Jonge egel


Larve van een waterjuffer

 

Disciplines bij natuurfotografie

Veel onderwerpen

In de   zijn de onderwerpen ontelbaar. Vogels, zoogdieren, amfibieën, insecten, planten, zwammen, landschappen, grotten, onderwaterfotografie, microscoopfotografie, ultraviolet- en infraroodfotografie,... de lijst is eindeloos.

Elk van deze onderwerpen vraagt een andere benadering. Een vlieg fotografeer je anders dan een vogel, een vis anders dan een vleermuis en voor een watervlo zijn weer andere truuks nodig.

Er zijn echter drie takken van de natuurfotografie waar bijna alle onderwerpen kunnen in worden ondergebracht : macro, tele en landschap. Eenmaal deze drie onder de knie kan je toch 95 % van de onderwerpen aan.

Specifiek materiaal

Elke discipline vraagt specifiek materiaal en een eigen techniek. Dikwijls zijn er verschillende wegen om tot een goede foto te komen. Maar steeds vragen ze veel werk, moeite en tijd.

Zoals je uit de vorige hoofdstukken al hebt kunnen opmaken is een goede natuurfoto geen "kiekje". Je kan geen sublieme natuurbeelden maken tijdens een wandeling met de partner en kinderen. Je moet er je tijd voor nemen, er is dikwijls een zeer gedegen voorbereiding nodig en ervaring speelt ook een belangrijke rol.

Neem nu een mooie opname van een vogel. Op een goede foto zit zo'n ijsvogeltje rustig op een tak in het late namiddaglicht. Het lijkt alsof het beestje zich van geen kwaad bewust is en daardoor is er een heel serene sfeer over de opname.

Denk je nu dat een fotograaf in het voorbijwandelen met de kinderen zijn telelens uit zijn broekzak getrokken heeft en dat beestje "eventjes" in beeld heeft gebracht?

Tijd en geduld

En voor de mensen die vermoeden dat een schuilhut is gebruikt, kan je je een idee vormen hoeveel uur gemiddeld in zo'n opname schuilt? Maak je geen illusies, de investering in tijd voor een dergelijke foto wordt uitgedrukt in dagen zoniet weken.

Er zijn bijzonder zware statieven en vrij dure telelenzen nodig. En een sterke rug en dat niet alleen om je fotomateriaal en je camouflagedoeken etc.. naar een afgelegen plek te slepen (over een tiental slootjes). Ook om dagenlang dubbelgeplooid in je te kleine schuilhutje te zitten wachten.

En net op het moment dat je je niet meer kan houden en je schuilplaats verlaat om aan natuurlijke behoeften te voldoen zie je je langverwachte onderwerp wegschieten. Volgende week beter. Macro en landschappen zijn iets dankbaarder, maar er kunnen nog steeds met gemak uren in een goede opname kruipen. Je bent gewaarschuwd.

Meer over dit onderwerp

Natuurfotografie cursus
Natuurfotografie - gratis tips en cursus natuurfotografie!

Inleiding natuurfotografie
Natuurfotografie: het leven van de natuurfotograaf

Belangrijke tips
Belangrijkste tips uit deze natuurfotografie workshops

Inleiding materiaal
Uitrusting - Het materiaal van de natuurfotograaf

Inleiding techniek
Techniek: leer hier mooie foto's maken.

Wat is een natuurfotograaf?
Wat is een natuurfotograaf?

Diverse aspecten
Compositie bij natuurfotografie: een aantal tips

Gedrag en ethiek
Gedrag en ethiek: hoe te handelen als natuurfotograaf?