieden een goede bescherming tegen schokken, vocht en stof.

Nadeel is het gewicht dat na verloop van kilometers altijd groter lijkt te worden, waarbij je hoe langer hoe frequenter de riem van schouder gaat wisselen. Bij een uitgebreidere uitrusting kan al eens nagedacht worden aan het volgend alternatief.

Rugzak

De rugzak is de beste optie bij dagtochten en meerdaagse excursies waarbij redelijk wat materiaal moet meegenomen worden. Nadeel van zo'n fototas is wel dat je materiaal niet zeer snel ter beschikking is (alhoewel ook dat relatief is, ik haal mijn tele eruit in 5 sec. maar het blijft wel een gedoe). Er zijn er verschillende op de markt, met prijzen variërend tussen € 100 en 600. De prijs hangt niet alleen af van de grootte van de rugzak, maar ook van het gebruikte materiaal.

Lowepro

Bij de 'Pro-trekker All weather' van Lowepro bijvoorbeeld is er niet naar de prijs van het materiaal gekeken. Hij kost dan ook ± € 450. Bij andere merken kan je rugzakken van vergelijkbare grootte vinden voor de helft van dat bedrag. Indien je je rugzak tweemaal per jaar gebruikt zou ik zeker opteren voor beste koop (=prijs/kwaliteit) en niet beste product. Indien je echt afstanden aflegt en soms het gevoel krijgt dat het ding met je rug aan het vergroeien is, investeer dan liever in iets degelijker materiaal.

Camera in het vliegtuig

Wie met het vliegtuig op reis gaat en zijn fotomateriaal meeneemt moet met een aantal zaken rekening houden. Een aantal vliegtuigmaatschappijen hebben een richtlijn afgesproken met betrekking tot de maximale grootte en gewicht van de handbagage die kan meegenomen worden op een vliegtuig. Deze maximale grootte is 55 x 40 x 20 cm (de IATA-maten), en het maximaal gewicht 10 kg. Dit is dus niet zoveel wil je een flinke fototas of -rugzak meenemen.

Bescherming

Materiaal dat met de bagage meegaat wordt best extra beschermd. Er zijn speciale sterke zakken beschikbaar waar een volledige fotorugzak mét statief in past. Vooral als de fotorugzak te groot is voor de handbagage kan je het fotomateriaal, ingewikkeld in handdoeken en washandjes in een kleinere tas op het vliegtuig meenemen. De fotorugzak wordt dan vol met kleren gestoken. Zo'n rugzak hangt echter vol met riempjes en ritsen, die niet allemaal te verwijderen zijn. Een beschermende tas is dan een goed idee.

Meer over dit onderwerp

Inleiding materiaalUitrusting - Het materiaal van de natuurfotograaf
Photokina foto beursPhotokina foto beurs - fotografie event met belangrijke trends
Links over camera'sDigitale camera kopen: in webwinkel bestellen
ReisfotografieReisfotografie - tips voor de juiste uitrusting voor reisfotografie
Onderwatercamera kopenOnderwatercamera - maak je camera waterdicht
Camera tasCamera tas
Camera filtersEen filter op uw camera - wat heb je daar aan?