Algemeen
Foto bewerken overzicht
Foto bewerken
Picasa of Photoshop
Belichting bewerken
Foto effecten
Foto portfolio website maken
Fotoprogramma vergelijken
Foto bewerken grappig
Foto bewerken met Nikon Capture NX-D
Online foto bewerken
Picasa downloaden
Picasa van Google

Picasa handleiding
Afdrukken 1 (bestellen)
Afdrukken 2 (printen)
Albums
Back-up
Bestanden en meer
Blogger
Bijsnijden
Cadeau CD
Collages
Corrigeren
Delen
Diavoorstelling
DPI
Effecten
E-mail 1 (bijlagen)
E-mail 2 (in-line)
Exporteren
Film
Formaat vergroten
Formaat verkleinen
Geocoderen
Google foto’s
Help
Histogram
Importeren
JPEG
Kleurtemperatuur
Labels (tags)
Locaties
Mappenbeheer
Mapweergave
Naamlabels
Naam wijzigen
Onderschriften
Opslaan
Opties
Personen
Posters printen
RAW
Recht maken
Retoucheren
Rode ogen
Samenwerken
Screensaver en meer
Sneltoetsen
Sorteren
Tekst toevoegen
Trefwoorden en tijdslijn
Undo (ongedaan maken)
Uploaden
Verplaatsen en meer
Verbergen of verwijderen
Webalbums
Webpagina
Weergave
Zoeken en meer
Zwart-wit

Photoshop
Cursus Adobe Lightroom
Adobe Photoshop Elements
Fotoboek in Lightroom
Zwartwit met Photoshop
Foto bewerken Photoshop
 
 
Foto bewerken
Bij hinderlijke beeldelementen staat de fotograaf voor de keuze: weghalen voor een mooiere plaat, of intact laten voor een waarheidsgetrouwe foto.
 
Foto bewerken - Nijlpaard
Een goede kandidaat voor achtergrondsvervaging. De contrastarme haren op de bovenlip maken een goede voorwerpselectie echter bijna onmogelijk.
 
Foto bewerken - sneeuwlandschap
Winterlandschappen zijn vaak erg contrastrijk. Nabewerken brengt de dromerige sfeer weer terug in het beeld.
 
Foto bewerken - tekentablet
Gebruik van een tekentablet maakt retoucheren en selecteren een stuk comfortabeler en sneller.
 

Foto bewerken

Fotobewerking vaak noodzakelijk

Ook na de 'knip' zijn er genoeg mogelijkheden tot beeldverbetering. In dit artikel worden de mogelijkheden van fotobewerking besproken.

Gunstig tijdstip voor foto's bewerken

De herfst en de winter zijn gunstige tijden voor het opschonen van het fotoarchief en het bewerken van foto's. Geen weer om naar buiten te gaan met de camera? Gelukkig ligt er dan binnenshuis nog genoeg fotowerk. De donkere dagen vormen een uitgelezen moment om de platenverzameling onder de loep te nemen en waar nodig bij te punten.
 

RAW formaat

Veel fotohobbyisten schieten meer foto's dan ze gedurende het seizoen kunnen bolwerken. Voor de zekerheid knipt de amateur tegenwoordig zonder meerprijs een extra, digitaal plaatje. Dit maakt het bepalen van een serie vakantietoppers tot een forse, tijdrovende kluif. Fotograferen in rawformaat geeft meer speelruimte voor  foto bewerken. Samen met de conversie naar een gangbaarder bestandsindeling kost het echter beduidend meer tijd.

Nabewerken voor professionals

Het nabewerken van geschoten materiaal is voor professionals een vast onderdeel van het fotografieproces. Net als een negatief geen eindstation was in het analoge tijdperk, vereist een digitaal (raw)bestand ook extra stappen om maximale beeldkwaliteit te behalen.

Nabewerking beladen

Nabewerking is echter een beladen term. Persbureau Reuters kan erover meepraten. In 2006 doken foto's op van het conflict tussen Israël en Libanon die de realiteit flink verdraaiden. Eén van de platen –genomen na een bomexplosie- toont meer rookwolken dan er in werkelijkheid waren.

Manipuleren of wegsnijden

Na de aanslag op treinen in Madrid verspreidde Reuters een foto waarop een afgerukt lichaamsdeel te zien is. Slechts een paar dagbladen namen de plaat ongewijzigd over. Verschillende Engelse kranten plakten kiezelsteentjes over de bloederige plek. The Guardian verwijderde de kleur van de menselijke resten. Amerikaans dagblad USA Today sneed de foto zo bij, dat het lichaamsdeel wegvalt.

Verbod op aanpassen

Zowel het aandikken als afzwakken van beelden veroorzaken geregeld verhitte discussies over normen in de fotowereld. Geschrokken door de akkefietjes bij Reuters, kiezen sommige media voor een totaalverbod op het aanpassen van foto's.

Grenzen vaag

De grens tussen standaardbewerkingen en echte manipulatie is niet zelden vaag en contextafhankelijk. Storende beeldelementen wegpoetsen is voor veel professionals een brug te ver. Vrijwel elke portretfotograaf ontdoet zijn prenten echter van puistjes en rimpels.

Beeld en compositie

Hoe meer een hobbyfotograaf zich ontwikkelt, hoe meer hij de wereld ziet in termen van beeld en compositie. Met een bepaalde plaat in gedachten, zijn camera en computer slechts middelen tot hetzelfde doel.
 
Een verkeerd ingestelde witbalans breit de fotobewerkingssoftware moeiteloos recht. Bij gebrek aan zoombereik snijdt de vogelaar het beeld wat bij, om tot een beter gevulde plaat te komen. Binnen redelijke grenzen compenseert computer de belichting, zelfs na de opname.

Verhelderen en verscherpen

Met digitaal gereedschap "schildert" de fotograaf donkere delen helderder en vice versa. Een extreem onscherpe achtergrond kan een compositie flink versterken. Zonder een voldoende grote lensopening of brandpuntsafstand is de fotograaf hiervoor overgeleverd aan het bewerkingsprogramma.

Lasso gereedschap

Een tweedimensionaal beeld kent echter geen diepte en dus ook geen voor- of achtergrond. Het lassogereedschap helpt om handmatig een beeldelement los te knippen van de rest van de plaat. Met de computermuis een nauwkeurige selectie aanbrengen is echter geen sinecure. Toch is het maken van dergelijke selecties de basis onder veel retoucheerwerk.

Fotosoftware

De betere fotosoftware probeert het aanbrengen van een selectie zo goed mogelijk te automatiseren. Goedkope of gratis programma's missen het budget om hier werk van te maken. Alleen Gimp (www.gimp.org) kwijt zich redelijk van zijn taak.

Photoshop CS5

Adobes nieuwste paradepaardje Photoshop CS5 speelt opnieuw het beste jongetje van de klas. Eerst maakt de gebruiker een grove selectie van het gewenste beeldelement. Daarna verfijnt CS5 deze uitgezette lijn met chirurgische precisie. Voorwaarde is wel dat er voldoende contrast voorhanden is. Is het kleurverschil tussen hoofdobject en achtergrond te klein, dan raakt de automatische selectie vroeg of laat het spoor bijster.

Beeldelement verwijderen 

De beste fotograaf kiekt wel eens per ongeluk een ontsierend beeldelement mee. Een elektriciteitsmast, een lantaarnpaal die uit het hoofd van de geportretteerde lijkt te groeien. Veel fotosoftware biedt een kloonstempel om dit op te lossen. Vanuit een vooraf ingesteld referentiepunt schildert de gebruiker een nieuwe laag over het ongewenste object. Een precies en tijdrovend werkje.

Verwijdermethode Photoshop CS5

Photoshop CS5 toont opnieuw zijn superioriteit met een snelle verwijdermethode. Adobe noemt het "slim vullen" en daar is geen woord van gelogen. Losjes geselecteerde beeldelementen verdwijnen als sneeuw voor de zon. De functionaliteit is lang niet altijd foutloos, maar levert geregeld verbluffende resultaten. Kwaliteit en gebruiksgemak eisen wel hun tol; de krachtpatser van Adobe wisselt voor krap duizend euro van eigenaar.

Tekentablet

Een tekentablet vormt een alternatief voor dure fotosoftware. Een dergelijk apparaatje automatiseert niets, maar maakt handmatig bewerken wel een stuk comfortabeler. De kracht van een tablet schuilt in de logische en intuïtieve bediening.
 
De meeste mensen zijn met pen en papier veel preciezer dan met een computermuis. Het tekentablet profiteert hiervan door het natuurlijke schrijven te imiteren. De betere tablets werken met een drukgevoelige pen, wat het karakter van “echt” schrijfgerei nog beter nabootst.

Wacom tekentablet

Het is even wennen, maar daarna gaat het aanbrengen van selecties en het werken met kloongereedschap aanzienlijk vlotter. Eenvoudige, maar goede apparaten van marktleider Wacom gaan al voor 50 euro over de toonbank. Samen met een vriendelijk geprijsd fotobewerkingsprogramma een stuk goedkoper dan Adobe Photoshop.

Tekst en foto's: Wessel van Binsbergen

Meer over dit onderwerp

Foto effectenFoto pimpen en effecten - Picasa of Photoshop
Picasa van GooglePicasa: gratis foto bewerk programma van Google
Fotoprogramma vergelijkenFotobewerkingsprogramma vergelijken - Adobe Photoshop Elements
Zwartwit met PhotoshopZwart wit foto maken met kanaalmixer van Photoshop
Belichting bewerkenBelichting: tips om de belichting van een foto te bewerken
HDR fotografieHDR software - foto's combineren met Adobe Photoshop
Foto bewerken PhotoshopFoto bewerken tutorial - Photoshop van Adobe
Poster printenPoster van foto online bestellen of poster printen via Picasa
Adobe Photoshop ElementsAdobe Photoshop Elements cursus - tutorials cursus
Cursus Adobe LightroomCursus Adobe Lightroom - online Photoshop cursus
Zwart wit fotografieZwart wit fotografie - tips voor zwart wit foto`s
Foto bewerken grappigFoto bewerken grappig - 5 gratis tips foto Apps
M memory -> megapixelMemory stick - megapixel - uitleg begrippen digitale camera
LomografieLomografie: nonchalant fotograferen zonder zorgen
PrullenbakFoto's weggooien - gooi lelijke foto's direct weg!
RAWRAW in Picasa 3 bewerken
Tekst toevoegenTekst toevoegen in Picasa
Online foto bewerkenOnline foto bewerken - tips voor tools
Foto bewerken met Nikon Capture NX-DFoto bewerken met Nikon Capture NX-D en ViewNX-i software